Gość: marteczka IP: *.pools.arcor-ip.net 02.10.09, 10:18 co moze byc skutkiem , obecnie jestem w 20 tyg ciazy dowiedzialam sie w 16. do tej pory pilam jakie moga byc skutki, czy jest to niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taby Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 10:29 Myślę, że to co mogę Ci w takim wypadku doradzić, to żebyś przestała teraz o tym myśleć. Jest ogromna szansa, że dziecku nic nie będzie. Po prostu żyj teraz hignienicznie i odżywiaj się super zdrowo. Jak będziesz się stresować, to też to może mieć wypływ na malucha. Może dla uspokojenia pójdź na super usg 3D albo 4D do dobrego specjalisty, może on Cię uspokoi, inne badania nie przychodza mi do głowy. Wiadomo jakie są skutki picia alkoholu w ciąży, ale osobiście znam babkę, która dowiedziała się, że jest w ciąży jak była w 3 miesiącu (nie wiem dokładnie w którym tygodniu), a wcześniej naprawdę ostro imprezowała. Jej syn jest teraz nastolatkiem i wszystko z nim ok. Tak więc głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 10:41 Jest ogromna szansa, że dziecku nic nie będzie. > Po prostu żyj teraz hignienicznie i odżywiaj się super zdrowo. Dlaczego ja oklamujesz? Picie do 16 tygodnia ciazy, w momencie kiedy do 12 tygodnia rozwija sie wszystko jest OGROMNA szansa ze dziecku nic nie bedzie? Uwazam dokladnie odwrotnie. Czytalas jak alkohol dziala na rozwijajacy sie plod? Jak > będziesz się stresować, to też to może mieć wypływ na malucha. Może > dla uspokojenia pójdź na super usg 3D albo 4D do dobrego > specjalisty, może on Cię uspokoi, inne badania nie przychodza mi do > głowy. Znowu klamiesz dziewczyne. Co ma dac jej USG 3d, albo 4d? To jest tylko usg ''rozrywkowe'' dla rodzicow raczej, zeby sobie dzidzie obejrzeli, chorob ono nie wykrywa. Choroby i nieprawidlowosci moze wykryc usg 2D. Wiadomo jakie są skutki picia alkoholu w ciąży, ale osobiście > znam babkę, która dowiedziała się, że jest w ciąży jak była w 3 > miesiącu Nie klam dziewczyny. Moja ciotki pila w ciazy i jej syn ma problemy rozwojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 10:38 Skutkiem moze byc FAS niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Co to jest FAS 02.10.09, 10:53 Fetal Alkohol Syndrome (FAS) jest to zespół nieprawidłowości, stwierdzany u niektórych matek spożywających alkohol w okresie ciąży. Następuje on w wyniku picia alkoholu przez kobiety ciężarne. Wówczas alkohol przenika przez łożysko i jest wchłaniany w całości przez dziecko, uszkadzając płód nieodwracalnie, nawet wtedy kiedy matka tego nie odczuwa. Zespół alkoholowy płodu (FAS) wiąże się z fizycznymi, umysłowymi i behawioralnymi anormalnościami Większość dzieci z FAS charakteryzuje się deformacjami twarzy, problemami ze wzrostem oraz trwałym uszkodzeniem mózgu. Skutki używania alkoholu przez kobiety ciężarne mogą być różne, dlatego nie wszystkie dzieci obarczone zespołem będą do siebie podobne. Niektóre z nich będą w większym stopniu obarczone niż pozostałe. Inne będą wykazywać mniej fizycznych aniżeli związanych z zachowaniem się opóźnień, charakteryzując się przy tym lekkim upośledzeniem umysłowym. Wiele spośród nich będzie miało trudności w nauce i w kontaktach społecznych. Dzieci, które nie posiadają pełnoobjawowego FAS, ale w życiu płodowym były narażone na działanie alkoholu są diagnozowane jako osoby obarczone Fetal Alkohol Effects (FAE). Mogą one charakteryzować się normalnym wzrostem, wyglądem, ich rozwój umysłowy może mieścić się w normie. Jednak tak samo jak dzieci z FAS mogą mieć problemy z zachowaniem, nauką i rozumowaniem. Zagrożenia związane z używaniem alkoholu w ciąży. Alkohol bardzo łatwo przenika przez łożysko, dostając się do krwiobiegu dziecka. Po upływie 40 do 60 minut od spożycia alkoholu przez matkę, jego stężenie w krwiobiegu płodu jest równe stężeniu alkoholu we krwi matki. Alkohol, którego wątroba matki nie zdołała pomieścić, krąży po całym organizmie zarówno jej jak i dziecka, prowadząc do powstania wielu defektów. Uszkadza on główne narządy (w szczególności mózg) oraz zaburza liczne procesy neuro- i biochemiczne prowadząc do większych uszkodzeń embrionu i płodu niż używanie jakichkolwiek narkotyków. FAS/FAE jest jednostka chorobową w 100% możliwą do uniknięcia, wystarczy, że kobieta w ciąży powstrzyma się od picia alkoholu w każdej, nawet niewielkiej ilości. Wiele spośród kobiet spożywających alkohol na wiadomość o ciąży przestaje pić. Niestety następuje to zazwyczaj 3 miesiącu, kiedy alkohol zdążył już w sposób nieodwracalny uszkodzić płód. Spożycie alkoholu w I trymestrze ciąży: uszkadza mózg; osłabia rozwój komórek; atakuje główne organy płodu takie jak serce czy nerki; prowadzi do deformacji twarzy; powoduje poronienia. Spożycie alkoholu w II trymestrze ciąży: osłabia rozwój mózgu; powoduje poronienia zagrażające życiu matki; uszkadza mięśnie, skórę, gruczoły, kości i zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga_73 Re: Co to jest FAS 02.10.09, 11:01 Prawda jest taka, że już teraz na to nic nie poradzisz. Niektóre dzieci faktycznie mają problemy zdrowotne, a inne, chociaż matki są alkoholiczkami i piją całą ciążę ostre alkohole, rodzą się zupełnie zdrowe. Czytanie szczegółowych opisów czym się zespoły alkoholowe u dzieci objawiają nie zrobią ci dobrze. Ważne jest też czy to picie alkoholu było faktycznie zaczne, czy tylko lampka wina do obiadu. To też różnica. Staraj się nie zwariować! Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Co to jest FAS 02.10.09, 11:03 a inne, chociaż matki są alkoholiczkami i piją cał > ą ciążę ostre alkohole, rodzą się zupełnie zdrowe. Co za bzdura! Dziecko pijacej alkoholiczki , ktora pila tez w ciazy NIGDY nie bedzie zdrowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniunia26 Re: Co to jest FAS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 11:57 Bzdurą jest to co Ty piszesz i najwyraźniej sprawia Ci to niezłą frajdę. Ja radziłabym Ci jednak poczytać dobrą ksiażkę i nie wypowiadać się na forum, bo nic ciekawego nie masz do powiedzenia. Tobie się nie zdarzyło popijać alkoholu zanim dowiedziałaś się że jesteś w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Co to jest FAS 02.10.09, 12:02 Gość portalu: Aniunia26 napisał(a): > Bzdurą jest to co Ty piszesz i najwyraźniej sprawia Ci to niezłą > frajdę. Ja radziłabym Ci jednak poczytać dobrą ksiażkę i nie > wypowiadać się na forum, bo nic ciekawego nie masz do powiedzenia. > Tobie się nie zdarzyło popijać alkoholu zanim dowiedziałaś się że > jesteś w ciąży? Pisze prawde. Niestety ale dzieci alkoholiczek nie rodza sie zdrowe. Idiota by sie pokusil o takie stwierdzenie, bo w najlepszym przypadku rodza sie po prostu pijane. Poczyta, popytaj dziecko zanim sie wypowiesz.Zdarzylo mi sie wypic lampke wina w ciazy. Ale nie robilam tego do 16 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: Co to jest FAS 02.10.09, 12:10 hej ona nie pisze że pije dykte od rana do wieczora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniunia26 Re: Co to jest FAS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 12:16 Z Twoich wypowiedzi nie wynika, żebyś była osobą doświadczoną w temacie ciąży, potrafisz tylko dołować, a to nie jest specjalną umiejętnością. A "dziecko" będziesz mogła mówić już niedługo, ale nie do mnie, więc daj sobie jeszcze trochę na wstrzymanie Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Co to jest FAS 02.10.09, 13:16 czy trzeba byc doswiadczona w temacie ciazy by wiedziec ze alkohol szkodzi plodowi? Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 12:09 Hej... znałam dziewczyne która będąc w ciąży nie tylko piła, ale i potrafiła ćpać, a dziecko urodziło się zdrowe. Znałam też taką która systematycznie paliła trawke i też ma zdrowe dziecko. Znam setki dziewczyn które paliły papierosy w ciąży i mają zdrowe dzieci... W pierwszych tygodniach ciąży kiedy o tym jeszcze nie wiedziałam piłam białe wino, mimo to mam super wyniki, wszystkie wskazują na to że dzidzia jest zdrowa. Dlaczego straszycie dziewczyne? Może wszystko będzie dobrze, może nie... Powiem wam że sama osobiście nigdy nie napiłabym się alkoholu wiedząc że jestem w ciąży... a tym bardziej nie wzięłabym narkotyku, nie biorę nawet żadnych leków przed konsultacją z lekarzem... Koleżanko zrób badania i dbaj o siebie. Nie ma co gdybać bo idzie się wykończyć takim myśleniem... życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 13:17 ct19 napisała: > Hej... znałam dziewczyne która będąc w ciąży nie tylko piła, ale i > potrafiła ćpać, a dziecko urodziło się zdrowe. > Znałam też taką która systematycznie paliła trawke i też ma zdrowe > dziecko. > Znam setki dziewczyn które paliły papierosy w ciąży i mają zdrowe > dzieci... > wiesz stan dziecka po urodzeniu to jedno po pierwsze te dzieci zwyczajnie urodzily sie nacpane albo pijane druga sprawa, to to ze powiklania wychodza czasem po latach Odpowiedz Link Zgłoś
moniaj77 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 13:54 Mój mąż jest synem alkoholiczki która piła w ciąży a do tego urodziła go mając 40 lat, mąż ma teraz 37 lat skutkiem ubocznym picia matki jest to że on nie pije wogóle- poprostu za dużo napatrzał się na alkoholizm i postanowił sam nigdy nie pic Jest zdrowy, czynnie uprawia sport. Także nie stresuj się już teraz i myśl że będzie dobrze, bo przecież czasu nie cofniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 13:55 ja nie pisze o ćpaniu czy piciu przez całą ciąże... ale wiadomo ile jest kobiet na świecie tyle "stylów życia". Nie każda z nas zaplanowała całą swoją ciążę zanim stała się ona faktem, i uwierz że te dzieci urodziły się zwyczajnie zdrowe, nie naćpane i nie pijane ponieważ te incydenty które opisałam miały nawiązać właśnie do wcześniejszych stylów życia przyszłej mamy. Grunt to w miare szybko dowiedzieć się o ciąży i zmienić swoje zwyczaje... Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 13:57 ct19 napisała: >te incydenty które opisałam miały nawiązać właśnie > do wcześniejszych stylów życia przyszłej mamy i początków jej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
taby Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 14:07 Bosze, jaką Ty jesteś kobietą i osobą, żeby takie rzeczy wypisywać zrozpaczonej przyszłej matce! Żadna z nas jej nie obiecuje, że wszystko na 100% będzie dobrze, ale tego to nie można obiecać żadnej przyszłej matce, bo i podczas porodu coś się może wydarzyć. I co Twoim zdaniem ma ona teraz zrobić????? Bo po co pisać takie wredne rzeczy, jeśli nie masz żadnej odpowiedzi dla niej? Kobieta nie wiedziała, że jest w ciaży, piła, i teraz dręczy się okropnie. Stres ma na pewno niewyobrażalny a Ty się tylko do tego dokładasz. I nie każde dziecko pijącej matki rodzi się chore, chociaż pewnie większość dzieci alkoholiczek. Jeszcze raz powtórzę, że osobiście znam taką kobietę, jej nastoletni syn ma się bardzo dobrze, jest inteligentny i sprawny fizycznie. Więc przestań tu straszyć i lepiej mów do lustra a nie przerażaj kobiety w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 14:55 Picie w ciąży moze być przyczyna choroby, ale wczale nie musi. Gdyby tak bylo, to kiedys rodziłyby się wyłącznie dzieci z FAS, bo wiele mlodych kobiet pije okazjonalnie, a ciążę stwierdzało się zazwyczaj po braku drugiej miesiączki - czyli gdzież w 3 miesiacu. Co wiecej dobrze waiadomo, ze FAS bywa przypadkowe - czasem wystarczy jeden kieliszek wina niewłasciwego dnia, a czasem dziecku nie szkodzi alkoholizm matki. Nie zamartwiaj się, FAS nie jest az tak czesty, jak teraz podają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ciaza zbyt pozno IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.09, 15:03 18_lipcowa1 napisała: > po pierwsze te dzieci zwyczajnie urodzily sie nacpane albo pijane1 Po pierwsze żeby było jak piszesz, matka musiałaby pić przed lub w trakcie porodu. Po drugie ktoś tu pisał o takim porodzie? Jak już się wymądrzasz, to rób to na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
monikat-1 Re: ciaza zbyt pozno 02.10.09, 15:46 Witam Ja oczywiście nie mam zamiaru nikogo osądzać. Wystarczy że ktoś odpowiedzialny poczówa się do swojej winy. Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi nasuwa mi się taka myśl: Czasem życie jest bardzo niesprawiedliwe.Bywają dziewczyny pijące, palące całą ciąże i rodzą na pozów zdrowe duże dzieci- znam takie przykłady.Inne o siebie dbają, zdrowo się odżywiają itp. a dzieci są chore. Jest też tak , przecież, że jedni starają się o dzieci latami i nic a inna pójdzie, za przeproszeniem, na dyskotekę i pocznie niechciane dziecko. No i to dopiero niesprawiedliwość. W każdym razie ważne żeby w porę się pójść po rozum do głowy i zmienić swoje złe postępowanie. Bo nie taka pijąca matka i jej potrzeby są teraz najważniejsze a dziecka które w sobie nosi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: ciaza zbyt pozno 05.10.09, 13:25 Tak czasami bywa. Nie należy sie tym teraz zamartwiać. Musi Pani zmienić swoje nawyki i zdrowo się odżywiać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś