Dodaj do ulubionych

Relanium w ciąży

06.03.10, 16:01
Dziewczyny, kończę 28 tc, od jakiegoś miesąca zaczęły się u mnie (co
najdziwniejsze bez zadnej konkretnej przyczyny) stany lękowe i
potworny wręcz stres i ucisk w piersiach, który nie znikał...lekarz
przepisał na uspokojenie relanium 2mg 3x dziennie, który biorę już
troszkę ponad tydzień,ale z potwornymi wyrzutami sumienia, choć
wiem, że to lek stosowany w ciąży powszechnie dla uspokojenia
nerwów...stopniowo mam zmniejszać dawki (najpierw na 2x dziennie,
potem na 1x dziennie) i chciałam zapytać ,czy któraś za Was rownież
relanium w ciąży łykała bądź łyka, mnie to pomaga, ale bardzo boje
się o wpływ na dzidziusia, chociaż gin wciąż powtarza, że na tym
etapie ciąży dzieciątku lek nie grozi...ale z drugiej strony ulotka
brzmi groźnie, czyli że lek niewskazany w ciąży...czy któraś może
uspokoić i potwierdzić, że to naprawdę sie lyka w ciąży i nic się
nie dzieje??
Obserwuj wątek
    • ewio Re: Relanium w ciąży 06.03.10, 16:04
      Gdy leżałam na patologii ciazy tuż przed porodem podawano mi relnium praktycznie
      codziennie wieczorem bo nie mogłam zasnąć. Córka urodziła się zdrowawink
    • gaga_73 Re: Relanium w ciąży 06.03.10, 16:05
      To jest błąd lekarzy ginekologów, bo relanium ma podobne działanie jak alkohol. Mam przyjaciela psychiatrę i ten mówi, że kategorycznie nie wolno brać. Można natomiast brać hydroksyzynę.
      • monica188 Re: Relanium w ciąży 06.03.10, 18:49
        Słowo jednago psychiatry się kontara wielu specjalistów.. Po co stresujesz
        dziewczyne? Relanium można brać w ciąży, mój neurolog z wieloletnim starzem i
        ginekolodzy z ktorymi miałam do czynienia mówili,że jeszcze nie znają przypadku
        by po relanium urodziło się chore dziecko
        • gaga_73 Re: Relanium w ciąży 07.03.10, 01:03
          Nie piszę tego by stresować dziewczynę, tylko, żeby ją przestrzec. Prosi o radę, więc takową daję. A jeśli chodzi o to co może się stać dziecku, to chore może i się nie urodzi, ale po długotrwałym braniu leku dziecko może być uzależnione, może mieć problemy z oddychaniem, może być nieco mniej inteligentne niż bez brania Relanium. Powtarzam, Relanium jest benzodiazepiną, która działa na te same receptory co alkohol. Dziewczyny tu piszą o tym, jak alkohol lub lek przeciwbólowy może szkodzić, a Relanium polecają. Ale sera pleśniowego albo śledzi przypadkiem nie jeść..., bo a nuż zaszkodzi.

Życzę zdrowia mamie i dziecku i polecam iść do dobrego psychiatry i poradzić się jakie leki można brać w ciąży, bo takie istnieją!

I zaznaczę, nie jest to opinia JEDNEGO psychiatry. Tu tylko przykład stron angielskojęzycznych na ten temat. Jak wygooglujesz sobie Relanium lub Diazepam to wyjdzie ci mnóstwo artykułów na ten temat

Pierwszy link jest do Amerykańskiej agencji rządowej zajmującej się nadzorem nad bezpieczeństwem leków.
          google2.fda.gov/search?q=diazepam+and+pregnancy&x=0&y=0&client=FDAgov&site=FDAgov&lr=&proxystylesheet=FDAgov&output=xml_no_dtd&getfields=*
          drugsafetysite.com/diazepam/
    • eilian Re: Relanium w ciąży 06.03.10, 17:05
      W pierwszej ciąży dali mi w szpitalu (to był II trymestr) i przepisali żebym
      brała jeszcze w domu, ale jak przeczytałam ulotkę, to nie wzięłam już ani razu.
      O ile pamiętam było napisane, że może powodować uszkodzenia płodu, więc się
      przestraszyłam. Dziecko zdrowe.
    • lomre Re: Relanium w ciąży 06.03.10, 18:55
      Koleżanka brała przez wiele tygodni ciąży, bo tylko ten lek jej służył
      (zmniejsza też skurcze itp). Urodziła prawie o czasie 2 dziewczynki - każda
      ponad 3 kg, bez żadnych problemów w rozwoju.
    • gabugabu Re: Relanium w ciąży 06.03.10, 20:35
      Dziekuje za opinie...weim,ze lakarz niggdy nie zrobilby krzywdy
      mojemu dziecku i chodzi tu o pomoc mnie,bo wiadomo,ze ciagly stres
      tez niedobrze dziala na malca...czasami jest lepiej,czasami
      gorzej,jakos musze wytrzymac do porodu i mam nadzieje,ze ten koszmar
      sie skonczy...moze kiedy malutki bedzie na swiecie, ja juz sie
      uspokoje...w kazdym razie o tym marze i w to mocno wierze.
    • gabugabu Re: Relanium w ciąży 07.03.10, 11:24
      Konsultowałam to również z psychiatrą i on też polecił Relanium jako
      lek bezpieczny w ciąży i powszechnie stosowany...
      • maagdaamm Re: Relanium w ciąży 07.03.10, 11:41
        Ja bym nie brala, ale to Twoja ciaza i Twoje dziecko.
        • genie.in.the.bottle Re: Relanium w ciąży 07.03.10, 12:48
          Jedyne zagrozenie dla plodu - dziecka jest takie,ze moze urodzic
          sie 'na haju'.Jest to lek uzalezniajacy.I w ten sam sposob
          oddzialowuje na Ciebie jak i na dziecko.
          • gaga_73 Re: Relanium w ciąży 07.03.10, 13:42
            Nie jest to jedyne zagrożenie dla płodu. Relanium ma kategorię D czyli udowodnione działanie teratogenne na płody ludzkie. Między innymi, mogą ale nie muszą wystąpić następujące powikłania: rozszczep podniebienia, zaburzenia rytmu serca, problemy z oddychaniem, osłabienie napięcia mięśni, i inne okropności.

Doczepiłam się tego bo szlag mnie trafia , że mamy tak niedouczonych 'specjalistów', którzy (mam nadzieję) nieświadomie działają na niekorzyść pacjentów, tylko dlatego, że nie czytają nowych badań a ostatni raz uczyli się czegokolwiek na studiach. I nawet nie boją się, że gdyby nastąpiły powikłania to pacjentka ma 100% wygraną w sądzie.
            • memphis90 Re: Relanium w ciąży 11.08.10, 08:43
              Działanie teratogenne dotyczy okresu kształtowania się narządów, czyli do 8 tyg
              po zapłodnieniu.
    • joannakc Re: Relanium w ciąży 07.03.10, 15:34
      Ja brałam długo i sporą dawkę, dziecko urodziło się zdrowe a teraz
      jest przemądrzałym 6-latkiemsmile
      • skarb80 Re: Relanium w ciąży 13.03.10, 18:18
        ja jestem w 33 tyg ciąży, relanium zażywam od tygodnia właśnie na stany lękowe.
        Nie spotkałam się jeszcze z informacją, zeby dziecku poszkodziło. Oczywiście
        najlepiej nie brać żadnych leków w ciązy ale czasem nie da sie tego uniknąć. To
        prawda że jest to lek uzależniający, dlatego właśnie lekarze przed porodem
        zalecaja stopniowe odstawienie leku.
    • miss-issi Re: Relanium w ciąży 13.03.10, 19:25
      Ja też biorę relanium- od 32 tc.Moja lekarka przepisała mi go na "uspokojenie
      macicy",ponieważ często twardniał mi brzuszek i miałam skurcze(bezbolesne), poza
      tym szyjka dość mocno mi się skróciła bo do 2 cm i była miękka- a to wszystko za
      wcześnie jak na ten czas ciąży. Teraz zaczęłam 35 tc ,nadal biorę relanium, 2
      razy dziennie po 2mg- pytałam lekarki czy to może zagrozić dziecku,ale uspokoiła
      mnie że na tym etapie ciąży( gdy układ nerwowy jest już w pełni wykształcony)
      oraz w takiej małej dawce ( dawka relanium która może być szkodliwa to 30mg
      dziennie- a ja biorę tylko 4mg) to mało prawdopodobne. I
      faktycznie-pomogło-skurczy mam mniej i też brzuszek robi się rzadziej twardy.W
      36 tc mam odstawić relanium- bo będzie to już bezpieczny czas na rodzenie.
      Poza tym - jestem straszną panikarą i nerwusem-ogólnie boję się porodu i
      stresuję się tym,a relanium mnie przy okazji uspokoiło - a przecież dla dziecka
      każda dawka stresu mamy może być czasem nawet bardziej szkodliwa niż niejeden
      lek. Także moim zdaniem nie masz się czym martwić, dzidziuś na pewno będzie
      zdrowy a i Ty pewniej i spokojniej przejdziesz przez resztę ciąży i poród.
      Krótkotrwała kuracja relanium ( 2-4 tyg.) jest nieuzależniająca i nieszkodliwa.
      Pozdrawiam !
      • annie_laurie_starr Re: Relanium w ciąży 10.08.10, 15:37
        Ja z kolei przeczytalam w amerykanskich dokumentach o kobietach, ktore bdac w
        trzecim trymestrze ciazy probowaly popelnic samobojstwo przy uzyciu konskich
        (znaczy ogromnych) dawek relanium. Bylo 5 takich zbadanych przypadlach w USA i
        we wszystkich przypadkach dzieci byly zdrowe, a matki odratowano. Co nie
        znaczy, ze relanium w ciazy nalezy lykac jak cukierki.

Przebijajac sie przez amerykanskie dokumenty jedno bylo jasne - relanium w
        polaczeniu z alkoholem, narkotykami i innymi uzywkami przyczynialo sie do
        szkodliwej dla dziecka mieszanki, ktora faktycznie mogla prowadzic do uszkodzen
        plodu. Ale to chodzilo znacznie mocniejsze dawki niz 2-5 mg.

• titerlitury Re: Relanium w ciąży 10.08.10, 16:03
      A czy próbwałaś terapii?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka