14.04.04, 18:03
Witam!
Mam takie pytanko. A jeżeli kobieta w ciąży choruje na toxoplazmozę-co wtedy?
Czy podaje się jakieś antybiotyki? W jaki sposób ta choroba działa na płód?
Obserwuj wątek
    • weronka73 Re: toxo..... 14.04.04, 20:26
      Cześć. Zanim Cie ktos tutaj wystraszy - bo tak to tutaj jest wink powinnaś
      zgłosic sie do lekarza, najlepiej immunologa w swoim mieście, bo ginekolodzy (z
      mojego doświadczenia) nie maja wiekszego pojęcia o chorobach zakaźnych i ich
      przebiegu, leczą rutynowo, a tutaj rutyna jest absolutnie niewskazana. Jeśli
      mieszkasz w Warszawie, to sprawa jest prosta. Mogłabym polecić Ci bardzo
      dobrego lekarza, który bardzo mi pomógł i wyjasnił wszelkie moje wątpliwości -
      to dr Kajfasz - przyjmuje w paru miejscach prywatnie (szpital zakaźny na
      Wolskiej) i prywatnie (w Centrum medycznym LIM).
      Jeśli nie mieszkasz w stolicy, to pędź po prostu do pierwszego immunologa w
      okolicy (człowiek nie czuje, jak rymuje), tam bedziesz miała najpewniejsze
      informacje.
      Pozdrawiam
      W.
    • ramota Re: toxo..... 14.04.04, 21:09
      Dziękuję za informacje.
      Niestety nie jestem z Warszawy ;-(
      Do mojego lekarza ginekologa dzwoniłam dzisiaj, zaraz jak odebrałam wyniki no i
      kazał mi przyjechać w piątek, powiedział, ze wszystko wyjaśnimy...
      Strasznie mnie te wyniki zdenerwowały(mam dosyć wysokie) i jestem przerażona sad
      • luiza73 Re: toxo..... 15.04.04, 08:38
        nie denerwuj się przedwcześnie, wysokie wyniki o niczym jeszcze nie świadczą.
        Prawdopodobnie miałaś badany wskaźnik IgG na obecność przeciwciał. I on może
        wyjść wysoki. Ja dla odmiany miałam wysoki wskaźnik IgG na cytomegalię. Ważne
        jest żebyś IgM miała ujemny bo to będzie oznaczać, że nie jesteś chora na
        toxoplazmozę. Ale to trzeba będzie powtórzyć badanie i prawdopodobnie lekarz Ci
        i o tym powie.
        pozdrawiam
        • anitkak Re: toxo..... 15.04.04, 08:47
          Własnie, ważne na jaki rodzaj toksoplazmozy robiłaś badanie. Wynik IgG pozytywny
          swiadczy tylko o tym,że przechodziłaś juz tokso.. i masz przeciwciała. Wynik
          dodatni IgM oznacza,ze własnie sie zaraziłaś, jesli tak powinnas jak najszybciej
          skontaktowac sie z lekarzem. Poda ci odpowiednie leki. Tokspolazmoza jest
          szczególnie szkodliwa w II i III trymesterze, wazne,żeby szybko sie leczyć. Na
          pocieszenie powiem ci ,że moja kuzynka zachorowała w ciąży na toksoplazmoze i
          urodziła sliczne i zdrowe dziecko.
          ja robiłam sobie badana na poczatku ciązy i w 20 tygodniu, w domu mam psa, po
          ogródku kreca sie koty, wiec tez jestem czujna.
          Pozdrawiam,
          Anita
          • kulka50 Re: toxo..... 15.04.04, 10:14
            nie chcę nikogo straszyc oczywiście smile
            ale wysoki wskaźnik lgg też nie jest dobry, może to świadczyć o tym, że choroba
            miała miejsce w ostatnik kilku mieisącach i już "załapała" ciążę
            robi się wówczas dodatkowy test, który pozwala określić jak dawno wystąpiła
            choroba
            w ogóle nie ma się czego bać tylko trzeba do sprawy podejść poważnie i porobić
            dodatkowe testy
            • ramota Re: toxo..... 15.04.04, 15:56
              No niestety,badania robiłam 2 razy i wynik IgG mam wysoki,a IgM - dodatni, więc
              wynika z tego że właśnie przechodzę toxoplazmozę.Jestem w 20 tygodniu, ale mam
              nadzieję, ze jak zacznę brać antybiotyki to będzie wszystko dobrze. Jak
              myślicie? Nie jest za późno???
              • jakubka1 Re: toxo..... 16.04.04, 11:40
                a jak duże miałaś wartości igg i igm za pierwszym i za drugim razem i w jakich
                odstępach czasu miałaś robione te badania. Ja miałam robione badania trzy razy,
                tez duze wartosci. Po konsultacji u prof.Dziubka (wybitny specjalista w tej
                dziedzinie) i dodatkowych testach (na awidność) okazało sie wszystko ok.
                • madeyowa Re: toxo..... 16.04.04, 12:51
                  Miałam problemy z toksoplazmozą w ciąży, a dzieci mam zdrowe. Brałam antybiotyk
                  Rovamycynę i musiałam mieć robione badania co 2 tygodnie, pózniej co miesiąc
                  (przez całą ciążę), co pewnie Ciebie też nie ominie.Pozdrawiam!
                  • madeyowa Re: toxo..... 16.04.04, 12:54
                    Więcej o toxo dowiesz się tutaj
                    www.geocities.com/trebor_olsus/toksoplazmoza4.htm
                    Rovamycyna jest całkowicie bezpieczna dla płodu.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8980515&a=9986255
                  • ramota Re: toxo..... 16.04.04, 21:56
                    Właśnie wróciłam od lekarza. Przepisał mi Rovamycynę-2 x dziennie przez 3
                    tygodnie. Zrobił USG i wszystko wskazywało na to że w jest dobrze! Powiedział
                    ze po kuracji antybiotykowej zrobimy jakieś testy(??)
                    Wielkie podziękowania za informację. Pozdrawiam!
                    • ramota Re: toxo..... 16.04.04, 21:58
                      A moje wyniki tak wyglądały: Przy I badaniu IgG, IgM-"wątpliwy". II badanie
                      w odstępie 2 miesięcy to IgG 1199, IgM-"dodatni".
                      • ramota Re: toxo..... 16.04.04, 21:59
                        Pierwsze badanie-IgG 750
                • ramota Re: toxo..... 17.04.04, 07:07
                  Witajcie dziewczyny!
                  A o co chodzi z tymi testami "na awidność"? Na czym polegają, jak i kiedy mozna
                  je przeprowadzić??
                  Wzięłam właśńie drugą tabletkę Rovamycyny, a mój dzidziulek szaleje zawzięcie.
                  Pozdrawiam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka