Dodaj do ulubionych

Urodzenie martwego dziecka

03.09.08, 13:46
Wiem, że po 20 tygodniu ciąży gdy urodziło się martwe dziecko
przysługuje macierzyński. Moze ktoś wie - czy coś przysługuje mamom,
które poroniły? Czy urodzenie martwego dziecka trzeba gdzieś
zgłosić? I czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić gdy przebywam po
poronieniu na zwolnieniu lekarskim?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Urodzenie martwego dziecka 03.09.08, 13:59
      Tu jest podobny watek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1047&w=84117301
      Bac moze ekspertka niedlugos sie wypowie...
    • aurinko Re: Urodzenie martwego dziecka 03.09.08, 14:30
      Prawo do urlopu macierzyńskiego przysługuje kobiecie, która urodziła dziecko w czasie trwania stosunku pracy. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, w której dziecko urodziło się w trakcie trwania urlopu bezpłatnego. Według prawa porodem jest zakończenie ciąży trwającej co najmniej 22 ukończone tygodnie. W wypadku urodzenia martwego dziecka lub jego śmierci przed 8 tygodniem życia kobiecie przysługuje prawo do 8 tygodni urlopu, nie może się on jednak skończyć wcześniej niż 7 dni od daty śmierci dziecka. Jeśli dziecko zmarło 55 dnia po porodzie matce przysługuje 62 dni urlopu macierzyńskiego. W wypadku śmierci dziecka starszego niż 8 tygodni matce przysługuje 7 dni urlopu od dnia jego zgonu. Jeśli kobieta urodziła więcej niż jedno dziecko zachowuje prawo do urlopu w wymiarze przypadającym na pozostałe dzieci.
      Każde dziecko może zostać zarejestrowane w USC, bez względu na czas trwania ciąży (szpital ma obowiązek w ciągu 3 dni przesłać do USC pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka), tutaj przepisy nie mówią, że dotyczy to wyłącznie urodzenie żywego noworodka.
      Każde dziecko może zostać pochowane, bez względu na czas trwania ciąży (szpital ma obowiązek wydać kartę zgonu, aktem zgonu jest akt urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu wydany przez USC). Rodzice, którzy pochowali dziecko i przedstawili stosowne dokumenty ZUS- owi (m.in. oryginały rachunków poniesionych kosztów pogrzebu, wyciąg z aktu zgonu dziecka) mają prawo do zasiłku pogrzebowego.

      Co do zwolnienia z pracy w trakcie chorobowego to za bardzo Ci nie pomogę, teoretycznie pracodawca nie może zwolnić kogoś przebywającego na L4 (powód do wystawienia L4 nie ma tu znaczenia) ale art. 53 § 1 mówi:
      Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:

      1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:

      a) dłużej niż 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,

      b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową.

      Nie wiem, czy ten przepis dotyczy Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka