Dodaj do ulubionych

Który to tydzień ciąży?

07.11.10, 01:45
Mam problem z wyliczeniem tygodnia ciąży. Moje excellowe wyliczenia zawsze różnią się od tych mojej doktorki i internetowych.
OM miałam 9 kwietnia 2010, czyli po przeliczeniu tego w excellu dzisiaj (7 listopad 2010) to jest 30 +3, ale w czwartek (4 listopad) byłam u lekarki i ona na tym swoim kółku wyliczyła mi, że jestem w 29+2.

Na kalkulatorku edziecka / www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79533.html / wychodzi mi, że jestem w 29 tygodniu.

Przy takich większych różnicach to rozumiem, że może to wynikać z tego czy chodzi o ciążę liczoną od dnia zapłodnienia albo od OM, ale co z różnicą pomiędzy moimi excellowymi, a mojej doktorki kółkowymi wyliczeniami?

Proszę o odpowiedzi obeznanych w temacie i dzieki z górysmile

P.S. Suwaczek mam ustawiony zgodnie z datą owulacji ;D
Obserwuj wątek
    • em.haa Re: Który to tydzień ciąży? 07.11.10, 08:49
      No to masz źle ustawiony suwaczek, bo ustawia się go wg OM.
      Nie wiesz na 100% kiedy miałaś owulację.
      Jesteś w 30tc 2d.
    • lidek0 Re: Który to tydzień ciąży? 07.11.10, 08:58
      Jesteś w tak zaawansowanej ciąży i nie wiesz, że liczy się ją od daty OM?
      • arieta Re: Który to tydzień ciąży? 07.11.10, 09:28
        Suwaczek jest ustawiony od 14 dni przed owulacja, w tym sensie od owulacji, nie w znaczeniu, ze faktycznie od dnia owulacji.

Tez mi sie wlasnie wydaje, ze jestem w 31 tygodniu, to dlaczego mojej lekarce w czwartek wyszlo ze w 30?? Te kółka jakos inaczej to licza?
        • dominikanj1 Re: Który to tydzień ciąży? 07.11.10, 12:45
          kółka liczą metodą Neagellego, czyli od daty ost miesiączki odejmują 3 miesiące i dodają 7 dni
          u ciebie 16 styczeń

kolejna metoda to dodawanie 40 tygodni do daty ost miesiączki, czyli 14 styczeń(tą preferuję) i ona mówi, że twoja ciąża ma 30+2

pierwsza metoda nie uwzględni długości dni miesięcy, dlatego kobiety zachodzące w lutym mają ciąże innej długości niż kobiety zachodzące w miesiącach 31 dniowych
          lutowa ciąża trwa 281, marcowa 283, kwietniowa natomiast 282-czyż to nie dziwne?

jako ciekawostkę napiszę historię jaka spotkała mnie w szpitalu.
          datę porodu miałam ustaloną na oddziale gin-poł na który mnie przyjęto metodą +40 tyg
          koleżanka z datą ost miesiączki tego samego dnia co ja i rodząca w ten sam dzień co ja przyjęta była na oddział porodowy, gdzie ciąże liczą metodą Neagellego.
          ja w dniu dniu porodu 37+0-dziecko donoszone
          ona 36+4-dziecko niedonoszone
          (choć ani moje anie jej dziecko wizualnych cech niedonoszenia nie miało)

• em.haa Re: Który to tydzień ciąży? 07.11.10, 13:00
            Nie wiem jakie kółko ma mój lekarz ale zawsze idealnie mówi.
          • arieta Re: Który to tydzień ciąży? 07.11.10, 13:21
            Dzięki wielkiesmile Teraz już wiem skąd pomiędzy moimi i lekarki obliczeniami zawsze jest niewielka różnica!
    • kameleon_f1 kółka 07.11.10, 18:58
      te kółka do obliczania których używają ginekolodzy są tak różne ile jest firm farmaceutycznych które je przynoszą. na ostatniej wizycie się temu przyjrzałam, bo koleżanki mają na biurku 4 różne i tak wg daty ostatniej miesiączki 16.03 miałam 4 terminy porodu 19, 21, 24, 25 grudnia big_grin ALE JA NA ŚWIĘTA CHCĘ JUŻ BYĆ W DOMU wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka