magda_272 09.10.08, 21:39 Witajcie. Ostatnio kolega mówił mi, że podobno od przyszłego roku nasz wspaniały rząd planuje jeszcze wydłuzyć urlop macierzyński. Słyszałyście coś o tym? Bo ja się nie spotkałam .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majcikg Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 09.10.08, 21:47 Tu masz artykuł na ten temat: www.rp.pl/artykul/160136.html W tym roku wydłużony do 20tyg ma być macierzyński dla kobiet, które rodzą pierwsze dziecko, w następnych latach będą dokładać po 2 tyg już wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
magda_272 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 09.10.08, 22:04 dzięki. No to żadna rewelacja ..... a już się łudziłam że teraz przy drugim będę mogła posiedzieć dłużej.... Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 08:57 pociesz się, ze i tak będziesz siedzieć dłużej niż w niektórych krajach :- ) u nas (we Francji) jest w sumie 16 tygodniu - 6 przed + 10 po...i do roboty...i z utęsknieniem czekam na wprowadzenie pomysłu UE o wydłużeniu urlopu do minimum 18 tygodni...może przy następnym maluchu zyskam 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
loca20 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:07 Jeśli macierzyński ma być wydłużony od 2009 r to czy jeśli urodzę w 2008 (25 października) to zahaczając o 2009 r z macierzyńskim będę miała dotychczasowe 18 tygodni czy już 20 tyg, ze względu na wkroczenie w 2009? Czy te 20 tyg będzie tylko dla kobiet, które urodzą w 2009r.? Odpowiedz Link Zgłoś
rioana Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:11 Słyszałam, że wydłużenie macierzyńskiego obejmie też kobiety, które urodzą w 2008 i wtedy zaczną urlop. Miejmy nadzieję, ze to prawda!!! P.S. loca20 - mam termin na ten sam dzień co ty Odpowiedz Link Zgłoś
figa79 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:15 tak, w ustawie jest napisane, że obejmie kobiety, które 01.01.09 bedą na macierzyńskim. Wydłuży im się o te 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
rioana Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 10:01 figa79 napisała: > tak, w ustawie jest napisane, że obejmie kobiety, które 01.01.09 bedą na > macierzyńskim. Wydłuży im się o te 2 tyg. Czyli to już pewne? C-U-D-O-W-N-I-E by było Jaki miły początek dnia!! Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 19:05 zgodnie z art. 12.1 tej ustawy jeśli w dniu wejścia ustawy przebywasz na macierzyńskim to będzie Ci przysługiwało przedłuzenie tego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
figa79 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:13 Po pierwsze jest tylko projekt, nie podpisany, wiec choć własciwie szanse są spore, to chyba na radość jeszcze za wcześnie. Po drugie - w 2009 to tylko 2 tyg wiecej dla kobiet które rodzą po raz pierwszy, a dokładniej wprowadzają dwa progi macierzyńskiego: 20 tyg na jedno dziecko i 31 na bliźniaki i więcej. to dostajemy obligatoryjnie. natomiast od 2010 wchodzi jeszcze fakultatywnie 2 tyg, od 2012- 4 tyg i od 2014 - 6 tyg. ciekawa tylko jestem jak to w Polsce wyjdzie w praktyce taki dodatkowy urlop, czy rzeczywiście będzie można go łatwo dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
rioana Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:16 Właśnie przeczytałam artykuł, do którego link zamieszczony jest na początku tego wątku. Nagłówek sugeruje, że to już pewne - od 2009 macierzyński na pierwsze dziecko to 20 tyg. Dla mnie bomba!! Każdy dzień jest na wagę złota Ciekawe czy rzeczywiście zacznie to obowiązywać... Odpowiedz Link Zgłoś
loca20 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:26 rioana - miło spotkać kobietę o tym samym terminie Jeszcze mi powiedz, że będziesz miała synka? Ciekawe czy mój doczeka do terminu. Dziś pierwszy raz miałam bóle miesiączkowe w nocy, ale zero skurczy, więc takie bóle to mogą sobie potrwać... Ps. Co do macierzyńskiego zgadzam się w 100%! Dla mnie również każdy dzień się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
adula2 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:30 jeśli na pierwsze dziecko wyniesie 20 tygodni,to na kolejne ile?, będzie wiecej? pierwszy raz będę korzystać z macierzyńskiego więc sie nie orientuję,dziękuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly80 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 10:40 No wlasnie a co w przypadku gdy urodze drugie dziecko? roumiem ze to nadal 20 tygodni.....? Odpowiedz Link Zgłoś
majcikg Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 11:33 No tak... Przy drugim dziecku nic się nie zmieni nadal to będzie 20 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
dorotazuzanna Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 14:07 na drugie dziecko będzie 22 tygodnie(też oczywiście jest przedłużony o 2 tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
majcikg Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 14:15 dorotazuzanna napisała: > na drugie dziecko będzie 22 tygodnie(też oczywiście jest przedłużony > o 2 tyg) Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ale skąd masz takie informacje? W artykule jestjak byk napisane, że macierzyński w 2009r będzie trwał 20 tyg: "Nowością w stosunku do obecnych rozwiązań ma być podział urlopu na część obowiązkową i fakultatywną. Obowiązkowa ma już od 1 stycznia 2009 r. wynosić 20 tygodni w przypadku porodów pojedynczych. Będzie ona stała – niezależnie od tego, ile wcześniej dzieci urodziła pracownica. " w kolejnych latach mają dokładać po 2 tyg części fakultatywnej urlopu macierzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotazuzanna Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 14:45 Przeczytałam ten artykuł po tym jak wysłałam swoją wiadomość. Rzeczywiście napisano tam dokładnie,że przy drugim dziecku jest b/z. Słyszałam o tych 22 tyg.w mediach i jako przyszła mama 2-go dziecka tego sobie życzę. Uważam,że to niesprawiedliwe ,żeby wydłużyć urlop macierzyński tylko przy pierwszym dziecku!!! Jest dla mnie logicznym wydłużenie urlopu również przy kolejnym. Mam nadzieję,że będzie tak jak słyszałam-czego sobie życzę jak i innym mamom. Odpowiedz Link Zgłoś
rioana DO loca20 10.10.08, 09:59 loca20 - będę miała córeczkę I też dziś w nocy miałam bóle jak na okres. Teraz trochę przeszły, ale wciąż liczę na wcześniejszą akcję Od paru dni mam usunięty pessar i małe rozwarcie, więc lekarz twierdzi, że poród może się rozpocząć w każdej chwili. Trzymaj się i pozdrawiam Cie gorąco!!! P.S. Wiem, że ten post jest nie na temat wątku - wybaczcie Odpowiedz Link Zgłoś
loca20 Re: DO rioana 10.10.08, 11:22 No to możemy połączyć Twoją pannę z moim kawalerem Też mam nadzieję, że urodzę wcześniej, bo już ledwo się ruszam (przytyłam 22 kg!). Byłam w środę na kontroli i już nie mam szyjki, jest rozwarcie na palec i pęcherz na wierzchu. Ale ja całą ciążę leżałam plackiem z racji krótkiej szyjki (od 25 tc zaledwie 0,5 cm), więc lekarz stwierdził: "już myślałem, że Pani dawno urodziła, ale jak donosiła Pani to dziś z taką szyjką to wcale mnie już nie zdziwi jak Pani przenosi" OBY NIE! Już robię wszystko w domu aby Maluszek wyszedł do mnie, ale oczywiście jak to dzieci: wszystko na przekór rodzicom Pozdrawiam cieplutko i również przepraszam za post niezwiązany z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: DO rioana 10.10.08, 14:15 A gdzie wyczytałyście, że na drugie dziecko będą 22 tygodnie urlopu macierzyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 19:02 tak, ma być dłuższy o 2 tygodnie i ustawa ma wejsć niby w styczniu 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 14.10.08, 21:03 Nie pierwszy to raz kiedy rzadzacy o tym mowia. Pozyjemy, zobaczymy. Na razie nie ma sie czym podniecac, bo jeszcze urlopu nie wydluzyli. Odpowiedz Link Zgłoś