Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.11.09, 14:02
Witam. Pani doktor mam pytanie jestem w 7 tc od kilku dni nie bolą mnie piersi chociaż od początku ciąży bolały. Nie byłam jeszcze u lekarza bo zrobiłam test tydzień temu idę jutro na badanie. Boję się, że ciąża może być matrwa. Mdłości nie miałam może raz ale delikatne. A do łazienki biegam ciągle i chce mi się spać. Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: proszę o pomoc 17.11.09, 14:37
      Wiadomo, że się denerwujesz, ale jak p. doktor ma ci odpowiedzieć?? Przecież nie jest jasnowidzem.

To, że piersi przestały boleć, może znaczyć coś złego, ale równie dobrze może nie znaczyć nic, przecież symptomy ciaży nie są cały czas takie same.
      Najlepiej w tym momencie zrobić badanie USG - powinno być już widać bicie serca, choć bywa też tak, że widać je dopiero w 8t-9t.
    • kotkowa Re: proszę o pomoc 17.11.09, 14:44
      tyle wytrzymalas, to juz na pewno wytrzymasz do jutrzejszego
      badania. nikt ci nie powie, ze ciaza jest martwa lub zywa na
      podstawie bolu piersi. to absolutnie nie musi niczego oznaczac.
      zawsze mozna w razie watpliwosci zbadac przyrost bety hcg, ale w
      twoim przypadku najszybsze bedzie jutrzejsze usg.
    • agnieszka.lojek Re: proszę o pomoc 18.11.09, 08:31
      piersi nie muszą boleć bez przerwy. Objawy ciążowe mogą pojawiać sie
      i ustępować przy prawidłowo rozwijającej się ciąży.
      • Gość: lyssa Re: proszę o pomoc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.09, 11:37
        Dzisiaj byłam na USG i Pan Doktor powiedział, że nie podoba mu się moja ciąża bo według niego zarodek jest jakby o ok 2 tyg za młody niż powinien. Na Wydruku z USG wyczytałam jakieś współrzędnie z datami i normalnie powinien to być na 95% 7tc a na 50% 5t i 4 dni. Ostatnią miesiączkęmiałam 01.10.2009r chyba mogłoby tak byc gdyż kiedy współżyliśmy z mężem to wtedy kiedy powinnam mieć dni płodne ale ostatnie dwa cykle przed poczęciem miałam nieregularne tzn jeden trwał 35dni a drugi 33dni. po tygodniu zrobiłm test i był negatywny więc kontynuowaliśmy starania i mogło dojść do zapłodnienia ok 22.10.2009r Proszę o odpowiedź
        • kaeira Re: proszę o pomoc 18.11.09, 12:03
          Gość portalu: lyssa napisał(a):

> Na Wydruku z USG wyczytałam jakieś współrzędnie z datami i normalnie powinien
          to być na 95 % 7tc a na 50% 5t i 4 dni.

Nie rozumiem. A mogłabyś przepisać dokładnie co było tam napisane?

Często zdarza się tak, że zapłodnienie następuję o wiele później niż w
          standardowo zakładanym 14 dniu 28-dniowego cyklu. Jeżeli bywały u ciebie cykle
          35-dniowe, ciąża może być spokojnie o tydzień (czy tydzień i 3 dni)
          młodsza. Gdyby był to cykl 35-dniowy, 22.10 to idealna data na wstrzelenie się w
          owulację.

Rozumiem, że nie wykryto tętna? Jeżeli jest to faktycznie 5-6 tydzień, to
          normalne. Powinnaś powtórzyć USG za jakieś 2 tygodnie.
          • Gość: lyssa Re: proszę o pomoc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.09, 14:00
            Dokładnie było napisane 5% - 4W 1D i termin porodu 27.07.2010
            następnie 5W 4D i tp 17.07.2010 a na końcu 95% 7W 0D termin 07.07.2010 zapewne chodzi tu o przypuszczalne tygodnie ciąży według USG a zarodek ma 8mmm. Co do daty poczęcia to chyba będzie 15.10.2009 bo według tego wychodziło by mi że to 5 tc czyli tak jak Pan Doktor powiedział "zarodek jest o 2 tyg za młody niż być powinien" czyli tak jak według USG to powinien być 7 tc. Kazał mi zgłosić się z badaniami za 3 tygodnie (tzn podstawowe badania)
            • kotkowa Re: proszę o pomoc 18.11.09, 14:22
              No ok, załóżmy, że gin się nie myli i ciąża wg usg jest 2 tyg.
              młodsza, niżby to wynikało z terminu miesiączki. Nie jest to żadna
              tragedia ani nic dziwnego, jeśli ktos miewa nieregularne cykle i
              owulacja wypada dużo później, niż 14 dnia. Możesz sobie zbadać bete
              hcg co 2 dni i sprawdzać przyrost i wartości. Jeśli ciąża rozwija
              się prawidłowo, to beta będzie przyrastała o jakieś co najmniej o
              66% co 2 dni, a przy wartościach powyżej 6000 albo powyżej 6 tc
              nawet o 66% co 4 dni lub dłużej. To byłby dobry znak. Poza tym
              podstawowa sprawa - jeśli na usg będzie bicie serca i usg nadal
              będzie wykazywało ciążę młodszą o 2 tyg., to wszystko w porządku, bo
              rozwija się regularnie i faktycznie jest młodsza o 2 tyg. Ja miałam
              okropne przejścia z lekarzami na początku ciąży, też mnie straszyli,
              że puste jajo, a potem, że za mały zarodek i serca nie słychać, a
              wszyściutko jest dobrze, ciąża nie jest młodsza i nic złego od
              początku się nie działo. Życzę Ci, żeby u Ciebie też tak było. Te
              wczesne tygodnie są takie trudne do oceny, trzeba bardzo cierpliwie
              czekać i być dobrej myśli.
              • Gość: lyssa Re: proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 15:17
                dzięki za wspqarcie trochę się uspokoiłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka