Dodaj do ulubionych

Do biorących NOSPĘ - pytanie?

12.10.10, 13:16
To 22 tydz.ciąży. Od dwóch tyg. biorę magnez z wit.B6. Miał zniwelować uczucie pełności i ciężkości podbrzusza, twardniejący brzuch i inne objawy jak ospałość, zmęczenie itp. Rzeczywiście przez ostatni tydzień objawy ustąpiły lub zmniejszyły się, jednak od piątku brzuch twardniał okropnie i doszło parcie na kość ogonową i dolne partie brzucha. W sobotę jeszcze gorzej było wiec po konsultacji z lekarzem kazał brać NOSPĘ po dwie tabletki co 4 godz. (za wcześnie dość silne skurcze macicy) + odpoczywać na leżąco ile się da. I biorę ale doczytałam się, że można max 6tabletek na dobę a mi wychodzi 8szt. Ile Wy bierzecie? Wiadomo każdy przypadek inny i jak sama dzisiaj chciałam wytrzymać 6godz to znowu to nieprzyjemne odczucie. Więc znaczy, że co 4 godz. to był strzał w dziesiątkę ze strony gina. Można ją przedawkować??? Najdziwniejsze jest to, że odkąd biorę to czuję ruchy dziecka bardzo często a wcześniej to i dwa dni bywa cisza. Nawet lekarz uważał, że to troszkę niepokojące (powinnam je poczuć ok.18tyg a był już koniec 20tego, córka pod koniec 20ego czułam wyraźnie) ale jak skurcze ustąpią po magnezie to się wszystko unormuje. Unormowało się dopiero po NOSPIE, tylko ta bycza dawka mnie niepokoi a wizytę mam dopiero na poniedziałek.
Obserwuj wątek
    • czekolada85 Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 12.10.10, 13:33
      Wiesz jeśli lekarz Ci tak zalecił to chyba wie co robi?!
      Ja też miałam różne obawy co do leków które miałam przepisywane do gina zwłaszcza po przeczytaniu ulotek dotyczyło to akurat antybiotyku i globułek ale on powiedział ze muszę mu po porostu zaufać. Chyba nie miałam innego wyboru, po za tym wiedziałam że to dobry lekarz.
      A co do nospy to moj gin powiedział że nospa jest bezpieczna i że nie powinnam się bać jej brać. Nawet kilka tabletek dzienni, fakt że nie brałam więcej niż 3 dziennie ale to pewnie dlatego że mi te 3 wystarczały.
      Jeśli Tobie pomaga to brałabym dalej tak jak zalecił, lepsze to niż poród przedwczesny zwłaszcza że u Ciebie to dopiero 22tc.

Pozdrawiam i główka do góry!
      • mama_nikodemka Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 12.10.10, 22:19
        w pierwszej ciazy bralam nospe forte 2 albo 3 x dziennie, juz nie pamietam, tez mialam twardniejacy brzuch i skurcze, jesli nospa Tobie pomaga a ztego co piszesz wychodzi ze tak to bralabym bez zastanowienia
        • chichicha Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 13.10.10, 20:51
          Ja też biorę nospę forte 3 x 1 tab i tak samo magne b6. Spróbuj kilka dni pobrać tak jak lekarz ci kazał, a potem jak bóle ustąpią zmiejszyć i brać 2 lub 3 razy dziennie. Mi, miałam wrażenie, że czasem ta nospa nie pomagała, bo bollało po wzięciu tabl, ale teraz jest lepiej. Pamiętaj zeby przy tym dużo pić.
          • chichicha Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 13.10.10, 20:52
            Ja ruchy dziecka poczułam w 20 tyg. Wiele zależy od tuszy i tego gdzie położone jest łozysko.
    • titerlitury Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 13.10.10, 23:18
      nie jestem lekarzem, ale dlaczego lekarz nie zaproponował ci fenoterolu zamiast tej nospy? on działa dokładnie na receptory w macicy, a nie tak "ogólnie".
    • marylux Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 14.10.10, 08:32
      Bierz tak jak Ci kazał gin. Myślę, że na kolejnej wizycie zmniejszy dawkę. Ale póki co trzeba zminimalizować skurcze! Nie jedz cytrusów, i leż niemal bez przerwy. Tylko wyjście do łazienki albo do stołu na gotowy obiad może Cię usprawiedliwić. Ja miałam podobnie. Łykam i nospe forte i magne b6 i bez przerwy leże (od 18tc) i dzieki temu dotrwałam już do 35!
    • db192 Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 14.10.10, 09:20
      przy takich dolegliwościach naprawdę bardzo ważne jest oszczędzanie się. mi podobne objawy zaczęły trochę ustępować, jak "polegiwałam". poza tym musiałam zacząć chodzić wolniejszym krokiem, na krótsze dystanse (żegnajcie długie spacery i przechadzki po centrach handlowych) i w ogóle trochę jak staruszka... dobrze też robią lekkie ćwiczenia typu joga, rozciąganie. z moich doświadczeń wynika, że przede wszystkim oszczędny tryb życia, a w dalszej kolejności proszki. i rzeczywiście leżeć, a nie np. siedzieć w nawet wygodnym fotelu.
      • wiki11110 Re: Do biorących NOSPĘ - pytanie? 14.10.10, 16:46
        Dziki dziewczyny za wszystkie sugestie. Mam nadzieje, że to przejściowe problemy. Ale jak jedna z Was słusznie zauważyła muszę spokojniej chodzić i nie ma mowy o zakupach nawet w pobliskim sklepie. Co do leżenia to klapa bo mam 2-latkę w domu a męża całymi dniami w pracy. Ale po proszkach odczuwam poprawe. Zobaczymy co w poniedziałek powie lekarz??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka