Dodaj do ulubionych

czy macierzyński będzie dłuższy?

09.10.08, 21:39
Witajcie. Ostatnio kolega mówił mi, że podobno od przyszłego roku nasz
wspaniały rząd planuje jeszcze wydłuzyć urlop macierzyński. Słyszałyście coś o
tym? Bo ja się nie spotkałam ....
Obserwuj wątek
    • majcikg Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 09.10.08, 21:47
      Tu masz artykuł na ten temat:
      www.rp.pl/artykul/160136.html
      W tym roku wydłużony do 20tyg ma być macierzyński dla kobiet, które
      rodzą pierwsze dziecko, w następnych latach będą dokładać po 2 tyg
      już wszystkim
      • magda_272 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 09.10.08, 22:04
        dzięki. No to żadna rewelacja ..... a już się łudziłam że teraz przy drugim będę
        mogła posiedzieć dłużej....
        • embeel Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 08:57
          pociesz się, ze i tak będziesz siedzieć dłużej niż w niektórych krajach :- ) u
          nas (we Francji) jest w sumie 16 tygodniu - 6 przed + 10 po...i do roboty...i z
          utęsknieniem czekam na wprowadzenie pomysłu UE o wydłużeniu urlopu do minimum 18
          tygodni...może przy następnym maluchu zyskam 2 tygodnie.
          • loca20 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:07
            Jeśli macierzyński ma być wydłużony od 2009 r to czy jeśli urodzę w 2008 (25
            października) to zahaczając o 2009 r z macierzyńskim będę miała dotychczasowe 18
            tygodni czy już 20 tyg, ze względu na wkroczenie w 2009? Czy te 20 tyg będzie
            tylko dla kobiet, które urodzą w 2009r.?
            • rioana Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:11
              Słyszałam, że wydłużenie macierzyńskiego obejmie też kobiety, które urodzą w
              2008 i wtedy zaczną urlop. Miejmy nadzieję, ze to prawda!!!
              P.S. loca20 - mam termin na ten sam dzień co ty smile
            • figa79 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:15
              tak, w ustawie jest napisane, że obejmie kobiety, które 01.01.09 bedą na
              macierzyńskim. Wydłuży im się o te 2 tyg.
              • rioana Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 10:01
                figa79 napisała:

> tak, w ustawie jest napisane, że obejmie kobiety, które 01.01.09 bedą na
                > macierzyńskim. Wydłuży im się o te 2 tyg.

Czyli to już pewne? C-U-D-O-W-N-I-E by było smile
                Jaki miły początek dnia!!
            • alicja0000 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 19:05
              zgodnie z art. 12.1 tej ustawy jeśli w dniu wejścia ustawy przebywasz na
              macierzyńskim to będzie Ci przysługiwało przedłuzenie tego urlopu.
    • figa79 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:13
      Po pierwsze jest tylko projekt, nie podpisany, wiec choć własciwie szanse są
      spore, to chyba na radość jeszcze za wcześnie.
      Po drugie - w 2009 to tylko 2 tyg wiecej dla kobiet które rodzą po raz pierwszy,
      a dokładniej wprowadzają dwa progi macierzyńskiego: 20 tyg na jedno dziecko i 31
      na bliźniaki i więcej. to dostajemy obligatoryjnie. natomiast od 2010 wchodzi
      jeszcze fakultatywnie 2 tyg, od 2012- 4 tyg i od 2014 - 6 tyg. ciekawa tylko
      jestem jak to w Polsce wyjdzie w praktyce taki dodatkowy urlop, czy rzeczywiście
      będzie można go łatwo dostać.
      • rioana Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:16
        Właśnie przeczytałam artykuł, do którego link zamieszczony jest na początku tego
        wątku. Nagłówek sugeruje, że to już pewne - od 2009 macierzyński na pierwsze
        dziecko to 20 tyg. Dla mnie bomba!! Każdy dzień jest na wagę złota smile
        Ciekawe czy rzeczywiście zacznie to obowiązywać...
        • loca20 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:26
          rioana - miło spotkać kobietę o tym samym terminie smile Jeszcze mi powiedz, że
          będziesz miała synka? wink Ciekawe czy mój doczeka do terminu. Dziś pierwszy raz
          miałam bóle miesiączkowe w nocy, ale zero skurczy, więc takie bóle to mogą sobie
          potrwać... wink Ps. Co do macierzyńskiego zgadzam się w 100%! Dla mnie również
          każdy dzień się liczy.
          • adula2 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 09:30
            jeśli na pierwsze dziecko wyniesie 20 tygodni,to na kolejne ile?, będzie wiecej?
            pierwszy raz będę korzystać z macierzyńskiego więc sie nie orientuję,dziękuje za
            odp.
            • lilly80 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 10:40
              No wlasnie a co w przypadku gdy urodze drugie dziecko? roumiem ze to
              nadal 20 tygodni.....?
              • majcikg Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 11:33
                No tak... Przy drugim dziecku nic się nie zmieni nadal to będzie 20
                tygodni sad
                • dorotazuzanna Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 14:07
                  na drugie dziecko będzie 22 tygodnie(też oczywiście jest przedłużony
                  o 2 tyg)
                  • majcikg Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 14:15
                    dorotazuzanna napisała:

> na drugie dziecko będzie 22 tygodnie(też oczywiście jest
                    przedłużony
                    > o 2 tyg)

Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ale skąd masz takie informacje? W
                    artykule jestjak byk napisane, że macierzyński w 2009r będzie trwał
                    20 tyg:
                    "Nowością w stosunku do obecnych rozwiązań ma być podział urlopu na
                    część obowiązkową i fakultatywną. Obowiązkowa ma już od 1 stycznia
                    2009 r. wynosić 20 tygodni w przypadku porodów pojedynczych. Będzie
                    ona stała – niezależnie od tego, ile wcześniej dzieci urodziła
                    pracownica. "
                    w kolejnych latach mają dokładać po 2 tyg części fakultatywnej
                    urlopu macierzyńskiego.
                    • dorotazuzanna Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 14:45
                      Przeczytałam ten artykuł po tym jak wysłałam swoją wiadomość.
                      Rzeczywiście napisano tam dokładnie,że przy drugim dziecku jest b/z.
                      Słyszałam o tych 22 tyg.w mediach i jako przyszła mama 2-go dziecka
                      tego sobie życzę.
                      Uważam,że to niesprawiedliwe ,żeby wydłużyć urlop macierzyński tylko
                      przy pierwszym dziecku!!!
                      Jest dla mnie logicznym wydłużenie urlopu również przy kolejnym.
                      Mam nadzieję,że będzie tak jak słyszałam-czego sobie życzę jak i
                      innym mamom.
          • rioana DO loca20 10.10.08, 09:59
            loca20 - będę miała córeczkę smile I też dziś w nocy miałam bóle jak na okres. Teraz trochę przeszły, ale wciąż liczę na wcześniejszą akcję smile Od paru dni mam usunięty pessar i małe rozwarcie, więc lekarz twierdzi, że poród może się rozpocząć w każdej chwili.
            Trzymaj się i pozdrawiam Cie gorąco!!!

P.S. Wiem, że ten post jest nie na temat wątku - wybaczcie smile
            • loca20 Re: DO rioana 10.10.08, 11:22
              No to możemy połączyć Twoją pannę z moim kawalerem wink Też mam nadzieję, że
              urodzę wcześniej, bo już ledwo się ruszam (przytyłam 22 kg!). Byłam w środę na
              kontroli i już nie mam szyjki, jest rozwarcie na palec i pęcherz na wierzchu.
              Ale ja całą ciążę leżałam plackiem z racji krótkiej szyjki (od 25 tc zaledwie
              0,5 cm), więc lekarz stwierdził: "już myślałem, że Pani dawno urodziła, ale jak
              donosiła Pani to dziś z taką szyjką to wcale mnie już nie zdziwi jak Pani
              przenosi" wink OBY NIE! wink Już robię wszystko w domu aby Maluszek wyszedł do mnie,
              ale oczywiście jak to dzieci: wszystko na przekór rodzicom wink Pozdrawiam
              cieplutko i również przepraszam za post niezwiązany z tematem.
              • aniulekq Re: DO rioana 10.10.08, 14:15
                A gdzie wyczytałyście, że na drugie dziecko będą 22 tygodnie urlopu
                macierzyńskiego?
    • alicja0000 Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 10.10.08, 19:02
      tak, ma być dłuższy o 2 tygodnie i ustawa ma wejsć niby w styczniu 2009.
    • mmena Re: czy macierzyński będzie dłuższy? 14.10.08, 21:03
      Nie pierwszy to raz kiedy rzadzacy o tym mowia. Pozyjemy, zobaczymy. Na razie
      nie ma sie czym podniecac, bo jeszcze urlopu nie wydluzyli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka