Dodaj do ulubionych

Jak się nalicza macierzyński

29.02.04, 20:58
Na jakiej podstawie się nalicza wypłatę w czasie urlopu macierzyńskiego? Czy
jest to 100% ostatniej pensji? czy 100% średniej z iluś ostatnich miesięcy? Z
ilu?
I to samo pytanie mam dotyczące wysokości zwolnienia w ciąży? Czy to też jest
średnia z iluś ( ? ) miesięcy, czy z ostatniego miesiąca?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia011 Re: Jak się nalicza macierzyński 29.02.04, 21:18
      zasilek macierzynski (wg danych jakie wyczytalam na stronach ZUS)to 100% z
      ostatnich 6 miesięcy poprzedzających okres przed urlopem macierzynskim, jesli
      chodzi o zwolnienie to jest to Twoje 100% za każdy dzień zwolnienie ale pod
      warunkiem, ze lekarz zaznaczy ze jestes w ciazy, w innym razie 80% tak jak
      normalnemu pracownikowi na zwolnieniu lekarskim wink dla pewnosci zajrzyj na
      strone ZUS
      pozdrawiam, wink
      Kasia
      • elwirka26 Re: Jak się nalicza macierzyński 01.03.04, 11:33
        kasia011 napisała:

> , jesli
        > chodzi o zwolnienie to jest to Twoje 100% za każdy dzień zwolnienie ale pod
        > warunkiem, ze lekarz zaznaczy ze jestes w ciazy, w innym razie 80% tak jak
        > normalnemu pracownikowi na zwolnieniu lekarskim wink

W żadnym wypadku. W ciązy dostajesz 100 % zasiłku chorobowego, bez względu na
        co chorujesz, czy będzie to katarek czy też coś innego. Lekarz internista ma
        obowiązek na zwolnieniu wpisać ci kod B. Jeśli nie wpisze wystarczy, że
        dostarczysz pracodawcy zaświadczenie od ginekologa, że jesteś w ciązy i zwykłe
        zwolnienie płatne jest 100 %. Ten temat już był poruszany i wiele dziewczyn
        straciło na zasiłku chorobowym nie wiedząc o tym fakcie, bo wydawało im się że
        100 % zwolnienie należy się tylko, gdy L-4 jest od ginekologa!
        • kasia011 Re: Jak się nalicza macierzyński 01.03.04, 19:33
          ale, ktos tu chyba mnie zle zrozumial... ja nie napisalam nigdzie ze zwolnienie
          musi byc od ginekologa tylko, ze lekarz musi zaznaczyc ze sie jest w ciazy i
          tyle, nic wiecej, jako ze nie wiedzialam jak sie to formalnie robi, napisalam
          to w ten sposób,jak mówisz "B" o tym mówi, wiec wszystko jasne...
          tak na przyszlosc to proponuje troszke uwazniej czytac innych wypowiedzi, a
          dopiero pozniej je negowac, mysle ze wszystkim nam to ulatwi wzajemne relacje i
          poprawi samopoczucie jak sie bedziemy staraly rozumiec wink)
          milego wieczoru, pozdrawiam,
          Kasia
          • kasia011 Re: Jak się nalicza macierzyński 01.03.04, 19:34
            i nie pisalam, także, że choroba musi być "kobieca", chodziło mi tylko o to ze
            ciąża musi być udokumentowana wink)

juz nie zawracam główek, pozdrawiam,
            Kasia
            • mel1 Re: Jak się nalicza macierzyński 01.03.04, 23:11
              No to ja jeszcze dokładniej powiem o co mi chodziło.
              Czy jeżeli będąc już w ciąży dostanę podwyżkę i po tym pójdę na zwolnienie- to
              czy ZUS mi wypłaci 100% mojej nowej pensji? Czy zrobi mi średnią z zarobków z
              pół roku i dopiero wtedy wypłaci mi 100% tej średniej.
              • tyldak Re: Jak się nalicza macierzyński 02.03.04, 09:31
                Jest 100% średniej z ostatnich 6 m-cy, więc nie dostaniesz dokładnie tyle, co
                po podwyżce. Przynajmniej u mnie w pracy tak liczą i słyszałam że tak ma być.
                Pozdrawiamy!
              • elwirka26 Re: Jak się nalicza macierzyński 02.03.04, 11:38
                zależy kiedy dostaniesz podwyżkę i kiedy pójdziesz na zwolnienie. Jeśli teraz
                dostaniesz podwyżkę, a na zwolnienie pójdziesz za 6 m-cy, to dostaniesz zasiłek
                chorobowy w wysokości podwyższonej. Jeśli wcześniej będzie to średnia z 6 m-cy
                poprzedzających twoje pójście na L-4. Podstawy wymiaru zasiłku nie przelicza
                się jeśli przebywajac na zwolnieniu dostałaś podwyżkę.
                • mel1 Re: Jak się nalicza macierzyński 02.03.04, 20:13
                  Dzięki za odpowiedzi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka