Dodaj do ulubionych

blizna po cc

02.05.04, 18:39
Witam!
Nie wiem czy sie powtarzam, ale nie znalazlam nic na ten temat.
Jak dlugo goi sie ta rana, po jakim czasie jest mniej i juz calkiem
niewidoczna? Od czego to zalezy?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marikaow Re: blizna po cc 02.05.04, 19:33
      ja miałam cc i kilka moich koleżanek miały cc i powiem tak mi sie blizna goiła około 2 tygodni, co do wyglądu to około 2 miesiecy była różowa a potem sinawa, po roku nie było jej widać, a czy jest widoczna czy nie to też zależy od lekarza który jak tnie, mnie tak pocieli że włoski łonowe zasłoniły i mam tak nisko blizne że wogóle jej nie widać, a mam koleżanki ze niektórzy lekarze nie zrobili tego zbyt pieknie i niezbyt ładnie zszyli. Ale najważniejsze że teraz to tną w poziomie a nie jak kilka lat temu w pionie. Trzymaj sie będzie dobrze.Acha jeśli ktoś przytył dużo w ciąży i zebrało sie sporo tuszczyku na brzuszku to blizna gorzej sie goi i trzeba ja wietrzyc, czyli poleżeć z gołym brzuszkiem i porozchylać wałeczki tłuszczyku, wtedy dłuzej sie goi.
    • jola.wie Re: blizna po cc 03.05.04, 08:20
      skłonnośc do rozrostów blizn czyli tworzenia się keloidów się dziedziczy, tak
      jak skłonność do rozstępów. Rozrost na bliźnie wygląda tak, że robi się ona
      zgrubiała albo na całej długości albo tylko fragmentami. Można się podpierać w
      leczeniu blizny specjalnymi maściami (contactubex, albo taka polska cebulowa,
      albo może sa w międzyczasie jeszcze jakieś inne, nie wiem), trudno mi
      powiedziec jednak, na ile są skuteczne. U mnie były niespecjalnie skuteczne,
      cięcie miałam pionowe, więc wszystko brzydko widać (moja przyjaciółka zaliczyła
      jeszcze dłuższe niż ja cięcie, aż do pępka, i też brzydko widać; obie jesteśmy
      szczupłe i w ciązy przybrałyśmy na wadze mało, więc faktor otłuszczenia przy
      gojeniu nie wchodził w grę). Lekarka proponowała mi potem kontakt z
      dermatologiem, można te rozrosty usuwać laserem. Teraz robi się chyba wszędzie
      cięcia poziome, więc już z założenia w niewidocznym miejscu (przynajmniej nie
      tak często widocznym), które potem porasta włoskami. Ale maści można też
      stosować, można też zapobiegać brzydkiemu wyglądowi blizny stosując
      naświetlania światłem spolaryzowanym. Jest w tym przypadku bardzo skuteczne,
      ale dla mnie pojawiło się za późno....sad(
      Moja rana zagoiła się bardzo szybko, w dziewiątej dobie ściągali mi szwy i była
      już całkiem zrośnięta i sucha. Wszyscy się dziwili że tak ładnie i szybko.
      Potem się rozrosła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka