Dodaj do ulubionych

badanie blizny po cc

18.01.11, 12:03
Witajcie!

Za niecaly miesiac rodze drugie dziecko, po dwoch latach od cc. Mam chec sprobowac porodu sn. Wczoraj spotkalam sie z polozna, ktora bedzie przy porodzie i ona mi powiedziala, ze jesli sie uda porod sn, to lekarz musi potem zbadac, czy blizna po cc jest ok i ze niektorzy lekarze robia to w znieczuleniu ogolnym. Czy ktoras ma takei doswiadczenie? Czy da sie to wytrzymac bez znieczulenia? No bo od razu mam film, ze sie obudze znow bez dziecka, klopoty z karmieniem (tak mialam po cc). Moze bez sensu sie o tym dowiedzialam. Prosze o jakies komentarze (oczywiscie pozytywesmile))))).
Pozdrawiam mamy w dziewiatym miesiacu zwlaszczasmile
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: badanie blizny po cc 18.01.11, 14:32
      bliznę powinno ocenić się PRZED podjęciem próby sn po cc.
      po porodzie lekarz podczas tzw. rewizji sprawdza macicę, czy łożysko odklejone w całości oraz czy blizna po uprzednim cc ma zachowana ciągłość.
      nie zawsze jest konieczność znieczulenia ogólnego, najczęściej przeprowadza się to w znieczuleniu miejscowym.
      jeśli nawet, to to znieczulenie nie jest porównywalne z pełną narkozą do innych zabiegów operacyjnych, bo trwa kilka minut.
      co do problemów z karmieniem, to sposób rozwiązania ciąży czy to cc czy sn nie ma znaczenia, bo o rozpoczęciu laktacji decyduje fakt odklejenia łożyska co niewątpliwie dotyczy obu metod rozwiązań. wpływ może mieć jedynie długotrwałe rozłączenie matki od dziecka i niemożność jak najszybszego rozpoczęcia karmienia piersią ale nawet po cc w narkozie (jeśli z matka i dzieckiem wszystko ok)dziecko można mieć od razu przy sobie i je szybko z czyjąś pomocą przystawić do piersi.
      jeśli chcesz karmić piersią zapraszam na forum
      forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
    • kaczkastrofa Re: badanie blizny po cc 18.01.11, 20:50
      ja rodziłam sn po cc. Nie miałam kontroli dolnego odcinka, czyli oceny ciągłości blizny po cc, bo się na nią nie zgodziłam. W wielu krajach już dawno z tego zrezygnowali, ponieważ często do uszkodzenia blizny dochodziło właśnie podczas jej kontrolowania. Poza tym nie wyobrażam sobie aby ktoś mi przez pochwę wsadził całą rękę do macicy po to aby sprawdzić tą bliznę. Trzeba pamiętać tylko o tym, aby przed porodem jakiś dobry specjalista od USG ocenił grubość blizny. No i w III okresie porodu aby podali oxytocynę, ale to jest standard w polskich szpitalach.
      pozdrawiam.
    • kotkowa Re: badanie blizny po cc 19.01.11, 09:10
      O kurcze nie wiedzialam ze jest taka procedura. Jestem po cc i przymierzam sie do nastepnego dziecka, tez chcialabym rodzic sn. I zgadzam sie z Toba, ze po cc jest trudniej z karmieniem. Nie tylko oddzielenie lozyska ma wplyw na laktacje, ale tez skurcze, podczas ktorych wydzielana jest oksytocyna, a tych przy porodzie cc jest mniej, albo nie ma wcale. Ja tez mialam problemy z karmieniem. Oczywiscie duzy wplyw ma tez pozniejsze przystawienie dziecka, to fakt. Ale w praktyce i tak wychodzi, ze kobiety po cc czesciej maja problemy z karmieniem. Co do oceny blizny, to myslalam, ze mozna to zrobic po prostu na USG. Pierwsze slysze, ze grzebia recznie w brzuchu i trzeba miec znieczulenie na dodatek.
      • leesha Re: badanie blizny po cc 19.01.11, 21:14
        Mi nikt nie badał blizny po cc ani przed porodem, ani po porodzie - rodziłam sn na Żelaznej/W-wa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka