aga.ada.2003 02.03.04, 14:05 w jakich dawkach dziennych powinien być przyjmowany kwas foliowy w 3 tyg. ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beciaw77 Re: kwas foliowy- jak dawkować 02.03.04, 16:19 nie znam odpowiedniej dawki ale mój gin zalecił mi 1 tapletkę preparatu Folik raz dziennie i mimo iz jestem juz (albo dopiero) w 28tyg. mam go przyjmowac nadal "przez cała ciąże i okres karmienia piersią"-słowa mojego gina... cóż ufam mu a własciwie jej! Pozdrawiam i duuuuuużo zdrówka dla Ciebie i rosnącej małej fasolki! Żabcia i 28tyg. Aniołek! Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: kwas foliowy- jak dawkować 02.03.04, 23:49 Zwykle bierze sie raz dziennie Folik (0,4 mg) do konca pierwszego trymestru, a potem wprowadza witaminy dla ciezarnych, w ktorych jest 0,8 mg. Mozna tez brac o wiele wieksza dawke dla pewnosci - Acidum Folicum 5 mg (na recepte) - na pewno nie przedawkujesz, bo kwas foliowy sie nie kumuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Re: Acidum Folicum 14.05.04, 09:40 Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Wyslałam męża po Folik, ale w Aptece go nie było i pani sprzedała mu bez recepty Acidum Folicum. Mogę bez obawy brać 1 tabletkę dziennie? Do lekarza idę za tydzień, ale przez ten czas chciałabym już brać kwas foliowy. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Acidum Folicum 14.05.04, 09:44 Mozesz brac, nawet jesli jest to dawka 5 mg, nadmiar kwasu foliowego jest wydalana z organizmu wraz z moczem. Dopiero co byl watek o kwasie foliowym, znajdz go sobie, tam pisalam o dostepnych preparatach. Folik to nazwa handlowa kwasu foliowego robionego przez jakas tam firme farmaceutyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Link 14.05.04, 09:56 tupelo napisała: Dopiero co byl watek o kwasie foliowym, Oto ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=12586196 Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Dziekuję... 14.05.04, 10:05 ...Wam bardzo za szybką odpowiedź Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
maaaluszek Re: kwas foliowy- jak dawkować 18.05.04, 15:15 ja biore od samego poczatku ciazy kwas foliowy 5 (mg?)...moja gin powiedzila ze folik to zabawa bo tam jest tylko 0,4 wiec bez sensu nawet lykac...w tej chwii jestem w 10 tc i dalej mam lykac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś