Dodaj do ulubionych

Fenoterol?????? Drżenie rąk???/

29.03.04, 08:08
Dziewczyny,
biorę fenoterol już czwarty dzień i nadal trzęsą mi się dłonie. Czytałam, że
sa to skutki uboczne, ale położna powiedziała mi tylko, że będę rozdrażniona
przez pierwsze 2-3 dni.
Czy Wam tak drżały ręcę przez cały okres brania tych leków?
JFK77
Obserwuj wątek
    • eklon Re: Fenoterol?????? Drżenie rąk???/ 29.03.04, 08:15
      Hej,
      mi trzęsły się cały czas, a poza tym cała się jakoś wewnętrznie trzęsłam i pani
      gin przepisała mi jakieś tabletki na serducho, nie pamiętam już nazwy, ale po
      nich czułam się lepiej. Jestem strasznym niskociśnieniowcem, nawet teraz pod
      koniec ciąży moje zwykłe ciśnienie to 90/60.
      Ewa
    • ruda1977 Isoptin albo Relanium 29.03.04, 09:04
      Cześć,
      ja też biorę Fenoterol, tyle że już od dłuższego czasu. Na początku też czułam
      się taka poruszona od wewnątrz, roztrzęsiona, serce waliło mi jak młot, ręce
      również drżały. Tyle, ze mój gin uprzedził mnie o tym i dodatkowo przypisał
      Relanium /w najmniejszej dawce 2mg/ 3x dziennie i wtedy zaczęłam się uspokajać.
      Po jakiś 3 tygodniach mój organizm tak się przyzwyczaił do Fenoterolu, że nie
      muszę brać już Realanium.
      Wiem, pewnie sobie myślisz: Relanium ...?? !! ale mój lekarz, zapenił mnie, że
      jest to jeden z podstawowych leków w położnictwie, działa np. rozluźniająco na
      mięśnie macicy jak się za bardzo stawia /twadnieje/ brzuch - też to
      przerabiałam smile
      Słyszałam jeszcze, że niektóre dziewczyny na uspokojenie serducha przy
      Fenoterolu biorą Isoptin, ale tu niewiele mogę powiedzieć- bo go nie brałam.

Porozmawiaj z lekarzem smile

Powodzenia
      Aga i Lipcowy Staś

• meca11 Re: Fenoterol?????? Drżenie rąk???/ 29.03.04, 09:34
      Ja tez bralam feneterol oczywiście z isoptinem. W pierwszych dniach
      uspakajająco dostałam diphergan, bardzo pomagal. Co do relanium to mój lekarz
      twierdzi, że lepiej go nie podawać ciężarnym bo dzieci po porodzie mają efekt
      odstawienia czyli są bardzo niespokojne i rozdrażnione. Po feneterolu chyba
      każdy bardzo się źle czuje, ja miałam kołatania serca nawet do 140 uderz na
      minutę wspominam to okropnie. U mnie dzięki leżeniu udało sie dość szybko
      odstawić feneterol, poprostu się wyciszylam, stres był powodem skurczów
    • madam5 Re: Fenoterol?????? Drżenie rąk???/ 29.03.04, 12:27
      Ja biore Fenoterol od 2 tygodni.Lekarz przepisal mi 3x dziennie ale ostrzegl o
      objawach po braniu tego leku i zalecil, ze jezeli u mnie wystapia to mam brac
      6x dziennie po pol tabletki.Biore wiec po pol ale i tak odczuwam drzenie ,
      mocniejsz bicie serca i ogolny niepokoj. Rano i wieczorem zazywam Isoptin,
      ktory ma lagodzic dzialanie Fenoterolu.
      Pozdrawiam.
      Magda i 29tyg Dzidzia.
      • jola.wie Re: Fenoterol?????? Drżenie rąk???/ 29.03.04, 14:37
        Ispoptin łagodzi działanie fenoterolu i należy go zażywac pół godziny przed
        zażyciem fenoterolu - taka uwaga techniczna. Jeżeli kogoś nie "trzepie", a mnie
        nie trzepie, może isoptinu nie brać (ja odstawiłam). Większość osób czuje się
        po fenoterolu jak po litrze kawy smile) Jeżeli jednak samopoczucie jest
        zadowalające, a puls nie przekracza 110 uderzeń na min (bo może ktos normalnie
        czuc się dobrze taki rozdygotanysmile, nie powinno się brac isoptinu (opinia
        lekarza). Ponieważ istotnym czynnikiem naskurczowym jest stres i nerwy, więc
        proponuje się relanium na "wyluzowanie" (działa też rozkurczowo, zresztą
        podobnie relaksacyjnie działa też alkohol, nie każdy jest w ciąży zabroniony,
        ale nie namawiam nikogo do rozpijania się smile)), a relanium ma to do siebie, ze
        nie wymaga regularności a można je brac incydentalnie w miarę potrzeby.
        Faszerujcie się w miarę możliwości jak najmniejszą ilością leków! ja już nie
        mogę się doczekać, kiedy budzik przestanie brzęczeć co mniej więcej 1,5 godz.
        przypominając o kolejnej tabletce.... aha, w tokolizie (czyli wyhamowaniu
        skurczy) stosuje się również preparaty magnezu i no-spę. Warto jest ustawić
        sobie te wszystkie leki wg zegarka, tak jak antybiotyk, żeby zapewnić w miarę
        równomierne ich stężenie w organizmie i optymalne działanie.
        Słyszałam tez od lekarza, że jak odpoczywać, to na lewym boku, to wiedzą
        wszycsy, ale czy wiedzą, dlaczego? Otóż wtedy żyła główna zaopatruje łożysko i
        macicę optymalnie i to tez wszyscy wiedzą, ale: macica NIE KURCZĄCA się to
        macica DOBRZE UKRWIONA. Dlatego też przy zagrożeniu skurczowym nie powinno się
        chodzić, dźwigać, długo stać, itp. czyli nie obciązać okolicznych DUŻYCH MIĘŚNI
        (nóg) które potrzebują DUŻO KRWI, żeby tej krwi NIE ZABIERAĆ macicy. Ciekawe,
        nie? Ale prawdziwe i radzę stosować. Mnie pomogło!
    • jfk77 Re: Fenoterol?????? Drżenie rąk???/ 30.03.04, 08:10
      Dzięki Dziewczyny za informacje. Rzeczywiście dostałam też Isoptin do
      zażywania. Ja na szczęście będę brała Fenoterol tylko dwa tygodnie, żeby
      dotrwać do 38 tygodnia ciąży. Słyszałam, że po odstawieniu Fenoterolu można
      urodzić na drugi dzień. Muszę dopytać się jeszcze mojego gina, bo ten dzień
      wypada mi w Święta, a to nie jest miła wizja.
      Pozdrawiam
      jfk77
      • jola.wie Re: Fenoterol?????? Drżenie rąk???/ 30.03.04, 08:52
        No niby można ale wcale nie trzeba, można jeszcze przez całe tygodnie chodzic w
        wersji 2w1! To forum pełne jest relacji jak to niektóre ciąże pofenoterolowe
        nawet przekroczyły termin! Najwyżej pozażywasz sobie ten fenoterol te parę dni
        dłuzej, nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka