02.09.10, 21:20
Czesc mamy pytanie ,jestem w 20 miesiacu ciazy i na dzien dzisiejszy nie czuje zadnych ruchow
dzidziusia,czy to jest normalne.Mowia ze w pierwszej ciazy ruchy dziecka czuje sie duzo pozniej-ale
wlasnie kiedy.Piszcie szybciutko i trzymajcie sie mamuski....
Obserwuj wątek
    • muszka_tse_tse Re: brzuszek 02.09.10, 21:37
      U mnie było tak:
      1 ciąża - 19-20 tydzień (delikatne ruchy motyla)
      2 ciąża - 18 tydzień (j.w.)

Najczęściej czułam ruchy podczas odpoczynku, w pozycji leżącej.

Myślę, że dużo zależy od tego, czy kobieta jest szczupła, czy też nie. Ta pierwsza powinna czuć ruchy troszkę szybciej.

Spokojnie, napewno lada dzień poczujesz swojego malucha.
    • wiki11110 Re: brzuszek 02.09.10, 21:53
      justynkapiotr napisała:

> Czesc mamy pytanie ,jestem w 20 miesiacu ciazy
      Chyba 20 tygodniu ciąży, ale to akurat mało ważne.

Ja pierwsze ruchy poczułam na początku 21tyg i to coś w rodzaju zatrzepotania
      skrzydłami motyla. Też nie mogłam się doczekać i zaczynałam z deka świrować i w
      najmniej spodziewanym momencie córcia dala o sobie znać. Cierpliwości życzę i
      jak najszybszych kopniaczków aczkolwiek pod koniec ciąży możesz mieć ich już
      dosyć, hihihi. Ja miałam takiego nygusa i wiercipiętę, że czasami wstydziłam
      się, ze brzuch mi podskakuje wink
    • em.haa Re: brzuszek 02.09.10, 21:57
      Ja oficjalnie poczułam w 18 tyg.

Jeśli jesteś otyła to normalne.
    • koko.100 Re: brzuszek 02.09.10, 22:37
      Witamsmile
      Pierwsze ruchy poczułam w 19 tygodniu, teraz jestem w 23 i malutka czasami kopie bardzo
      mocnosmile
      Nic się nie martw napwno wktótce tez poczujesz kopniaczkismile
      Pozdrawiam
    • decylia Re: brzuszek 02.09.10, 23:13
      Ja pierwsze ruchy poczułam pod koniec 15 tc (a to pierwsza ciąża!), ale przed samą ciążą miałam sporą
      niedowagę i dopiero powoli dobijam do normalnej wagi dla mojego wzrostu, więc to pewnie dlatego.
      • i_ja_tez Re: brzuszek 02.09.10, 23:18
        Ja też w 15 tygodniu, leżąłam wtedy w szpitalu, nie wiedziałam, że to ruchy ale nasilały się z
        każdym dniem i potem okazało się, że to jednak to smile
        • ginag Re: brzuszek 03.09.10, 16:38
          Chyba cos jest z ta szczuploscia i wczesnymi ruchami. Ja w I ciazy poczulam ruchy w 17, od 19 czuje
          je tez moj maz (w sensie jak sie dotknie brzucha to czuc)wink
          To cudowny moment, chociaz z tego co mowia znajome z czasem maluch daje sie we znakiwink
          Wydaje mi sie, ze 20 nie ma sie co jeszcze martwic. Poczekaj jeszcze z 2 tygsmile
        • em.haa Re: brzuszek 07.09.10, 20:48
          Mnie nikt nie wierzył że w 14 tyg mogę czuć. Postanowiłam nic już nikomu nie mówić i czekać.
          To co wtedy czułam i ruchy teraz to dokładnie to samo tylko dużo mocniej i wyraźniej smile
    • zabulin Re: brzuszek 03.09.10, 07:54
      Ja pierwsze ruchy w ciąży poczułam gdzieś około 19-20 tydz.

A co do wagi - najchudsza koleżanka jaką mam, w pierwszej ciąży ruchy poczuła chyba w 23 tyg.

Spytaj swojego lekarza, jesli sie niepokoisz.

Ja w ogóle w ciąży czulam niewiele ruchów, zamartwiałam się niemiłosiernie. Potem już po porodzie
      lekarz mi powiedział, ze to typowe u kobiet, które mają łozysko na scianie przedniej. I ja tak
      miałam.

Pamietaj- jak cie coś niepokoi, to pytaj lekarza, tutaj zbierzesz tylko NASZE dośw. A każdy
      przypadek jest inny. Spokojnej ciąży zyczę.
    • neftis83 Re: brzuszek 03.09.10, 12:16
      Pierwsze wyraźne ruchy poczułam w 20tc, a chudzina ze mnie jak się patrzy
    • adamari1 Re: brzuszek 03.09.10, 14:50
      ja w 20 miesiącu ciąży nie byłam jeszcze, ale w pierwszej ciąży ruchy poczułam w
      18tc, a w obecnej w 16 tc smile
      • moriach Re: brzuszek 03.09.10, 17:41
        Jestem dość szczupła (startowałam z 50kg) i ruchy poczułam ok 16tc. To moja
        pierwsza ciąża. Odczucia bym określiła jako pukanie od środka, takie prztyczki.
        Wiem, że wszystkie kobiety zawsze mówią o tym "skrzydła motyla" i oczekiwałam
        raczej delikatnych muśnięć a tu od razu były lekkie kuksańce wink
        • decylia Re: brzuszek 07.09.10, 20:35
          Ja ruchy poczułam w tym samym czasie jak Ty i byłam tak samo zaskoczona. Bo moje małe robiło chyba coś w rodzaju fikołka smile
      • ruda_net Re: brzuszek 03.09.10, 17:44
        Dziecko ma na to czas do końca 22 tyg, gdzieś tak wyczytałam.

Ja poczułam pod koniec 22 tygodnia, a tez nie mogłam sie doczekać smile
    • jahodaczarna Re: brzuszek 04.09.10, 08:02
      ja poczulam w 27 tygodniu, tak nie żartuję smile pierwsza ciąża, szczupła jestem. i w dalszym ciągu czasem mam watpliwości czy dany ruch to jelita czy dziecko. mały tylko wieczorem i to jak sie odpowiednio ułożę zaczyna się bardziej ruszać. czasem trzeba go pozaczepiać żeby wogóle raczył kopnąć smile rozwija się bardzo prawidłowo, i wszystko z nim ok, ale jak powiedział lekarz: mam słabe czucie w obrębie brzucha i mam się cieszyć bo nie będę baaardzo odczuwać bóli przy porodzie. Aha, kopniaki i ruchy czuję w zasadzie tylko wtedy gdy trzymam rękę na brzuchu: pod dłonią czuję wędrującą górkę, reagującą na zaczepki, widzę ją też, a brzuchem nie czuję. Wiec takie nieczułe indywidua się też zdarzają big_grin
      • annie_laurie_starr Re: brzuszek 04.09.10, 17:12
        W pierwszej ciazy poczulam pierwsze ruchy gdzies na przelomie 20-21 tygodnia. W
        drugej ciazy na poczatku 19 tygodnia.
    • titerlitury Re: brzuszek 04.09.10, 17:23
      Skoro to 20-ty miesiąc ciąży to faktycznie późno... ;P
      A poważnie, to jesli sie niepokoisz, skocz do najbliższej poradni, żey osłuchano serca dziecka,
      doświadczona połozna da sobie radę z taką przedpotoową słuchawką metalową. Niektóre dziewczyny
      czuja wczesniej, inne później, albo może juz czujesz, tylko niewłasciwi je interpretujesz? smile
    • justynkapiotr Re: brzuszek 04.09.10, 22:08
      Witajcie SA RUCHY w brzuszku nareszcie,te motylki lataja...Dzis jest 20 tydzien i 6 dzien
      ciazy.Ostatnio napisalam ze jestem w 20 miesiacu,to z wrazenia taka pomylka,wybaczcie.Bardzo to
      mile uczucie czuc w brzuszku malenstwo.Jestesmy wraz z mezem wniebowzieci.
    • asiunia313.a Re: brzuszek 07.09.10, 20:11
      Ja poczułam pierwsze ruchy w 21 tc. Też nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu poczuję jak rusza się mój robaczek. W końcu, w poniedziałek wielkanocny zrobił mamie niespodziankę i połaskotał od środka wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka