Dodaj do ulubionych

badania prenatalne

IP: 217.153.235.* 04.01.10, 15:23
witam, mam pytanie moja kuzynka jest w 13 tygodniu ciąży, ma 38 lat zostało
zrobione USG prenatalne z badaniem przezierności karkowej i wynik wyszedł że
dziecko jest zdrowe. Ze względu na wiek lekarz zalecił zrobienie jeszcze
badania z krwi i wyszło że jest podejrzenie że dziecko ma zespół Downa. Czy
jest to normalne że na USG wszystko wyszło ok a z krwi jest podejrzenie?
Jestem w 23 tygodniu ciąży i po 1 badaniu prenatalnym nikt nie polecał
zrobienia badania z krwi. Jaka jest pewność tych badań?
Obserwuj wątek
    • elza79 Re: badania prenatalne 04.01.10, 15:34
      Badanie z krwi winno się zrobić w tym samym dniu co badanie z USG.
      Wtedy są porównywane parametry z obydwu badań.
      A już wynik badania będzie zafałszowany z uwagi na wiek Twojej kuzynki. Bo
      ryzyko podwyższone jest już od 33-35 lat.
      • red-truskawa Re: badania prenatalne 04.01.10, 20:57
        >wynik badania będzie zafałszowany z uwagi na wiek Twojej kuzynki<

to nie jest tek ze wynik jest zafałszowany ze względu na wiek. Ja rodziłam w
        wieku 36 lat i wynik wyszedł prawidłowy w ob adaniach. Bad z krwi(rozumiem ze to
        test Pappa lub potrójny) opiera sie takze na statystyce a ryzyko wystapienia
        którejs w wad genetycznych wzrasta wraz z wiekiem (bad jednakze pokazuja ze 70%
        dzieci obarczonych zespołem Downa rodzi się z matek bedących przed 30 rokiem
        życia). Tak jak wspomniala poprzedniczka oba bad- krwi i bad przeziernosci
        karkowej powinny byc wykonane w jak najkrótszym odstepie czasowym wtedy sa
        najbardziej wiarygodne, bo wyniki tych bad interpretowac sie powinno
        wspólnie,ale zadne z tych badan nie jest badaniem jednoznacznie potwierdzającymi
        lub wykluczajacymi wady genetyczne.
    • Gość: julka Re: badania prenatalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.10, 21:27
      Mi na USG NT wyszło 1,2 i była widoczna kość nosowa, ale lekarz i tak radził mi zrobić amniopunkcję. Testów z krwi mi nie proponowano i dobrze, bo one tylko wodę z mózgu robią jak wyjdzie większe prawdopodobieństwo.
      U mnie wskazaniem też był wiek. Wynik z amnio prawidłowy, czyli aberracji i wad cewy nerwowej nie stwierdzono.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka