Dodaj do ulubionych

Sposób na hemoglobinę

30.04.04, 10:45
Właśnie odebrałam wyniki, wszystko pięknie z wyjątkiem hemoglobiny (norma 12-
16, u mnie 11,7). Wiem, że u kobiet w ciąży hemoglobina może spaść i nie ma
się czym niepokoić. Wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc, więc pewnie
wtedy przypisze mi żelazo. Nie chcę na własną rękę eksperymentować z lekami,
ale może znacie jakieś żywieniowe sztuczki na wzrost HGB?
Szpinak i rzeżucha?
Obserwuj wątek
    • jola.wie Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 10:52
      No! i jeszcze rybki, odrobina wątróbki, mięsko (to żelazo z mięska wchłania się
      znacznie lepiej niz to z warzywek, a już w ogóle fantastycznie w towarzystwie
      witC. czyli surówki lub soczku np. z czarnej porzeczki). Jajeczka (żółteczka)!
      Morelki suszone.
      Na zdrowie! smile))
    • jola.wie Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 10:53
      11,7 to fanastyczny wynik jak na ciężarną, wiesz? zazdroszczę! smile))) niektórzy
      za dolna granicę "normy" w ciąży przyjmują nawet 10,0! (choć to chyba przesada)
      • fenka Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 11:11
        Joluś,
        dziękuję! Już wysłałam mężowi rozpiskę, co ma kupić na obiad wink
        To wynik z pierwszych badań, więc muszę się postarać, aby kolejne były bez
        zarzutu. nota bene taki wynik to pestka w porównaniu z wynikami toksoplazmozy,
        po które sięgałam drżącą ręką. Ale wszystko dobrze, uf uf
        Pozdrawiam bardzo serdecznie!
    • werata Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 10:53
      Też chciałabym się dowiedzieć. Mam 11,4 g/dl.
      Piłam sok z buraków, natkę pietruszki jadłam pęczek dziennie, łykam sorbifer i
      materne, jem mięso i NIC. Żadnej poprawy.
      Mam ochotę się poddać, po prostu nic nie działa.

Może komuś się udalo podnieść hemoglobinę dietą???

werata 35tc
    • basia_p3 Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 11:18
      Fenko, mam dokładnie taki sam wynik hemoglobiny. Wczoraj miałam wizytę u
      lekarza i powiedział, że jest w miarę ok. Żadna rewelacja, ale może być. Za
      to mam problemy z wynikami moczu - mam lekkie zapalenie pęcherza i muszę teraz
      bardzo uważać, bo z drogami moczowymi we wczesnej ciąży nie ma śmiechu. Poza
      tym jem folik i wieczorami łykam Feminatal. Acha, no i mam w karcie ciąży już
      wpisaną oficjalną datę przyjścia maleństwa na świat - 20.12.04 (tak jak sobie
      wyliczyłam). Życze zdrowia!
      • mariana76 Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 11:37
        W moj kraj, sposob na hemoglobina jest sok z 1 buraki, 1 pomarancze i 1
        marchewka, kazde dzien. Cala Moja rodzinna ma tendencja do anemia, i teraz
        jestem z ciaze i to pomaga. Moj ostatni wyniki byl super (jak dla mnie...)-12.5.
        (preszpraszam za polski bled...)
        • monikaj1 Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 11:54
          Popieram poprzedniczkę - tylko, że ja robię sok z buraka, marchewki, jabłka i
          cytryny. Moim zdaniem jest pyszny i z pewnością skuteczny: jeszcze przed ciążą
          pijałam go dosyć często, teraz staram się codziennie: skutek - hemoglobina 14,4.
          • werata sok z buraków NIE DZIAŁA 30.04.04, 13:56
            Można próbowac, jednak u mnie się nie sprawdził ten sok. I do tego jest OHYDNY.
            Tym bardzije liczyłam, ze takie poswięcenie się coś da, a tu NIC.
            • monikaj1 Re: sok z buraków NIE DZIAŁA 30.04.04, 14:19
              U mnie działa - i uważam, że jest pyszny, zwłaszcza z dużą ilością cytrynysmile
              • fenka Re: sok z buraków - sprawdzę 30.04.04, 14:26
                Sok z buraków bardzo lubię (zwłaszcza ten z dodatkiem jabłek - choć to już
                chyba sie nazywa barszcz) i z przyjemnością się napiję.
                A na obiad zjadłam lazanię ze szpinakiem wink

Przypomniało mi sie, że za dziecięcych lat zimą oblizywałam trzepak - to tak
                apropos tego żelaza wink
                • monikaj1 Re: sok z buraków - sprawdzę 30.04.04, 14:29
                  > Przypomniało mi sie, że za dziecięcych lat zimą oblizywałam trzepak - to tak
                  > apropos tego żelaza wink

a ja klamki - oczywiście od zewnątrzsmile w przypadku mojego kolegi skończyło się
                  to dość makabryczniesmile
                  • fenka Re: sok z buraków - sprawdzę 30.04.04, 14:34
                    monikaj1 napisała:

> a ja klamki - oczywiście od zewnątrzsmile w przypadku mojego kolegi skończyło
                    > się to dość makabryczniesmile

No ja wiem, że przy ujemnych temperaturach można się nieźle przykleić. wink))
                    Czyżby...?
                    • monikaj1 Re: sok z buraków - sprawdzę 30.04.04, 15:05
                      No ja wiem, że przy ujemnych temperaturach można się nieźle przykleić. wink))
                      > Czyżby...?

No cóż......smile W każdym bądź razie załoga pogotowia ratunkowego miała pełne
                      ręce robotysmile
                      • fenka Re: sok z buraków - sprawdzę 30.04.04, 15:22
                        To chyba w jakimś filmie było albo książce: chłopcy bawili się zimą przy torach
                        kolejowych i jeden się przykleił językiem... nadjeżdża pociąg... na szczęście
                        (?) jednemu z kolegów chciało się siku...
    • tupelo Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 12:08
      Jeszcze brokulki (w ogole wszystkie takie intensywnie zielone warzywa),
      kaszanka i salceson (ciemny). I Jola ma racje, zelazo najlepiej sie wchlania w
      swodowisku kwasnym, wiec do tego koniecznie cos kwasnego, abslolutnie nie
      popijac mlekiem!
    • olga50 Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 13:37
      Ja na początku ciązy miałam hgb 11,4 i lekarz powiedział że wyniki są
      ok.Dopiero jak w II trym. hgb spadła mi do 8,3 przepisał żelazo.Teraz mam 11,2
      i powiedział, że jest ok., bo norma dla ciężarnej to nie od 12 tylko od 11 sie
      zaczyna!Teraz nie biorę żelaza, bo nie ma sensu bez powodu zapychać sie chemią.
      Doradzam dietę, która jest b. korzystna dla dzidz, czyli: jajka, mięsko,
      buraczki, zielona pietruszka, suszone morele i pestki z dyni oraz dużo wit. C
      np. z pomarańczy, bo to ułatwi przyswajanie żelaza.
      • joanna_poz Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 14:34
        Czy wszystkie kobiety w ciązy mają poziom hemoglobiny 11,4?????smile bo ja również
        i to w każdym badaniu.
        Mój lekarz stwierdził, żeby sie nie przejmowac dolną normą 12, bo "normy sa dla
        normalnych kobiet, a nie kobiet w ciązy"smile Poza tym stwierdził, że widocznie
        taka już moja uroda skoro od samego poczatku ciązy jest to niezmiennie ten sam
        poziom.
        Co ciekawe - żelazo mi ostatnio wyszło w górnych rejonach norm - wiec jak to
        jest? Niska hemoglobina i wysokie żelazo?? Bo wy wszystkie piszecie o braniu
        żelaza przy niskiej hemoglobinie.
        • magdzik222 Re: Jestes pewna? 30.04.04, 21:13
          Jestes pewna, ze na wynikach masz osobno hemoglobine i zelazo? Ja nigdy nie
          mialam takiego wydruku. Mam tylko hemoglobine i hematokryt, ktorego wartosci sa
          miara rozrzedzenia krwi. I w ciazy podobnie jak hemoglobina ma nizsze wartosci
          niz normalnie, bo jak wzrasta objetosc krwi, to najszybciej wzrasta osocze, a
          wiec krew sie rozrzedza. Co do hemoglobiny, to spozywanie zelaza wplywa na jej
          ilosc. Pod warunkiem ze nie popija sie produktow bogatych w zelazo (mieso -
          zwlaszcza wolowina i kaczka, watrobka - ale tu uwaga na wit. A!, zielone i
          ciemnoczerwone warzywa, jajka, sardynki, ostrygi, ziemniaki gotowane w
          lupinach, melasa i suszone owoce) ani mlekiem, ani kawa, ani herbata. No i
          koniecznie trzeba je jesc w towarzystwie wit. C, ktora wspomaga wchlanianie
          zelaza. Mojej kolezanka pomoglo zjadanie dwoch glowek salaty dziennie - po
          miesiacu miala takie wyniki, ze lekarzowi trudno bylo w to uwierzyc. Ale uwaga!
          Sa ludzie, ktorzy nie przyswajaja, albo przyswajaja zelazo z warzywek w sposob
          bardzo ograniczony i im nic nie daje opychanie sie szpinakiem i brokulami na
          zmiane z czerwone papryka i burakami. Musza dostarczac zelazo z pokarmow
          pochodzenia zwierzecego. jesli wiec nie dzialaj na Ciebie burkai, etc, to moze
          sprobuj miesa i jajek. Zycze powodzenia!
    • mimik5 Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 19:46
      Ja mam hgb 10,5 mimo ze 4 tyg. temu mialam 11,3 i zaczelam brac feminatal i
      jadlam same super zdrowe rzeczy. Widocznie tak juz musi byc. Pozdrawiam.

preg.fertilityfriend.com/pregticker/4b023/images/obrazek.gif
    • betty761 Re: Sposób na hemoglobinę 30.04.04, 20:00
      dorzucam szpinak, szprotki i sok pomarańczowy
      ostatnio [w marcu] hemoglobina 12,8 g/dl

pozdrawiam
      beata i 36 t maleństwo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka