amikino 21.01.04, 11:32 Dziewczyny, czy ktorej z Was obracano dziecko zewnetrznie, aby moglo urodzic sie drogami natury? Jakie sa za i przeciw. Bede wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viktoria78 Re: Obracanie zewnetrzne dziecka 21.01.04, 14:35 witaj, odradzam z calego serca - istnieje ryzyko,ze dziecko "zaplacze" sie pepowina, a wiadomo,jakie tego moga byc nastepstwa. znam osobiscie taki przypadek. obecnie w wielu szpitalach odstepuje sie od tej metody i doradza cesarke. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
amikino Re: Obracanie zewnetrzne dziecka 21.01.04, 17:28 dzieki za odpowiedz...zabrzmialo strasznie... jesli lekarka bedzie sie upierala, to ja po prostu zmienie Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: Obracanie zewnetrzne dziecka 21.01.04, 18:07 Hej! Za tydzień mam cesarskie cięcie ze względu na nieprawidłowe ułożenie dziecka. Mój lekarz bardzo namawiał do obrotu, ale jednocześnie zaznaczył że to tylko moja wola, bez żadnego zmuszania. Nie decyduję się, ponieważ usłyszałam między innymi relację koleżanki, którą odczuwała przy próbie obrotu zewnętrznego (nieudanej) tak duży ból, że do tej pory płacze na samo wspomnienie. Konsultowałam się też niezależnie z 2 innymi lekarzami, którzy uznali pomysł za mało sensowny. Bo po pierwsze obecnie (38 tydzień) dziecko jest na takie "zabawy" za duże, a poza tym skuteczność, zwłaszcza uwzględniając, że jest to pierwsza ciąża, to jakieś 5%. Nie wspominając już o realnym ryzyku, o którym pisała poprzedniczka. Już pogodziłam się z myślą o cesarce. Obracanie to TYLKO TWÓJ wybór, nie wolno zmuszać! pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: Obracanie zewnetrzne dziecka 21.01.04, 20:19 Moje dziecko było obracane w 39 tygodniu ciąży, przez cały ten czas obracania ( kilka minut) lekarz obserwował dziecko na monitorze usg, słuchał tętna dziecka, przed i dwa razy po zabiegu miałam badanie tkg, każde trwało ok. godziny, istnieje ryzyko , ale jest ono mniejsze niż poród pośladkowy, bo coraz częściej zamiast cesarki planowanej prowadzi się poród pośladkowy, przynajmniej jest tak w Warszawie na Karowej i w Bielańskim. Obrót córci miałam wykonany w IMiDz , zabieg wykonał specjalista od tego typu zabiegu, a nie każdy lekarz potrafi to zrobić. Tym specjalistą jest dr J. Zwoliński. Dzięki niemu zamiast trudnego i długiego porodu pośladkowego miałam czterogodzinny poród i urodziłam zdrową córeczkę. Uważam, że obracanie dziecka jest bezpieczne pod warunkiem ,że wykonywane jest przez fachowca. W Warszawie jest dwóch lekarzy , którzy potrafią bezpiecznie obrócić dziecko, pierwszy to dr Zwoliński , a drugi , którego nazwiska nie znam, jest twórcą Kliniki Damiana i tam pracuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ulala72 Re: Obracanie zewnetrzne dziecka 21.01.04, 21:16 Powiem tylko tyle - odradzam. Poród dołem to żadna nagroda za takie ryzyko. Pozdrawiam. Ta cięta. Odpowiedz Link Zgłoś