margarita123 11.08.10, 22:07 Witam Proszę pomóżcie mi zinterpretować moje wyniki, nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Usg robione w 13tyg. CRL 6,95cm-to akurat wiem co oznacza NT 0,09mm NB 2,0mm To Nt jest strasznie dziwne jakby za małe, nie wiem co o tym myśleć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titerlitury Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 22:45 A u kogo robiłaś to usg? U Turka? Odpowiedz Link Zgłoś
margarita123 Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 22:51 USG robiłam ponoć u najlepszego lekarza w moim mieście,oczywiście PolakaTylko o co w nim chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 22:52 T po c poszłaś do najlepszego, skoro g nie zapytałaś co t znaczy? On w ogóle nic nie mówił podczas badania???? Odpowiedz Link Zgłoś
margarita123 Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 22:57 No nie zapytałam, pokazał mi dzidziusia, zobaczyłam że wszystko ma na swoim miejscu i tyle.Nie pomyślałam żeby zapytać co oznaczają NT oraz NB. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 23:06 Pokazał ci płód. Następnym razem zapytaj o wszystko. I wiesz, jest taki genialny wynalazek, nazywa się google. Ja wpisałam usg nt, zobacz co znalazłam w ciagu 2 sekund: www.genetyka-ginekolog.pl/diagnostyka_prenatalna/info.php Odpowiedz Link Zgłoś
lopezka26 Prawda jest taka że... 12.08.10, 21:25 To jest właśnie najlepsze. Idzie taka do lekarza na w zasadzie jedno z najważniejszych USG w ciągu trwania ciąży, i to idzie do najlepszego specjalisty!!! Płaci pewnie majątek, i na forum się pyta o interpretacje wyników badań. Dla mnie idiotyzm.Po co chodzisz do lekarza jeśli z nim nie rozmawiasz o podstawowych sprawach? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Dziwne wyniki Usg 12.08.10, 08:28 Po co pytać lekarza, lepiej przyjść na forum i zastanawiać sie cóż to mogło znaczyć... Kup sobie aparat do usg i rób w domu sama, sens i efekt podobny ps. założę się, że znajdą się takie, które wezmą to serio i zapytają "gdzie mozna kupić taki aparat" Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 22:55 gdzies niedawno spotkalam sie postem, gdzie babka pisala, ze ma mniejsze NT i bylo wszystko ok. swoja droga jak sie idzie do lekarza, to wypadaloby zapytac, czy wszystko ok, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lenka0901 Re: Dziwne wyniki Usg 11.08.10, 23:06 Wiem ze moj lekarz obliczal zawsze dlugosc kosci piszczelowej i obwod klatki piersiowej i glowki od dziecka. w 13 tygodniu to moglo by pasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dziwne wyniki Usg 12.08.10, 09:00 NB- kość nosowa NT- przezierność karkowa HC- obwód głowy BPD- wymiar dwuciemieniowy AC- obwód brzucha FL- kość udowa FHR- czynność serca Odpowiedz Link Zgłoś
wanioliowa Re: Dziwne wyniki Usg 12.08.10, 10:37 >Wiem ze moj lekarz obliczal zawsze dlugosc kosci piszczelowej i obwod klatki piersiowej i glowki od dziecka. w 13 tygodniu to moglo by pasowac. taaaak, bardzo pasuje. szczególnie że autorka podała wymiar oscylujący w okolicach 2 milimetrów. Proponuję sobie wziąść linijkę i sprawdzić ile to jest 2mm zanim napiszesz posta, że w 13 tyg taki wynik pasuje to obwodu głowy albo klatki 7 cm dziecka. autorko, NT to jest przezierność karkowa, u twojego dziecka zbliżona do wartości 1mm czyli jak najbardziej prawidłowa. Kość nosowa 2mm, a więc widoczna, co również dobrze rokuje, tak więc badanie sugeruje że dziecko jest zdrowe i nie ma powodu do wykonywania dalszej diagnostyki w celu wykrycia np. ZD. Następnym razem poproś jedynie lekarza aby z tobą rozmawiał, choć przypuszczam że powiedział ci że wszystko ok, bo z badań to wynika i po prostu darował sobie tłumaczenie norm, skoro widział że dziecko ma parametry w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
margarita123 Re: Dziwne wyniki Usg 12.08.10, 13:30 wanioliowa dziękuje za miłą i zrozumiałą odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś