caterinka 09.01.04, 15:31 Czy dzieci którejś z Was miały pobieraną krew pępowinową? prawie się na to zdecydowaliśmy, ale warto usyszeć opinie z pierwszej ręki. Proszę, podzielcie się doświadczeniami. Z góry serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tynia3 Warto! 09.01.04, 15:52 Hej! My się z mężem zdecydowaliśmy. Jeśli możesz sobie na to pozwolić (bądź co bądź, to wciąż u nas droga sprawa), to moim zdaniem naprawdę warto. Myślę, że to - jak mówią - najlepsza polisa dla dziecka. Poza tym: krew pępowinowa w 100% służy dziecku, przy porodzie którego została pobrana, w 50% rodzeństwu, a w 25% rodzicom. A może jeszcze ktoś będzie w potrzebie i rozpaczliwie bedzie szukał dawcy. Wówczas, gdy stwierdzi się zgodność, można pomóc. Taka krew jest w razie konieczności namnażana, wiec nie ma obaw, że jej braknie. To dziedzina, która wciąż się rozwija i to w zaskakujacym tempie, a rezultaty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieje, że wkrótce każdy rodzic będzie mógł sobie pozwolić na zdeponowanie komórek macierzystych w banku krwi (np. we Francji pobiera się ja od każdej rodzącej). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś