lisek27 20.01.04, 08:02 Witajcie wlasnie wrocilam od ginia i zobaczylam na wydruku USG ze wymiar FL( cokolwiek to znaczy ) mam na 31 tydzien a inne na okolo 33. czy ktoras z Was miala takie roznice. lekarz mowil ze wszystko jest ok. Ale czy napewno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia_d Re: złe wymiary!.Co to FL?? 20.01.04, 08:15 Spokojnie! Nie ma w tych wymiarach nic nieprawidłowego! To normalne, że im bardziej zaawansowana ciąża tym bardziej te wymiary różnią się nieco od siebie, dziecko nie rośnie jak zaprogramowana komputerowo maszyna. Mało realne znależć takie, u którego wymiary na USG są każdy idealnie dopasowany do tygodnia ciąży. U mnie np. na USG w tygodniu 37 były jedne na 37 tydzień inne na 36 a jeszcze jeden na 39. I nie ma w tym nic groźnego i złego, z całą pewnością i przekonaniem ci to mówię! Ale i później też przecież człowiek nie jest idealnym robotem i nie ma idealnych parametrów fizycznych. pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
koslovska Re: złe wymiary!.Co to FL?? 20.01.04, 08:16 Ja tak miałam. FL to z tego co wiem długość kości udowej. też miałam ten wymiar ok 2 tyg do tyłu i pani doktor powiedziała mi że to nic takiego i poprostu dzidziuś może się urodzić mniejszy. Jednak dla pewnosci skierowała mnie na kolejne USG za 4 tyg aby zobaczyć czy dzidziuś proporcjonalnie rośnie. Jakież było nasze zdziwienie gdy okazało się że dysproporcja zniknęła i moja córcia ma nawet dłuzsze nóżki niż powinna. Zresztą gdy lekarz zrobi pomiar niedokładnie też może wystapić taka sytuacja. Polecam taki kalkulator, który liczy wiek ciązy www.medic.hg.pl/Wiek-ciazowy.htm Pozdrawiam, tzrymajcie się cieplutko i głowa do góry . Marta i 33 tyg słoneczko Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d a jeszcze FL.... 20.01.04, 08:17 ...zapomniałam dodać że FL to jest długość kości udowej, jeżeli jest np. większa niż inne wymiary świadczy po prostu o tym że twój maluch ma zadatki na wysokiego człowieka! Gosia Odpowiedz Link Zgłoś