Dodaj do ulubionych

silna anemia

05.02.04, 12:11
Jestem w 30 tyg.ciąży niedawno okazało się, że mam silną anemię(HGB-
8,3).Jednak czuje się b.dobrze i moje maleństwo chyba też, bo strasznie
mocno kopie!Czy któraś z Was miała też tak silną anemię?Czy ktoś wie jaki
może ona mieć wpływ na dzieciątko?
Obserwuj wątek
    • anolia Re: silna anemia 05.02.04, 13:36
      na dziciątko chyba nie ma takiego wielkiego ale na ciebie na pewno. Ja mam
      hemoglobiny 11.5 i to jest poniżej normy. Lekarz kazał mi zjadać kilo żelaza bo
      nie możemy zejść poniżej 11.0. dlatego Tobie radzę zacząć jeść jakieś żelazo i
      to dużo. Nie ma nic gorszego jak brak żelaza człowiek w którymś momencie
      zupełnie z sił opada...a Ty musisz mieć siłę dla maleństwa i po to żeby je
      urodzić siłami natury.
      • madeyowa Re: silna anemia 05.02.04, 16:21
        Byłaś z tym u lekarza? Jak nie to galopem! Ja miałam nieco lepszy wynik i
        lekarz chciał mi podawać żelazo w zastrzykach(które są niestety bardzo
        bolesne). Uratowały mnie przed tym tabletki, pamiętam tylko, że na literę
        R.Taki stan nie powinien długo trwać u ciężarnej, bo dziecko dostaje mniej
        tlenu. Może to być przyczyną pózniejszych powikłań. Nastraszyłam Cię trochę,
        ale to nie są żarty. Dziwię się, że przy takich wynikach normalnie
        funkcjonujesz, bo ja po wejściu na piętro naszego domu po prostu mdlałam, tak
        mnie to wykańczało. Gnaj szybko do lekarza i pomyśl też o diecie bogatej w
        żelazo.
        • olga50 Re: silna anemia 05.02.04, 18:26
          Byłam u lekarza i on mi przepisał żelazo w tabletkach (tardyferon)i kazał jeść
          produkty bogate w żelazo. Powiedział, że II trymestrze dziecko szybko rośnie i
          jak taki mały pasożycik pożera ze mnie wszystkie witaminy!Trochę mnie
          nastraszyłaś tym że maleństwo ma mało tlenu przez tą anemię. Mam jednak
          nadzieję, że nie jest tak źle, bo strasznie się wierci więc chyba jest silne.
          Ja oczywiście jestem na diecie bogatej w żelazo i mam nadzieję, że szybko
          nadrobie te braki.
          • werata Re: silna anemia-JAKA DIETA? 05.02.04, 18:31
            A dokładnie jaka masz dietę bogatą w żelazo?
            Bo ja mam HGB=11,6 (poniżej normy) i z przyjamnością skorzystam.
            Proszę napisz coś więcej!
            Z góry serdecznie dziękuję!

• olga50 Re: silna anemia-JAKA DIETA? 05.02.04, 19:10
              Ja miałam w I trym. HGB-11,3 i lekarz powiedział,że mam dobre wyniki, bo
              anemia u ciężarnej zaczyna się od HGB poniżej 11.Dlatego dziwie się, że ty
              mając HGB-11,6 uważasz, że to jest poniżej normy. Ja to bym chciała mieć taki
              wynik jak ty!Jeśli chodzi o dietę bogatą w żelazo, to napiszę ci co kazał mi
              jeść lekarz:
              Wątróbkę wieprzową (jednak niezbyt często, bo ma dużo wit.A, która jest w
              dużych ilościach szkodliwa)
              Jajka, a gł. żółtka (tylko także z umiarem - mają dużo cholesterolu)
              Buraki (ja je sobie gotuje i ścieram na tarce, dodaje trochę cebulki, soli i
              pieprzu i jem jako surówkę do obiadu)
              Sok z buraków (niezbyt smaczny, ale dla dzieciątka trzeba wszystko robić by
              było zdrowe)
              kaszankę, fasolę, groch
              Te produkty zawierają najwięcej żelaza. Jednak należy pamiętać, że żelazo
              przyswajalne jest z wit. C, dlatego jedząc np. wątróbkę należy łączyć ją z
              jakimś produktem, który zawiera wit. C np. surówka z kiszonej kapusty.
              • werata Re: silna anemia-JAKA DIETA? 05.02.04, 21:10
                No tak, ale krwinek czerwonych mam 3,44 (norma to 4,00-5,00), a HGB - norma
                zaczyna się od 12,00!
                A co do HGB to gdy miałam w rudniu 12,3 lekarka przepisała mi ju wtedy SORBIFER.
                Też robię sobie sok z surowych buraków (on zawiera wit. C, ale żelaza raczej
                nie ?), ale to prawdziwe poświęcenie dla mojego dziecka, bo ziemisty smak tego
                specyfiku połykam tylko wtedy, gdy zatkam nos wink
                Jem też wołowinę, bo ma dużo żelaza.
                Bardzo dziękuję za info o diecie!
                No to życzmy sobie jak najlepszej morfologii następnym razem wink
                pa
        • magda_poland Re: silna anemia 05.02.04, 21:27
          dziwię się Twojemu lekarzowi, że nie skierował Cię do szpitala. Moja siostra
          miała poziom żelaza 10.3 i lekarz przepisał jej zastrzyki z żelazem. Straszył,
          że poniżej 10.00 może dojść do niedotlenienia dziecka i dlatego przeważnie
          kobiety z tak niskim poziomem hemoglobiny kierowane są do szpitala.
    • martaurb Re: silna anemia 06.02.04, 09:23
      Dziewczyny, spokojnie, nie szalejmy!
      Do niedotlenienia dzidzi nie dojdzie, bo ona dostaje wszystko jak potrzebuje,
      komu moze zabraknac, to my!
      Spadek poziomu zelaza jest normalny w ciazy, w koncu krwi jest duzo wiecej i
      organizm nie nadaza! Poza tym troche "rzadsza" latwiej przeplywa do Malenstwa
      (juz cos sobie natura myslala rozwiazujac to w ten sposob)
      Ja mialam "anemie" (pisze "anemie", bo wyniki wszystkie ponizej normy, ale od
      gorszych wynikow do anemii daleka droga!!!) jeszcze przed ciaza, teraz wyniki
      sa oczywiscie jeszcze gorsze (34tydz), lekarz chcial mi dac preparat z zelazem,
      ale ja zelaza w tabletkach nie trawie i tez zalecil mi po prostu diete bogata w
      zelazo - mam sie objadac kaszanka (duzo zelaza, ale nie az tyle watrobki, w
      dodatku sporo bialka, latwiej sie razem przyswaja) i zapijac sokiem
      pomaranczowym z wit C.
      Trzymam kciuki za wszystkie Przyszle Mamy i ich Malenstwa!
    • werata Re: silna anemia 08.02.04, 14:32
      znalazłam ciekawy art. na temat zelaza:
      www.kjlidke.home.pl/zelazo.htm
      wynika z niego, że u ciężarnych można mówić o niedokrwistości, kiedy HGB spada
      poniżej 11, a norma ogólna jest od 12,00.
      Ciekawe są te inne wskaźniki:
      MCH, MCHC - czyli srednia zawartość HGB.
      Polecam zmartwionmym bo mnie ten artykuł b.uspokoił.
    • martaurb Re: silna anemia 08.02.04, 17:25
      Z ta norma ogolna to jak ze wszystkim - co kraj to obyczaj wink
      W Polsce jest 12, we Francji 11,5...
      I badz tu czlowieku madry wink
    • ewa057 Re: silna anemia 08.02.04, 17:56
      Witam Cie!! Ja jestem w 32 tyg.ciązy i mój poziom HGB to 10,0przeraziłam sie
      ale mój lekarz zalecił mi zrobić poziom zelaza w organizmie i mam prawie
      90.Zalecił mi rano na czczo łykac zelazo i 3 razy dziennie kwas foliowy i na
      wieczór witaminy dla ciężarnych kobiet.Czuje sie dobrze .Ale te 8,3 u Ciebie to
      nie za bardzo,no ale do porodu musisz to zwiekszyć bo po urodzeniu stracisz
      trochę krwi i wtedy moze być nieciekawie.Jesli chodzi o dziecko to nie martw
      sie ono i tak z ciebie wysysa to co najlepsze a Ty musisz zaopatrywać je w te
      witaminy.Dbaj o siebie.Pozdrawiam
    • ania-d Re: silna anemia 09.02.04, 00:59
      Kochana,
      Miałam w ciąży silną anemię. Bardzo pomagał mi resoferon (oraz kwas foliowy,
      witamina C, Witamina b6). Dziecku to grozi także anemią. Ja to przerobiłam,
      więc wiem, że leczenie dziecka jest "upierdliwe", ale potrzebne i skuteczne.
      Dziecku robi się morfologię po kilku miesiącach od urodzenia. Do ok. 6
      miesiąca maluch ma zapasy mamy (jeśli jest na piersi), ale kiedy zrobić
      morfologię, to powie pediatra. Potem co najmniej 8 tygodni podaje się żelazo.
      Kto podawał, to wie, że to lekki cyrk, bo brudzi, bo częstko niesmaczne, bo
      może barwić ząbki. Ale warto się męczyć, bo dziecko się po kuracji dobrze
      rozwija. A mam po urodzeniu, powinna paść się witaminami. Jak Cię dopadną
      dalsze pytania to napisz na ania-d@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka