Dodaj do ulubionych

antybiotyki

16.08.10, 14:38
Moja ginekolożka wpycha mi co rusz antybiotyki. Dziś kolejny (tak,
robimy posiew. Ona mi to daje ZANIM sa wyniki: )
Ale nie o tym chciałam.
Pytam ją z powątpiewaniem (wiecie, naczytam się na forach o tych
strasznych rzeczach które mi się moga przytrafić wink): kolejny
antybiotyk? A nie wyrosna mu od tego dodatkowe ręce albo druga głowa?
A pani doktor: a tego to ja juz nie wiem.

big_grin

Czuję się zastrzelona !

I jakoś wcale nie uspokojona...smile
Obserwuj wątek
    • koko.100 Re: antybiotyki 16.08.10, 14:58
      Myśle, że lepiej zmienić lekarza i pójść do takiego, który będzie
      wiedział, co mogło by zaszkodzić a co wolno stosować.
      Pozdrawiam.
    • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 15:43
      Wiecie co to jest lekka przesada...
      Ja tam lekarzom nie wierzesmile I bardzo się z tego cieszęsmile Jak coś mi przepisują,
      najpierw czytam ulotkę, co w niej jest dotyczące stosowania danego leku w ciąży
      a później dopiero decyduję czy braćsmile
      Nie mówię tu oczywiście o wszystkich wypadkach, miałam w ciąży piasek w nerkach
      i trzeba było brak leki, żeby to rozgonić póki czas, z tym nie polemizowałam,
      aczkolwiek panie w szpitalu nie były do końca pewne czy to faktycznie piasek, bo
      badania moczu wyszły prawidłowesmile
      Ale ostatnio lekarz mi przepisał tabletki przeciwwymiotne, ponieważ jestem już w
      III trymestrze a wymioty znów się pojawiają, lek kupiłam, czytam ulotkę a tam
      napisane: CIĄŻA, TYLKO W III TRYMESTRZE I TYLKO W STANACH WYŻSZEJ KONIECZNOŚCI.
      Dzięki mój lekarzu, żeś mi o tym powiedziałsmilesmile
    • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 17:37
      Tak z 1,5 miesiąca temu, gdy uparłam się na badania prenatalne, chwile o nich rozmawiałyśmy (ona mało kontaktowa jest, wszystko trzeba na siłe wyciagać), zapytałam-a propos tych badań- czy powinnam się martwic. Oczekiwałam odpowiedzi typu "narazie proszę o tym nie myśleć", "nie ma się czym martwić" (nawet jeśli miałaby sklamać!), bo na rzeczową odpowiedź o statystykach i szansach na choroby genetyczne oczywiście nie liczyłam.
      No więc ja: mam się czym martwić?
      ginekolożka: nie odpowiem pani na to pytanie

Jak sie domyślacie jestem teraz ekspertem w badaniach prenatalnych,natychmiast przeczytałam wszystko co dorwałam ;/
      • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 18:59
        Mój gin prowadzący ciążę jest spoko, raczej rozmawia, ja też pytam o wszystko co
        mi na myśl przyjdzie, chyba, że o czymś zapomnęsmile
        Za to kobieta u której robię USG to koszmar...
        Miałam też skierowanie na badania prenatalne, o których rozmawiałam z położną,
        żeby mi wyjaśniła co i jak; na USG połówkowym wyszło, że serduszko maleństwa za
        szybko bije i też nie była taka miła żeby mi powiedzieć czym jest to
        spowodowane; potem doppler i też żadnych wyjaśnień...
        A ja cały czas o wszystko pytałam i żebym chociaż odpowiedź dostała, a to była
        mina w stylu: no nie wiem, teraz to nie czas na pytania...
        Ale wyjścia nie miałam-jej gabinet i to u niej musiałam zrobić USG
        • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 19:05
          Ha ha, to moja w podobnym stylu mówi ;D

Ja mam też metodę: ciąże prowadzi mi inny lekarz, chodzę do niego
          prywatnie. Ale mam opłacony abonament w prywatnej przychodni (tam ta
          ginekolożka przyjmuje), więc wyszłam z założenia, że musiałabym
          oszaleć żeby płacić za badania big_grin No i do tej kobiety chodzę po
          skierowania na badania, a z pytaniami do tego prywatnego wink
          • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 19:08
            Aha, i nie wezmę tym razem antybiotyków bez konsultacji z tym prywatnym
            ginem, jakiś taki bardziej rozsądny smile Poprzednio wzięłam, a dopiero
            później do niego trafiłam.
            • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 19:25
              I masz świętą racjęsmile
              Taka nagonka jest na alkohol, papierosy, że są złe w czasie ciąży itp. Są nie
              kwestionuję tego, ale na studiach słuchałam wykładu właśnie na temat
              szkodliwości różnych substancji w ciąży i kobietka przestrzegała nas właśnie
              przed lekami, aspiryną szczególnie, ale właśnie mówiła też o innych lekach.
              My to wiemy a lekarze przepisują co niektóre tabletki jak witaminki.
              • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 19:26
                A jak pytałam które witaminy najlepsze w ciąży to nie umieli mi powiedziećsad
                • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 19:32
                  Mój fajny ginekolog zabronił mi brać witaminy, poza kwasem foliowymsmile
                  • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 19:35
                    O a to pierwsze słyszę. A czemu można wiedzieć?
                    • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 19:39
                      Bo normalnie odżywiający się człowiek nie potrzebuje suplementacji (z
                      tym sie zgadzam od zawsze), i od witamin baby w ciązy tyją (tego nie
                      wiedziałam, ale wolę nie być rozlazłym wielorybem, więc przyjęłam do
                      wiadomości wink )
                      • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 19:45
                        A widzisz takie podejście.
                        Moja siostra nie brała nigdy witamin i urodziła 2 zdrowe dziewczynki.
                        Ja zawsze brałam, prawie od początku i w sumie teraz mam mieszane uczucia co do
                        tych witamin. Zawsze uważałam, że są potrzebne bo jak dziecko się rozwija
                        potrzebujemy większej ilości witaminek...
                        Ale wiesz spotkałam już różne szkoły co do tego.
                        Ważne że dzidziusie rozwijają się prawidłowosmile
                        • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 19:54
                          No dokładniesmile
                          Jak lekarz zaleci mi ich branie to będę brała. Teraz łykam kwasy omega
                          i nieustannie jestem zdziwiona dlaczego śledziami mi się czka big_grin
                          • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 19:57
                            O fuuu, wszystko tylko nie śledzietongue_out
                            A widzisz ja całą ciąże biorę witaminy, a mimo wszystko mam skurcze, drętwienie
                            rąk itp. I magnez też łykam i nic to nie daje.
                            • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 20:04
                              A u mnie nic smile w sumie czuję się tak dobrze, jakbym nie była w ciąży. I pewnie dlatego mam nerwa przed każdymi badaniami, bo zupełnie się w ciąży nie czuje big_grin Owszem, figura mi się zmienia, co mnie wkurza, ale to nie brzuch, tylko ogólnie taka...bylejakośc. I takie tam drobiazgi. Poza tym- nic.
                              Ale myślę, że u nas to nie kwestia brania/nie brania witamin.
                              • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 20:09
                                Może racja, ja całą ciąże przechodziłam chyba ze wszystkimi możliwymi
                                dolegliwościamitongue_out Psychicznymi tak samosmile
                                Mi już ok 13-14 tygodnia tak poszerzyły się biodra, że w spodnie żadne się nie
                                mieściłam. Nic nie było widać tylko te cholerne biodratongue_out
                                • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 20:13
                                  Ha, a mi biust big_grin Dramat jakis big_grin
                                  • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 20:18
                                    Biust to teraz mi widać, z czego raczej jestem zadowolonabig_grin
                                    Nie przeżyję tylko jak będą na nim rozstępybig_grin Na biuście i brzuchu to największy
                                    dramat dla mnie. Tyłek i nogi przeżyjętongue_out
                                    • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 20:23
                                      Pewnie zostanę zlinczowana, ale jak żyje nie użyłam żadnego balsamu do
                                      ciała smile Teraz kupiłam sobie coś niby na rozstępy...kurzy się na półce
                                      smile Myślisz że to pomaga?
                                      • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 20:39
                                        Nie wiem, ja od czasu do czasu smaruję się oliwką, mówią, że jest najlepsza ale
                                        przy tych upałach i tak nic nie chce się wchłonąć.
                                        Z tego co już czytałam kremy na rozstępy w ciąży są nie skuteczne. Dopiero po
                                        ciąży dobrze jest zacząć je stosować.
                                        Więc ja mam taki zamiarbig_grin
                                        • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 20:40
                                          Spróbuj oliwką ale na mokrą skórę, po kąpieli smile

Rozstepy to nic w porównaniu z żylakami, do których mam rodzinną
                                          skłonność ;/
                                          • ania87-2 Re: antybiotyki 16.08.10, 20:50
                                            Ha Ha Habig_grin
                                            Ja tak samo. Moje nogi już wyglądają strasznie, żylaki gdzieniegdzie, ale
                                            wkurzają mnie te popękane żyłki, wygląda okropnie!
                      • memphis90 Re: antybiotyki 17.08.10, 09:24
                        >od witamin baby w ciązy tyją
                        No pacz pani, a ja myślała, że to sadło jest! A to witaminy mi się na d...
                        poodkładały!
    • myszy27 Re: antybiotyki 16.08.10, 22:01
      Ja nie brałam antybiotyku (nikt mi nie przepisał) i skończyło się to porodem w
      27 tyg i śmiercią dziecka po 1,5 dnia... Dopiero po porodzie lekarze powiedzieli
      ze powinnam wziać antybiotyk w ciaży
      • mia_siochi Re: antybiotyki 16.08.10, 22:08
        No przecież nie neguję i jak trzeba to wezmę smile
    • aurinko Re: antybiotyki 17.08.10, 09:26
      Zmień lekarza. Tylko, jak trafisz na lepszego, to o czym będziesz pisać na forach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka