Dodaj do ulubionych

kiedy do lekarza

07.10.10, 15:44
zrobiłam wczoraj test , dzień po terminie spodziewanej @ i wyszła blada kreska. niby dzis też nie dostałam okresu ale przeczytałam że dopiero badanie lekarskie może potwierdzic na 100% ciążę. Kiedy zatem nalepiej iść do gina (czy lepiej od razu tzn za tydzien lub dwa czy dopiero w 6-7 \tyg na usg aby potwierdzil)?
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: kiedy do lekarza 07.10.10, 15:54
      Około 8-10 tygodnia. Wcześniej nawet lekarz może nic nie wyczuć.
    • marlesek Re: kiedy do lekarza 07.10.10, 16:11
      ja poszłam w 5 tygodniu ale nic to nie dało lekarz mógł powiedzieć tylko tyle, ze jest pęcherzyk, kazał sie zgłosić za 3 tygodnie. wtedy było już wszystko widać.
      • cytrynowa.lemoniada Re: kiedy do lekarza 07.10.10, 16:22
        w I ciąży w 5 tygodniu lekarz widział serce na usg, więc myślę że nie musisz czekać aż do 8 tygodnia. Ja bym w każdym razie nie wytrzymała tyle czekać
        • ovo.beauty Re: kiedy do lekarza 07.10.10, 16:35
          ale te tygodnie liczycie od ostatniej miesiaczki czy od potencjalnego zapłodnienia?
          • titerlitury Re: kiedy do lekarza 07.10.10, 16:48
            w połoznictwie przyjęło sie liczyć tygodnie ciąży od daty ostatniej miesiączki
    • blue_bejbi Re: kiedy do lekarza 10.11.10, 14:58
      Dziewczyny, a czy przy pierwszej wizycie lekarz od razu zrobi USG? Czy wystawi skierowanie? I kiedy się robi badania krwi?
    • decylia Re: kiedy do lekarza 10.11.10, 15:28
      Mój lekarz potwierdził ciążę poprzez zwykłe badanie ginekologiczne już w 5 tc, ale chyba tylko dlatego,że tak się złożyło, że 2 tygodnie wcześniej byłam u niej na wizycie. Ale to dosyć rzadki przypadek. Najwcześniej można pójść, żeby się czegoś dowiedzieć w 6 tc.
    • lidek0 Re: kiedy do lekarza 10.11.10, 19:08
      Ja bym zrobiłą betę, powtórzyła, żeby sprawdzić jak przyrasta. Co do usg to zależy czy lekarz ma w gabinecie, moja ginka ma i zrobiła mi pierwszego dnia po terminie @ i było widać czarną kropeczkę. Dla mnie było ważne czy ta kropeczka jest w macicy czy nie. Poszłabym w 6 tygodniu.
    • antracyt_1 Re: kiedy do lekarza 10.11.10, 23:23
      Już był gdzieś taki temat. pisałam tam o moim przypadku. Ja poszłam do lekarza dzień po zrobieniu testu czyli w 5t3d. Dostałam skierowanie na betę i na poziom progesteronu. Okazało się, że poziom progesteronu jest dość niski. Od następnego dnia brałam już leki (duphaston) i dzięki temu nie musiałam się stresować plamieniami, nie musiałam leżeć i dziś dziecko jest zdrowe i rozwija się prawidłowo. Nie chcę nawet myśleć, co by się wydarzyło gdybym poczekała z wizytą do 8 czy 9 tygodnia.
    • lazurja1 Re: kiedy do lekarza 11.11.10, 01:11
    • lidpot Re: kiedy do lekarza 12.11.10, 20:55
      ja jak poszłam w 5tc, to lekarz na usg widział tylko pęcherzyk a "wg."książek" to ja powinienem widzieć już bijące serduszko, a nie widzę".
      Na szczęście ten sam lekarz zaraz dodał" Ale z drugiej strony to już nie takie rzeczy widziałem" .
      i kazał zachowywać się tak jak przystoi smile kobiecie w ciąży itp. i zgłosić się za 2 tygodnie.
      Co ja przez te dwa tygodnie przeżyłam, to nikomu nie życzę. W drugim tygodniu dopiero "wpadłam" na to, żeby sobie 2-3 dni z rzędu betę zrobić i będzie jasne.
      Beta rosła pięknie, w 7tc usg pokazało to co powinno pokazać, dziecię urodziło się w 38 tc. z wagą 4,5 kg i wzrostem 60 cm.
      Ale jedni mają jak ja a u innych kobiet w 5tc widać już wszystko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka