Dodaj do ulubionych

Pytanie dot. wskazania do cc

13.10.09, 15:07
W pierwszej ciąży miałam cc, przez wskazanie od okulisty, było to w 2005 roku. Zaświadczenie tamto zwrócono mi w oryginale, przy wychodzeniu ze szpitala. Teraz jestem znowu w ciąży, czy tamto zaświadczenie wystarczy do szpitala, czy znowu trzeba się badać u okulisty i mieć nowe?? Pytam dlatego, bo gdy zwrcano mi wtedy zaświadczenie, to połozne powiedziały że przyda mi się jeszcze.
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Pytanie dot. wskazania do cc 13.10.09, 16:06
      Ja bym zadzwoniła do szpitala/ów, w którym planuję rodzić i spytała się, bo być
      może każdy traktuje sprawę inaczej.
      • slonko1335 Re: Pytanie dot. wskazania do cc 13.10.09, 16:11
        Wystarczy tym bardziej, że zgodnie z obecnymi wytycznymi PTG nikt Cie nie może
        zmusić do porodu SN po przebytym CC. Musiałabyś wyrazić na to pisemna zgodę i
        oświadczenie, że znasz wszelkie niebezpieczeństwa związane z porodem Sn po
        przebytym cc, masz wiec prawo wyboru rodzaju porodu.
        • lilith76 Re: Pytanie dot. wskazania do cc 13.10.09, 16:22
          Masz gdzieś link do tych wytycznych, bo w tych dostępnych w necie nie ma czegoś
          takiego.
          • lilith76 Re: Pytanie dot. wskazania do cc 13.10.09, 16:26
            Już znalazłam.

2. Kobiety ciężarne i rodzące po przebytym cięciu cesarskim mogą być
            zakwalifikowane do porodu, gdy spełnione są wszystkie procedury, a rodząca
            akceptuje próbę porodu drogami rodnymi i wyraża świadomą zgodę na próbę porodu
            drogami rodnymi, podpisaną w załączonej dokumentacji.

Napisane takim językiem jakby kobiety po cc z płaczem błagały o kolejny poród sn.

Mimo to nadal dopytałabym się w szpitalu - wytyczne sobie, lekarze sobie.
            • slonko1335 Re: Pytanie dot. wskazania do cc 13.10.09, 16:35
              No ja niemalże błagałamsmile nie chciałam drugiego cc no ale niestety nie udało się sn.
              Jak powołasz się na wytyczne to lekarz wstrętów nie będzie czynił,
              nieuświadomione tylko w konia robią...
    • klamag Re: Pytanie dot. wskazania do cc 13.10.09, 19:44
      Dzięki bardzo za odpowiedzi, już wiem więcejsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka