Dodaj do ulubionych

USG 3D - niedoskonałe ???

17.04.04, 20:14
Hey
Wybierałam się w 22 tygodniu, na to najważniejsze USG, do dr Zwolińskiego,
który jest ponoć bardzo dobrym specjalistą. Powiedziałam o tym mojemu ginowi,
a on ... "szczerze" odradzał mi sprzęt 3D, ponieważ "ono tylko ładnie wygląda
i można jedynie sobie popatrzeć; a najlepsze jest zwykłe USG płaskie."
Powiedział też, że "nie potrafimy jeszcze skorzystać z techniki 3D i odradza
mi to". Sama nie wiem co o tym myśleć, bo wiem też , że mój lekarz otwiera
swój własny gabinet USG dwuwymiarowy, więc pomyślałąm, ze chce mnie przekonać
abym poszła do niego ... Tak barszo chciałam zrobić to USG 3D, o którym tyle
się pisze i słyszy dobrego, ale też chcę aby badanie było rzeczywiście
skuteczne...I już nie wiem co mam zrobić. Poradźcie, czy Wasi lekarze też tak
sceptycznie się wyrażają o technice 3D ? czy po prostu mój gin baaardzo chce
zdobyć nową klientkę ??? Nie chciałabym tu popełnić błędu. Dzięki za wszelkie
rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zimowa Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 17.04.04, 22:43
      Mój lekarz zdecydowanie mi odradził.
      Nie będę podawała szczegółów żeby nie straszyć, ale mi sie odechciało.

--
      zimowa
    • tarkosia1 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 17.04.04, 22:43
      Moj lekarz bardzo sie ucieszyl, ze zainwestuje w badanie 3D, mimo ze wczesniej
      zrobilam w jego klinice dobre dwuwymiarowe u dobrego specjalisty. Powiedzial,
      ze 3D pozwala na bardzo dokladne zbadanie serduszka. Z zainteresowaniem
      przeczytal opis z tego badania, ktore zrobilam u dr Makowskiego. A ja osobiscie
      bardzo polecam Ci badanie 3D. To niezapomniane przezycie dla rodzicow i
      naprawde bardzo bardzo uspokaja, mozesz zapytac i zobaczyc doslownie wszystko,
      o co poprosisz lekarza.
      • rosiee Re: do tarkosia1 USG 3D - w Pruszkowie 19.04.04, 00:10
        Czesc, jutro wybieram sie do tego samego lekarza na USG 3D. Napisz mi prosze
        czy aby nagrac badanie to trzeba miec swoja plytke lub kasete?
        • agga77 Re: do tarkosia1 USG 3D - w Pruszkowie 23.04.04, 11:37
          czy moglabym dostac namiary do Makowskiego?
          A.
          • rosiee Re: dr Makowski - tel. i adres 24.04.04, 16:02
            Dr Makowski przyjmuje w Gabinecie Contenta w Pruszkowie przy ul. Kraszewskiego
            32a. Tel. do gabinetu: 728 55 62 lub 730 10 28.
    • carlascuzo Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 11:36
      Ja też robiłam USG 3D w 27 tyg, choć ostatnie miałam w 23tyg. Poszłam, żeby
      mieć pamiątkę.
      Wrażenia są NIESAMOWITE!!!!!!!!!!!!!
      Chociażby dla zdjęć warto się wybrać.
      Moja pani doktor mi polecała...
    • coral123 Co lekarz, to opina 18.04.04, 11:57
      Mnie także zainteresowało USG 3D i oczywiście zapytałam o to w czasie wizyty.
      Uzyskałam odpowiedź, że dobre USG 2D i doświadczony lekarz to podstawa (do
      lekarza chodzę w ramach pakietu opłacanego przez firmę i lekarz nic nie ma z
      tego, gdzie pójdę na USG. Co więcej skierowanie mnie na USG w tej samej klinice,
      to dla nich koszt, a skierowanie dostałam od ręki). USG 3D to jeszcze nowość i
      mamy małe doświadczenie w tym zakresie. Można na nim zobaczyć ładną buzię
      dziecka, ale w większości przypadków badanie jest przeprowadzane na 2D (poczytaj
      wątki o Roszkowskim). Czy warto więc wydawać dodatkowe pieniądze i robić więcej
      badań USG (niby nie jest szkodliwe, ale kto wie???).
      • kretka27 Re: Co lekarz, to opina 18.04.04, 12:32
        Mój gin zapytany o połówkowe USG 3D, powiedział, że tak naprawdę płaci się za
        bajer, oczywiście każda kobieta, którą na to stać, nie odmówi sobie tego
        bajeru smile
        Powiedział, że wykonane w 22 t.c. usg 2D na nowoczesnym sprzęcie zapewnia całą
        istotę badania połówkowego.
        Ponieważ do Zwolińskiego na razie brak wolnych terminów, być może zrezygnuję z
        3D
        • coral123 Dlaczego za wszystko mam płacić podwójnie? 18.04.04, 12:56
          Nie zgadzam się z opinią:
          >czywiście każda kobieta, którą na to stać, nie odmówi sobie tego bajeru smile
          Długo się zastanawiałam nad USG 3D (nie jest to dla mnie tak wielki wydatek), a
          jednak się nie zdecydowałam. W tym przekonaniu utwierdziła mnie koleżanka, która
          miała 2 USG połówkowe - jedno w firmie, w której ma wykupiony pakiet, a drugie u
          słynnego Roszkowskiego (3D). Stwierdziła, że badanie u Roszkowskiego niczym się
          nie różniło poza zrobieniem zdjęcia 3D buzi dziecka, ale to po prostu bajer.

Naciągactwo - to to, co najbardziej mnie denerwuje w ciąży!!! Zarabiam ponad
          średnią krajową, czyli na wszelkie ubezpieczenia także płacę więcej. Od kilku
          lat nie korzystam z publicznej służby zdrowią, ponieważ firma wykupiła
          pracownikom pakiet w prywatnej firmie, a jak przychodzi co do czego, to muszę w
          "darmowej" służbie zdrowia za wszystko płacić oddzielnie. Mam na myśli m.in.
          opłaty związane z porodem. Niedawno słyszałam opinię, że szpital na Żelaznej
          podwyższył opłaty, ponieważ to nie jest szpital dla wszystkich. Jakim prawem???
          To z naszych pieniędzy jest utrzymywany - to nie jest prywatna klinika!!! Z tego
          powodu (nie z braku pieniędzy) raczej nie zdecyduję się na opłacenie położnej -
          płacąć zwiększamy ten absurd (lekarze i położne przyzwyczajają się i jeszcze
          windują ceny). To jest żerowanie na miłości kobiety do nienarodzonego maleństwa.
          Wiele kobiet będzie oszczędzało, aby tylko uzbierać pieniądze na opiekę, która
          im się należy. Przepraszam za te żale, ale jestem zbulwersowana działaniami
          naszej służby zdrowia - podkreślę "darmowej".
          • tygrysek2004 Re: Dlaczego za wszystko mam płacić podwójnie? 20.04.04, 17:18
            Jestem lekarzem (6lat po studiach) żyjącym z pensji nie z lapówek (utrzymuje
            mnie dobrze zarabiający mąż, a ja pracuje dla frajdy) Tez mamy prywatny pakiet
            medyczny i opłacana podwojnie slużbe zdrowia. Z okazji ciązy stanelam po
            drugiej stronie i moje wnioski sa KOSZMARNE! O kodeksie etyki lekarskiej (np.
            lekarz nie powinien brac pieniedzy za porade medyczną innego lekarza, że o
            rodzinie nie wspomnę)- ginekolodzy zapomnieli całkiem. Mój pan doktor z
            polecenia kasował mnie bez zmrużenia oka 80zł za każda wizyte -(no ale to
            jeszcze moge zrozumieć i choc gorzkawo przełknąć), raz byłam w piątek 80zł a
            potem z wynikiem posiewu w poniedziałek(laboratorium nie zdążylo na piatek) i
            za obejrzenie wyniku (tylko!) Dr wziął KOLEJNE 80zl!!!! Zarabiam 800netto.
            Dodam że się nie wysilal bo wszystko mial jak na dloni - wchodze mówie jakie sa
            zmiany w wynikach (które sobie sama zrobiłam na własnym oddziale, jakie
            bakterie, czym leczone, jaki antybiogtram itd, recepty (np.na kwas foliowy) tez
            sobie sama przepisywałam że nie wspomne o suplementacji. Stwierdziłam,że jestem
            idiotką bo zoperowanych pacjentow konsultuje za darmo i jak zadzwonia i
            poprosza to nawet po 4 latach na dyżurze znajde chwile, nie wspominając o
            przyspieszaniu badań obrazowych, bieganiu za konsultacjami, byciem pod komórka
            24godziny itd za tz. friko. We Wrocławiu znieczulenie kosztuje 650zł ( do reki
            i bez faktury - a nie jak w św.Zofii oficjalnie) W Warszawie w tej opłacanej
            przez firme męża słuzbie zdrowia odzyskałam troche wiary - pani Doktor z
            Marynarskiej, ktora została od razu uprzedzona,że będe rodzić w innym mieście i
            że potrzebne mi są tylko wyniki (żeby krwiopijca nie skasował mnie 2x) zajeła
            sie mną naprawdę super i to wtedy kiedy ciąża sie powikłała. W Warszawskiej św.
            Zofi jest konkretny cennik a nie szara strefa - troche przykro,że podaja od
            razu cenę znieczulenia - i nie wspominają o znieczuleniu z przyczyn medycznych,
            ktore jest refundowane!( ale że wskazania są niesprawdzalne to można poczekać
            az kobieta z bolu zaplaci za wszystko byle jej pomóc i znam szpitale gdzie na
            to czekają)-więc wolę czysty uklad z cennikiem.
            Chciałabym Cie pocieszyc ale moje wnioski sa takie: jestem Idiotką ( i jak
            pomyślę że rzuciłam świetniepłatna (6-ciokrotna moja aktualna pensja z dyzurami)
            prace dla skalpela to wypada tylko narysowac sobie kółko na czole.
            Bogu dzieki że sa pracodawcy którzy oplacaja prywatna slużbe zdrowia - może to
            bagienko kiedyś znormalnieje...chyba że wszyscy dojda do moich wniosków...
    • agusiasa Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 12:58
      Ja miałam robione usg 3D w 25 tyg. po którym została mi pamiątka na całe życie -
      mnóstwo zdjęć i nagrane badanie na VHS i CD. Mój lekarz nie miał nic
      przeciwko, wręcz przeciwnie powiedział że bardzo dobrze że je zrobiłam, bo jest
      bardzo dokładne.
      Naprawdę polecam, warto!!!
    • nietoperek11 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 19:53
      Mam pytanie ile kosztuje takie usg?Z góry dziękuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam smile
      • kretka27 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 19:57
        w w-wie chyba od 150 zł wzwyż
        • cardamomo Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 21:17
          "Moj lekarz bardzo sie ucieszyl, ze zainwestuje w badanie 3D, mimo ze wczesniej
          zrobilam w jego klinice dobre dwuwymiarowe u dobrego specjalisty. Powiedzial,
          ze 3D pozwala na bardzo dokladne zbadanie serduszka. Z zainteresowaniem
          przeczytal opis z tego badania, ktore zrobilam u dr Makowskiego. A ja osobiscie
          bardzo polecam Ci badanie 3D. To niezapomniane przezycie dla rodzicow i
          naprawde bardzo bardzo uspokaja, mozesz zapytac i zobaczyc doslownie wszystko,
          o co poprosisz lekarza. "

podpisuję się pod tym.
          Ja poszłam na połówkowe standardowe 2d robione na dobrym sprzęcie i lekarz,
          zapytany, co myśli o 3d, bardzo mnie namawiał na wykonanie go.
          Też byłam u dr Zwolińskiego, w 29 tc i byłam zachwycona - przede wszystkim
          warto napisać, że sprzęt, na którym dr pracuje jest naprawdę super - większość
          badania jest wykonywana na 2d, a dr tylko na chwilę przełącza na 3d, żeby
          obejrzeć dodatkowo narządy.
          Nie zgodzę się, że to jest tylko "bajer", ponieważ podczas tego badania lekarz
          był w stanie podać naprawdę precyzyjne wymiary poszczególnych części
          dzidziusia, obejrzał przepływy, potwierdził na 100% płeć. oczywiście, jeżeli
          lekarz jest kiepski, to i super sprzęt mu nie pomoże. Ja jednak zachęcam bardzo
          do wizyty u dra Zwolińskiego.

• latajacamysz Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 20.04.04, 17:43
        Witam, U dr.Roszkowskiego 200 złotych, ale robi tylko krótkie ujęcie buzi a
        reszta jest 2D. Oczywiście jest bardzo dokładny opis, nagranie na VHS i kilka
        fotek.
        Mój lekarz powiedział, że nie ma przeciwskazań, natomiast można dokładnie
        zdiagnozować wady typu rozszczep wargi oraz płeć dziecka lepiej rozpoznać.
        Zresztą USG normalne robi mi sam, regularnie w ramach wizyt.
        Pozdrawiam
      • agusiasa Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 20.04.04, 19:29
        ja u dr makowskiego w gabinecie contenta w pruszkowie płaciłam 150 zł
        • agga77 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 23.04.04, 11:31
          Witajcie Aga i Kubuś!!!

Czy mogłabys mi podac kontakt do dr Makowskiego? Please...

Ciezarowka - AGGA
    • bruksia Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 22:47
      nie rozumiem w czym miałby być problem. ze względów medycznych usg 3d czy 2d to
      samo oddziałowywanie (nie może bardziej zaszkodzić). część badania przeprowadza
      się na 2d dopiero poźniej przełącza się na 3d. z praktyki wiem, że tylu
      informacji o zdrowiu dzidzi nie dowiedziała się od nikogo (ani gina
      prowadzącego ani w szpitalu) co u dr Zwolińskiego (uroczy lekarz). 100%
      przyjemność z oglądania i inforamcji (zadowolony był nawet mąż a on wszystko
      krytykuje). jeden wniosek jak cię stać to idź smile
    • oczy_otwarte Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 18.04.04, 23:23
      Czesc :o)
      Ja nikomu nie odradzam, ani nikogo nie namawiam. Napisze, jak to bylo u nas, bo
      naprawde dlugo sie zastanawialismy...
      ...nie zdecydowalismy sie jednak, poniewaz spotkalismym sie z opinia, ze takie
      usg powinno wykonywac sie jedynie w razie koniecznosci. Bedac w USA rozmawialam
      z lekarka, ktora mowila, ze podchodzi sie do tego dosc sceptycznie. Przede
      wszystkim zas podjelismy taka decyzje po rozmowie z lekarzem prowadzacym nasza
      ciaze. Pokrecil glowa, gdy go o to zapytalam; powiedzial, ze tak naprawde
      polscy lekarze dopiero ucza sie tym sprzetem poslugiwac, a skutki nie sa
      jeszcze tak naprawde do okreslenia, bo to zdecydowanie zbyt wczesnie. Wiele
      razy slyszelismy opinie, ze to dokladne badanie, ze niesamowite zdjecia, itd,
      ale jednak powyzsze u nas akurat przewazylo.
      Pozdrawiam :o)
      Ania

• azurr Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 19.04.04, 06:57
      USG to nie jest badanie, które można robić kiedy tylko ma się na to ochotę. Na
      pewno w jakiś sposób wpływa na maleńkiego Dzidziusia tylko nikt nam nie potrafi
      powiedzieć jak. Wielu lekarzy bardzo sceptycznie wypowiada się na jego temat a
      Wy chcecie robić USG już w 6,7 tygodniu. Po co? Żeby zobaczyć Dziecko? Trochę
      szacunku dla Jego intymności i zdrowia. Jest wiele innych objawów ciąży, które
      na 100% mówią nam czy w niej jesteście czy nie. A może któraś pomyśli nad tym,
      że tak wczesne badanie może zaszkodzić Maleństwu. Jestem za USG ale tylko tym
      koniecznym kiedy coś niedobrego się dzieje ale po to aby obajrzeć co mamy w
      środku to lekka przesada a nawet egoizm z Waszej strony. Niektórzy lekarze
      oczywiście Was będą namawiać bo to dla nich kasa, ale radzę Wam odwołać się do
      własnego sumienia i nie robić niepotrzebnych badań(albo zmienić lekarza na
      normalnego). Ja byłam na USG raz, w 33 tyg. i pomimo, że chodzę do lekarza
      prywatnie(50 zł wizyta) to wszystkie badania wykonuję bezpłatnie. Pozdrawiam
      wszystkie przyszłe Mamy.
      • bruksia Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 19.04.04, 10:19
        co was napadło z tą szkodliwością i egoizmem. czy nie zauważywłyście, że usg 2d
        od 3d różni się tym, że jest doskonalszy program komputerowy, który przetwarza
        obraz (więc jak może szkodzić bardziej niż tradycyjne). to że dziewczyny się
        cieszą i opowiadają jak wygląda ich dzidziuś to nie znaczy, że tylko to je
        interesuje. po tym badaniu wiedziałam, że dziecko ma wszystko zdrowe (serce,
        nerki, przepływy krwi itp.). a żeby nie robić za często to skoro zalecane są 3
        usg to jedno (np. środkowe można zrobić 3d).
    • azurr Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 19.04.04, 11:29
      Pytanie tylko czy w 6 lub 7 tygodniu widać nerki itp.?
      • marysiaur Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 19.04.04, 13:39
        dobrze jest zrobic usg w 8-9 tyg zeby sprawdzic, czy nie ma ciazy
        pozamacicznej, krwiaków albo pustego jaja płodowego. Moje trwało może 15
        sekund- tyle wystarczyło na stwierdzenie fasolki z bijącym serduszkiem.
        Następne wykonuje się po 12 tyg- przezierność karku, wiek ciążowy, żołądek,
        kręgosłup itd. A połówkowe jest najważniejsze. Póżniej nie jest tak ważne
        zagladanie- ewentualnie po30 tyg tak dla pewności, czy nie ma hipotrofii, jak
        łożysko itd.
    • melka12 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 19.04.04, 13:03
      na usg chodze do dr Roszkowskiego - tak czy siak za badanie place 250 pln,
      niezaleznie od tego czy przelacza na 3D czy nie. Z tego co mówi on i
      jednoczesnie potwierdza mój gin prowadzacy to normalne usg sluzy do diagnostyki
      prenatalnej czyli oglada sie narzady i kosci dziecka oraz struktury mózgu
      natomiast 3D to dodatkowy bajer ale dajacy tez juz jakies wskazówki
      diagnostyczne oglada sie na nim przeciez powloki skórne dziecka czyli mozna
      zauwazyc wczesniej ewentualne nieprawidlowosci których nie widac w srodku.
      Dlatego dr Roszkowski przelacza podczas badania sprzet na 3D ntylko na krótko
      zeby popatrzec na buzie i pokazac ja jednoczesnie spragnionym takiego widoku
      rodzicom i zrobic im przyjemnosc. Natomiast podstawa diagnostyki jest normalne
      usg. Nie slyszalam opinii ze ma ono inny czy tez wiekszy wplyw na plód niz
      normalne usg wiec nie widze powodu zeby je odradzac, moze lekarze odradzaja bo
      zazdroszcza ze sami nie maja takiego sprzetu albo chca ustrzec pacjentki przed
      wydawaniem sporej kasy ale ostatecznie to nie ich problem i same decydujemy co
      robimy z pieniedzmi, prawda? Ja widzialam synka na 3D w 22 tygodni i widok byl
      super! Polecam! Oczywiscie przy okazji mialam badanie normalnym usg i
      sprawdzanie czy wszystko z dzieckiem ok.
      • magdahappy Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 20.04.04, 15:29
        Czy mogłabym uzyskać namiary do dr Roszkowskiego.Bardzo chciałabym zrobić USG
        właśnie u niego.
        • latajacamysz Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 20.04.04, 17:54
          Telefon : 616 13 87. Adresu niestety nie pamiętam, ale w recepji przy umawianiu
          się podadzą Ci smile
          Pozdrawiam!
    • yousta1 Re: USG 3D - do kiedy warto? 19.04.04, 14:54
      Hej
      Tak się właśnie zastanawiam czy opłaca mi się wydawać kasę (50 zł więcej)na usg
      3d w 37/38 tyg. Właśnie wtedy mam się udać na wizytę ale nie wiem czy będzie
      jeszcze coś dokładnie widać...
      Pozdrawiam
      Justa
    • tygrysek2004 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 20.04.04, 18:11
      Ja zdecydowanie POLECAM to badanie - jesli tylko możesz sobie na nie pozwolic -
      zaplaciłam 280zł w warszawskiej SUPERNOWIE - wykonywała je z ogromnym
      profesjonalizem dr Renata Maria Jaczyńska (mimo stresu że bada lekarza majacego
      na codzień kontakt z badaniami obrazowymi była fantastyczna!, choć klinika w
      ktorej wykonano to badanie pozostawia wiele do zyczenia). Oczywiście,że do
      każdego badania powinny być wskazania - nawet jeśli badanie jest nieinwazyjne i
      nie ma żadnych podstaw do stwierdzenia że szkodzi, jak tez prawdą jest że nawet
      najcudowniejszy aparat w rekach głupca (lub w tym wypadku niedoswiadczonego
      lekarza) pozostaje tylko niewykorzystana maszyną! Kazde badanie opisane przez
      doświadczonego lekarza niesie więcej informacji niż zrobione przez osobę bez
      odpowiedniej wiedzy i doświadczenia nawet na lepszym sprzęcie - a przecież 3D
      jest nowością( to przecież truizmy) To bzdura,że 3D/4D daje tylko mozliwości
      obrazowania buzki nawiedzonym rodzicom! Ja zawodowo stale korzystam z TK ( usg
      w mojej specjalizacji poraktycznie nie ma zastosowania)i tylko wariat nie widzi
      róznicy między mozliwościami jakie niesie obrazowanie trójwymiarowe! Zanim je
      zrobilam poczytalam sobie światową literaturę i zasięgnełam tz. jezyka u
      fachowców. Zwykle tak dokladna zaawansowana diagnostyka w prawidlowej ciąży nie
      jest konieczna i zupełnie wystarcza przesiewowe usg konwencjonalne, ale tylko
      ignorant nie zauważy mozliwości jakie niesie obraz trójwymiarowy. Prawdą jest
      również,że aparat ma mozliwość przełączenia na opcję konwencjonalną lub
      trójwymiarową i sensowne wydaje się korzystanie z wszystkich mozliwości - czyli
      robiąc konwencjonalne badanie (zwykle tańsze) jak ma sie watpliwosci to je
      sprawdzamy w opcji trójwymiarowej.
      A to mój list po badaniu do zaprzyjaznionych radiologow " Te fotki mojego
      synka, które Ci wysłalam byly zrobione na aparacie ultrasonograficznym Voluson
      730Expert w opcji kolorowej 4D w czasie rzeczywistym. ten aparat robi badania
      usg w technikach : czarno-biale 2D,3D, 4D, kodowane kolorem w technikach
      2D,3D,4D oraz z zapisem cyfrowym dla każdej techniki obrazowania - pozwala na
      rekonstrukcje naczyniowe tak przejrzyste jak nasze angio-TK (widzialam
      Mateuszowy zesp.3naczyń, luk aorty, unaczynienie wątroby i nerek) robi się to z
      nalozeniem doplera więc widać dodatkowo kierunki przeplywu, drożność i
      ew.przecieki - naprawde odlot! Widać jak rusza sie np.przepona przy ruchach
      oddechowych i można nieinwazyjnie ocenić wiele morfologicznych markerów
      genetycznych!. Szkoda,że maly nie chcial pozować do filmu i wolal spać - nic
      dodać nic ująć po prostu facet!

• beri123 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 20.04.04, 18:53
      A ja polecam wszystkim wybrane się na USG 3 D,pod warunkiem że nie u
      ROSZKOWSKIEGO. Nie wiem skąd ta jego sława,ale na USG 3 D na którym byłam nie
      popisał się za bardzo pozytywnie. Za dużo Wam nie powie zrobi kilka
      zdjęć,głupio i złośliwie skomentuje Wasze pytania i skasuje za 10 minutową
      wizytę 250,00 PLN.
      • melka12 Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 21.04.04, 10:39
        Nie wiem co sie tak przyczepilyscie do tego Roszkowskiego. Bylam juz dwa razy,
        moje dwie kolezanki chodzily przez cala ciaze i zadna z nas nie spotkala sie z
        nieuprzejmoscia ani ze zlosliwoscia. Powiedzial mi wszystko co chcialam
        wiedziec, pokazal buzie synka i zrobil mu zdjecie i musial sie o to postarac i
        poczekac bo dzidzius nie chcial sie odwrócic i ciagle pokazywal tylko plecki.
        Po badaniu podaje reke i pomaga sie podniesc co sie rzadko zdarza (tak
        slyszalam od dziewczyn i sama bylam dwa razy u innych lekarzy na usg - zaden mi
        nie pomógl).
    • mosiia Re: USG 3D - niedoskonałe ??? 23.04.04, 14:04
      To i ja sie przyłączę do dyskusji.
      Nie wiem, czy jest to naciągane czy nie.
      Badanie polecam dla psychicznego spokoju.
      Już dzięki niemu w 13 tygodniu można wykluczyć wszelakie wady.
      Poza tym wrażenie niesamowite.
      Ja byłam u dr Zwolińskiego - jednego z 12 lekarzy którzy są przeszkoleni ( w
      Londynie praktyki ) i mogą tego typu badanie przeprowadzić.
      Nie trwa ono 10 minut - tylko ok. 20-30.
      Ponieważ byłam ostatnia miałam tą przyjemność oglądania sobie dzidziusia przez
      45 minut.
      Doktor był miły i mówił co robi w danej chwili i jaki jest wynik owego badania.
      Ja byłam prywatnie, bo nie załapałam sie państwowo.
      W 23 tygodniu już idę do Instytutu - teraz wiem gdziei co robić, żeby sie
      państwowo załapać na to badanie.
      A może każdy ubezpieczony.
      Pozdrawiam.
      • melka12 do mosiia 26.04.04, 13:38
        a moze poradzic co robic zeby na usg 3D pójsc panstwowo? bardzo jestem ciekawa?
        próbowalam wlasnie sie zapisac n echokardiografie do znanej specjalistki na
        Karowej ale jak zapytalam pań w rejestracji jak sie zapisac jesli normalnie
        prowadze ciaze u prywatnego lekarza to nie wiedzialy niby i kazaly dzwonic
        bezposrednio do pani doktor. Pani doktor od razu podala mi namiary na swoja
        prywatna praktyke gdzie badanie kosztuje 250 pln nie informujac mnie oczywiscie
        o tym tylko podala tel pod jakim mam sie zapisac! ciekawe czy cala ta mafia tak
        robi i czy w jej szpitalu o tym wiedza? chyba zadzwonie do ordynatora i sie
        zapytam dlaczego odsyla sie mnie na prywatna praktyke.
        Tak wiec powiedz mi jak mam to zrobic? mieszkam w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka