denim81 23.08.10, 20:34 dziewczyny mam pytanie czy usg 3d w 17tc ma sens, chodzi mi o to czy będzie już widać czy wszystko jest dobrze rozwinięte? dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_siochi Re: usg 3d 23.08.10, 20:44 W piątek mam 3D, jestem w 13 tyg. Robi się je między 11 a 13+6 tyg bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
denim81 Re: usg 3d 23.08.10, 20:56 miałam robione usg zwykłe w 13tc ale mam pewne wątpliwości, no nieważne. czyli nie ma sensu robić 3d w 17tc?? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 23.08.10, 21:06 A tego to już nie wiem, ale pewnie ktoś Ci zaraz odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
fela_25 Re: usg 3d 23.08.10, 21:09 to juz wstrzymaj sie z 3d do polowkowego, od ok 20 tc, wtedy fajnie juz widac buzke, powieki, paluszki, etc. a jesli teraz masz jakies watpliwosci to zrob zwykle, choc lekarz pewnie tobie powie, ze sensu nie ma w tym tygodniu, bo takowe niczego nie wnosi.chyba ze masz jakies wskazania medyczne ku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa81 Re: usg 3d 24.08.10, 08:44 W pierwszej ciąży robiłam 3D w 21 tc. Powiedziano mi że najlepiej robić między 18 a 25 tc. Wszystko było super widać, a teraz robiłam w 23 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: usg 3d 24.08.10, 09:23 3D służy popodglądaniu malucha i zrobieniu zdjęć do chwalenia się na NK Ja miałam zrobione dość szybko, chyba podczas usg genetycznego (moja gin ma aparat z opcją 3d), ale wtedy maluch wyglądał jak kurczakowa porcja rosołowa- same odstające kostki obleczone skórą Lepiej więc poczekać chociażby do usg połówkowego, dziecko wygląda po prostu ładniej, a przecież o to chodzi Z kolei po 30tc w macicy jest już ciasno i trudno uzyskać dobry obraz, bez stóp, rączek czy pępowiny przechodzącej przez środek ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 24.08.10, 09:47 memphis90 napisała: > 3D służy popodglądaniu malucha i zrobieniu zdjęć do chwalenia się na NK Idę na to w 13 tyg, raz że pewnie dla mnie będzie toto wyglądało jak krewetka, dwa- ani przez chwilę nie wspomniałam lekarzowi, że chcę to ogladać. Nawet tego zwykłego nie ogladam. Umówiłam się na badanie przezierności karku,po to się robię takie badanie, a nie po to, żeby płód oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
black_succubus Re: usg 3d 24.08.10, 10:02 3 czy 4d to bajer dla rodzicow. to co lekarz powinien zobaczyc i zbadac na usg genetycznym (czy to pierwszym, czy polowkowym) najlepiej widac w 2d. Odpowiedz Link Zgłoś
miska83 Re: usg 3d 24.08.10, 10:08 yyy przyziernosc karkowa oglada sie raczej na 2d.tak mis ie wydaje a 3d to jak pisala wczesnije kolezanka jedynie by sobie zrobic pamieatke np zdjeciem czy filmikiem bo ladnie wtedy widac malucha. do genetycznego usg-przyziernosc 3d nie jest ci potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 24.08.10, 10:15 Ok, ja się nie będe kłócić, bo przyznam, że zapisana jestem na usg genetyczne, jeśli twierdzicie że to 2d a nie 3 czy 4d, to się upierać nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
dentek_85 Re: usg 3d 24.08.10, 10:36 Po co Ci teraz 3D? My robiliśmy takie USG w 26 tyg. i małą było widać wyśmienicie (nawet się uśmiechnęła). Teraz wywalisz tylko niepotrzebnie kasę i nic z tego nie będziesz miała. Teraz wystarczy Ci 2d. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 24.08.10, 10:39 Do mnie to było, czy do autorki? Ja napisałam- nie upieram się czy pod pojeciem "usg genetyczne" będzie kryło się 2d, 3d czy 4d Odpowiedz Link Zgłoś
dentek_85 Re: usg 3d 24.08.10, 10:46 hm...jeden pies i tak przeczytasz Ty i autorka Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 24.08.10, 10:49 Nie, różnica jest zasadnicza, bo jesteśmy w innym tyg ciąży Drzewko układa się tak, że wychodzi, że mi odpowiadasz, nie autorce. Odpowiedz Link Zgłoś
dentek_85 Re: usg 3d 24.08.10, 10:50 mia_siochci ...chyba jesteś za bardzo upierdliwa...błagam... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 24.08.10, 10:54 Wolno mi Po to jest tu system "drzewkowy", żeby ułatwiać komunikacje Odpowiedz Link Zgłoś
marlesek Re: usg 3d 24.08.10, 11:00 witaj 13 tydzien to bardzo wczesnie ja jak mialam robiony test papaa i usg genetyczne wlasnei w 13 tyg to lekarz stwierdzil ze nei ma sensu robienia usg 3d bo to jeszcze ni epora dzidzia jest malutka i nie ma sensu w tak malej ciazy bawic sie w 3d, jak bylam n apolowkowym to malutka ulozyla sie buzia do lozyska i tez nic nei widzielismy, mam nadzieje ze w 32 tygodniu ciazy bedzie widac moja coreczke. Odpowiedz Link Zgłoś
coccinella0 Re: usg 3d 24.08.10, 11:02 "Czy wszystko jest dobrze rozwinięte" ocenia się szczegółowo podczas trzech badań prenatalnych - między 11 a 13+6 tygodniem ciąży, ok. 20 i 30 tyg ciąży. Takowej oceny dokonuje lekarz na podstawie USG 2D, wszelkich pomiarów dokonuje się tylko i wyłącznie w 2D, opcja 3D czy 4D to tylko "bajer" dla rodziców. Oczywiście, możesz teraz zrobić USG 3D, ale dla samej siebie, nie w celach diagnostycznych. Nie zgodzę się, że dziecko wygląda jak krewetka w 13 tc, właśnie wtedy są najpiękniejsze zdjęcia dla rodziców, bo dziecko wygląda już jak dziecko, a jest jeszcze na tyle małe, że mieści się na ekranie monitora. Sama mam takie zdjęcia mojego synka, ale w 2D, ja nie robiłam ani jednego USG w 3D. Niepotrzebne mi to, diagnozie służy 2D, mnie się dzieci w 3D nie podobają, wolę poczekać, aż młode się urodzi, wtedy się naoglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: usg 3d 24.08.10, 11:10 Ależ ja też uważam, że te zdjęcia krewetek (określenie ze świetnej książki o ciąży Kaz Cooke) do niczego nie są potrzebne. Nie wzruszają mnie te różne ohy i ahy, ja tam na nich nic nie widzę. Zależy mi li i jedynie na diagnostyce. Odpowiedz Link Zgłoś
denim81 Re: usg 3d 24.08.10, 12:41 dzięki dziewczyny, udzieliłyście mi bardziej szczegółowych odpowiedzi niż mój lekarz) zrezygnuję na razie z tego 3d, za 4 tyg. mam usg połówkowe 2d. nie jestem zwolenniczką 3d ani 4d, w sensei nie czuję takiej potrzeby, w pierwszej ciąży nie robiłam. teraz po prostu chciałam się upewnić co do pewnych rzeczy, ale myślę że powinnam wrzucić na luz i cieszyć się ciążą bo coś mi zaczyna na mózg uwierać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś