b-azylia 08.02.04, 15:20 skurcze trzymajace....lekki staly ból...PILNE...biore no-spe,ale boli nadal...czy sa ZIOLA rozkurczajace jakieś,ktore można brać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola.wie Re: nadaktywnosc macicy - 4m-c -mialyscie???help 08.02.04, 19:02 pędź do lekarza!!!! Dostaniesz LEKI na wyhamowanie czynności skurczowej macicy (skoro no-spa nie działa, a tak się czasem dzieje), bo jest ona bardzo groźna, może powodować rozejście się szyjki, jej rozwarcie, a w skrajnych przypadkach nawet przedwczesny poród. Odpowiedz Link Zgłoś
moss7 Re: nadaktywnosc macicy - 4m-c -mialyscie???help 08.02.04, 19:18 mam taki delikatny jednostajny bol czasami w nocy lub rano,wtedy twardnieje mi brzuch(trwa to okolo 10,15 min) Nie odczuwam tego jak skurczy,ale jako jednostajny bol. Czy to rowniez jest niebezpieczne??? Prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
moss7 Re: nadaktywnosc macicy - 4m-c -mialyscie???help 08.02.04, 21:56 Wyciagam watek,prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
b-azylia Re: nadaktywnosc macicy - 4m-c -mialyscie???help 08.02.04, 23:30 witaj Moss,nie wiem czy mnie skojarzylas,niedawno radzilas mi co do testow..akurat nie o moja ciążę tu chodzi(ja miałam jedną kreseczkę..),tylko mojej przyjaciółki...to jej drugie bobo i mówiła mi,że właśnie wcześniej miała takie skurcze,ale przechodziły..coś chyba jak Twoje dolegliwości...i to chyba nic strasznego się nie dzieje,jeśli przechodzą..ale lepiej zadzwoń jutro do swojego gina...ostrożności nigdy za wiele...pozdrawiam serdecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: nadaktywnosc macicy - 4m-c -mialyscie???help 09.02.04, 08:36 Może jestem przewrażliwiona, ale jestem szczególnie uczulona na wszelkie przedwczesne skurcze macicy w ciąży. To moja trzecia ciąża i wiem, co to kłopoty ze strony szyjki macicy i w takich przypadkach będę dmuchac na zimne, żeby zachować wydolną szyjkę możliwie jak najdłużej. Wiem, ze niektóre dziewczyny w pierwszej ciąży nawet nie identyfikują tych skurczy, bo nie wiedzą jak się je odczuwa, a potem mogą mieć (ale niekoniecznie mają) problemy. Ja właśnie w zeszłym tygodniu przeżyłam "czarny czwartek" gdzie od popołudnia do nocy miałam praktycznie, ni stąd ni zowąd, jeden nieustający skurcz, wylądowałam w nocy u lekarza, bo już nerwy dawały mi nieźle popalić, i od tamtej pory jestem na lekach hamujących skurcze (no-spa nie pomagała). Macica może się "stawiać", ale niech tego na litość boską nie robi w takim wymiarze przed 34 tygodniem ciąży. Wtedy dziecko ma przynajmniej szanse. W pierwszych dwóch trymestrach więcej niż 3 skurcze na dobę (!) wymaga konsultacji lekarskiej!!!!!!!!!! Dbajcie o siebie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
moss7 Re: nadaktywnosc macicy - 4m-c -mialyscie???help 09.02.04, 12:06 Dziekuje Wam bardzo. Pozdrawiam iz ycze milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
edta1 poczym je poznać 09.02.04, 12:34 jestem pierwszy raz w ciąży i mam kłpopty z żołądkiem, jelitami kolki, wzdęcia i inne naciski, a więc po czym poznać skurcze. ps : jola.wie bardzo dziękuję ci za colon c i za dowcipy w wątku "pośmiejmy się" jak cos mi przyjdzie do głowy to się do niego dopiszę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: poczym je poznać 09.02.04, 13:16 to zależy w jakiej wysokiej ciąży, bo taka jak na przykład moja sięga już odrobinę nad pępek i jeżeli macica robi się twarda i się kurczy, to dno macicy zjeżdża pod pępek i to zwyczajnie widać, o ile nie czuć, bo ja mam przy tym uczucie ciągnięcia w dole brzucha, parcia na pęcherz i juz wkraczają nerwy, bo do tego dobrze wiem, co to takiego, a jak nerwy, to skurcz tak prędko nie puszcza.... błędne koło. Trudno mi jest to wytłumaczyć, znam to z poprzednich ciąż, ale często się to w pierwszej ciąży ignoruje. Zalezy jakie masz wyczucie własnego ciała, spróbuj "namacać" swoją macicę, a będziesz mogła to łatwiej kontrolować (i odróżnić od innych jelitowych sensacji, co nie jest łatwe). Wizyty u lekarza stwierdzą, czy coś się z szyjką nie dzieje, a jak się będzie działo, to lekarz na pewno zapyta, czy nie masz skurczy. Można to też stwierdzić na tokografie w szpitalu, ale wątpię, czy któraś dobrowolnie chce się tam wybrać. Bądź na bieżąco z wiedzą na temat rozmiarów macicy w poszczególnych etapach ciąży, to łatwiej ci będzie ją "znaleźć". A tak na wszelki wypadek wymuś na lekarzu, żeby zwrócił uwage na wymiary twojej szyjki macicy (bo nie wszyscy przywiązują do tego wagę a już zupełnie nieliczni robią na ten temat jakieś zapiski w karcie), zapisuj to, albo niech on/ona zapisuje, żeby w razie czego można było porównać, czy się rzeczywiście skraca, czy się tak tylko wydaje. tyż pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edta1 dzięki 09.02.04, 13:34 dzięki, no to raczej ja tego na razie nie doświadczam, a i ginekolog sprawdził długość szyjki na usg i zapisał co trzeba ale dobrze wiedzieć na co uważać. Odpowiedz Link Zgłoś