ramota 14.04.04, 18:03 Witam! Mam takie pytanko. A jeżeli kobieta w ciąży choruje na toxoplazmozę-co wtedy? Czy podaje się jakieś antybiotyki? W jaki sposób ta choroba działa na płód? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronka73 Re: toxo..... 14.04.04, 20:26 Cześć. Zanim Cie ktos tutaj wystraszy - bo tak to tutaj jest powinnaś zgłosic sie do lekarza, najlepiej immunologa w swoim mieście, bo ginekolodzy (z mojego doświadczenia) nie maja wiekszego pojęcia o chorobach zakaźnych i ich przebiegu, leczą rutynowo, a tutaj rutyna jest absolutnie niewskazana. Jeśli mieszkasz w Warszawie, to sprawa jest prosta. Mogłabym polecić Ci bardzo dobrego lekarza, który bardzo mi pomógł i wyjasnił wszelkie moje wątpliwości - to dr Kajfasz - przyjmuje w paru miejscach prywatnie (szpital zakaźny na Wolskiej) i prywatnie (w Centrum medycznym LIM). Jeśli nie mieszkasz w stolicy, to pędź po prostu do pierwszego immunologa w okolicy (człowiek nie czuje, jak rymuje), tam bedziesz miała najpewniejsze informacje. Pozdrawiam W. Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: toxo..... 14.04.04, 21:09 Dziękuję za informacje. Niestety nie jestem z Warszawy ;-( Do mojego lekarza ginekologa dzwoniłam dzisiaj, zaraz jak odebrałam wyniki no i kazał mi przyjechać w piątek, powiedział, ze wszystko wyjaśnimy... Strasznie mnie te wyniki zdenerwowały(mam dosyć wysokie) i jestem przerażona Odpowiedz Link Zgłoś
luiza73 Re: toxo..... 15.04.04, 08:38 nie denerwuj się przedwcześnie, wysokie wyniki o niczym jeszcze nie świadczą. Prawdopodobnie miałaś badany wskaźnik IgG na obecność przeciwciał. I on może wyjść wysoki. Ja dla odmiany miałam wysoki wskaźnik IgG na cytomegalię. Ważne jest żebyś IgM miała ujemny bo to będzie oznaczać, że nie jesteś chora na toxoplazmozę. Ale to trzeba będzie powtórzyć badanie i prawdopodobnie lekarz Ci i o tym powie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anitkak Re: toxo..... 15.04.04, 08:47 Własnie, ważne na jaki rodzaj toksoplazmozy robiłaś badanie. Wynik IgG pozytywny swiadczy tylko o tym,że przechodziłaś juz tokso.. i masz przeciwciała. Wynik dodatni IgM oznacza,ze własnie sie zaraziłaś, jesli tak powinnas jak najszybciej skontaktowac sie z lekarzem. Poda ci odpowiednie leki. Tokspolazmoza jest szczególnie szkodliwa w II i III trymesterze, wazne,żeby szybko sie leczyć. Na pocieszenie powiem ci ,że moja kuzynka zachorowała w ciąży na toksoplazmoze i urodziła sliczne i zdrowe dziecko. ja robiłam sobie badana na poczatku ciązy i w 20 tygodniu, w domu mam psa, po ogródku kreca sie koty, wiec tez jestem czujna. Pozdrawiam, Anita Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: toxo..... 15.04.04, 10:14 nie chcę nikogo straszyc oczywiście ale wysoki wskaźnik lgg też nie jest dobry, może to świadczyć o tym, że choroba miała miejsce w ostatnik kilku mieisącach i już "załapała" ciążę robi się wówczas dodatkowy test, który pozwala określić jak dawno wystąpiła choroba w ogóle nie ma się czego bać tylko trzeba do sprawy podejść poważnie i porobić dodatkowe testy Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: toxo..... 15.04.04, 15:56 No niestety,badania robiłam 2 razy i wynik IgG mam wysoki,a IgM - dodatni, więc wynika z tego że właśnie przechodzę toxoplazmozę.Jestem w 20 tygodniu, ale mam nadzieję, ze jak zacznę brać antybiotyki to będzie wszystko dobrze. Jak myślicie? Nie jest za późno??? Odpowiedz Link Zgłoś
jakubka1 Re: toxo..... 16.04.04, 11:40 a jak duże miałaś wartości igg i igm za pierwszym i za drugim razem i w jakich odstępach czasu miałaś robione te badania. Ja miałam robione badania trzy razy, tez duze wartosci. Po konsultacji u prof.Dziubka (wybitny specjalista w tej dziedzinie) i dodatkowych testach (na awidność) okazało sie wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: toxo..... 16.04.04, 12:51 Miałam problemy z toksoplazmozą w ciąży, a dzieci mam zdrowe. Brałam antybiotyk Rovamycynę i musiałam mieć robione badania co 2 tygodnie, pózniej co miesiąc (przez całą ciążę), co pewnie Ciebie też nie ominie.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: toxo..... 16.04.04, 12:54 Więcej o toxo dowiesz się tutaj www.geocities.com/trebor_olsus/toksoplazmoza4.htm Rovamycyna jest całkowicie bezpieczna dla płodu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8980515&a=9986255 Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: toxo..... 16.04.04, 21:56 Właśnie wróciłam od lekarza. Przepisał mi Rovamycynę-2 x dziennie przez 3 tygodnie. Zrobił USG i wszystko wskazywało na to że w jest dobrze! Powiedział ze po kuracji antybiotykowej zrobimy jakieś testy(??) Wielkie podziękowania za informację. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: toxo..... 16.04.04, 21:58 A moje wyniki tak wyglądały: Przy I badaniu IgG, IgM-"wątpliwy". II badanie w odstępie 2 miesięcy to IgG 1199, IgM-"dodatni". Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: toxo..... 17.04.04, 07:07 Witajcie dziewczyny! A o co chodzi z tymi testami "na awidność"? Na czym polegają, jak i kiedy mozna je przeprowadzić?? Wzięłam właśńie drugą tabletkę Rovamycyny, a mój dzidziulek szaleje zawzięcie. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś