Dodaj do ulubionych

Praca itp.

14.09.12, 21:25
Zdaję sobie sprawę, że pytania na ten temat są tu regularnie zadawane, ale może ktoś jednak rzuci okiem. smile
Skończyłam właśnie studia na kierunku ciekawym, choć niestety nie dającym wielu perspektyw (historia sztuki). Zaocznie będę teraz studiować tłumaczenie, z którym chciałabym związać przyszłość. Właśnie zaczynam się rozglądać za poważniejszą pracą i po pierwsze chciałabym wiedzieć czy coś tam pozytywnego widać (oczywiście wiem, że jest kryzys i lekko nie będzie). Chyba już ponad rok temu Jowisz wszedł mi do X i nic ;/
Bardziej jednak ciekawi mnie jakie zawody lub sposoby zarabiania pieniędzy wydają sie być mi bliskie na podstawie horoskopu? Co do tego ostatniego czytałam, że na to wskazuje między innymi znak na wierzchołku drugiego domu. Nie wiem za bardzo co może sugerować Lew, jedyne co mi przychodzi do głowy to aktorstow, a to raczej odpada. :]
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze.
https://smg.photobucket.com/albums/v72/Keira6/?action=view&current=horosk.jpg
Obserwuj wątek
    • keira-upon-tyne Re: Praca itp. 14.09.12, 21:27
      tu jest kółko
      https://img.photobucket.com/albums/v72/Keira6/horosk.jpg
      • acrux_79 Re: Praca itp. 14.09.12, 21:46
        Przepraszam, że zrzędzę, ale jeśli dobrze mi się zdaje, to mieszkasz w innym mieście zagranicą (nie pamiętam).
        Zrelokujesz radix nań?
        Tak na wszelki wypadek pytam.

Pozdrawiam
        • keira-upon-tyne Re: Praca itp. 14.09.12, 22:07
          Dobra pamięć wink ale już wróciłam do Pl (w sumie juz 3 lata temu...)
      • aarvedui Re: Praca itp. 14.09.12, 22:37
        pytanie o co innego, a sugestia czego innego ;>

dom 2 to dom osobistych wartości. tego, co pragniemy gromadzić (rozwijać), tego, co osobiście cenimy - więc przyciągamy i nagarniamy pod siebie. a potem się cieszymy, ile i co mamy.
        owszem, jest to także i dom zarabiania pieniędzy, ale tylko dlatego, że pieniądze to ogólna miara stabilizacji i poczucia bezpieczeństwa. dom 2 odpowiada za nasze materialne poczucie komfortu - materialne, w sensie fizycznym i namacalnym.

mój na ten przykład Bliźniaczy dom 2 czuje się komfortowo wśród spraw znaku, tak więc jestem obstawiony książkami, a że władca siedzi w sercu Urana, to e-booków, audiobooków, komiksów, źródeł, skanów i transkrypcji na rozmaite tematy - mam ze dwa terabajty. nie wiem do końca, co mam, ale mam ! ;>
        ponadto władca w domu 7 sprawia, że lubię "mieć wiedzę" na temat otoczenia, a upraszczając - słuchać ploteczek i być na bieżąco. mówić, rozsiewać - absolutnie, ale mieć tą ogólną wiedzę "co i jak kto z kim gdzie" - jak najbardziej.
        pieniążki zaś spływają ze źródeł rozmaitych, nawet ich się czasem uzbiera, ale nie jest to ważne ile kasy - ważne że źródeł jest wiele i można raz czerpać z tego a raz z tamtego. jedno wyschnie - ot, jest 5 innych. kompulsywna dywersyfikacja źródeł dochodu jest moim poczuciem bezpieczeństwa materialnego, wolę.

drugi dom z Lwem na wierzchołku - cenić bycie sobą i własną ekspresję, mieć przedmioty, które umocnią poczucie Ja.
        Nigdy dość pochwał - pochwały za bycie sobą wzmacniają ten wycinek horoskopu.
        Dyplomy, puchary, medale, zdjęcia typu "ja to sam własnymi ręcami Panie", referencje.
        a jak Lew zdobyłby pieniądze ? - zażądał by wink

dom 6 to rzeczywisty dom pracy, w sensie dom wypełniania obowiązków, bycia adekwatnym i akuratnym, dom intelektualnej oceny krytycznej, czy też dom wypełniania posługi

dom 10 to dom relacji ja - społeczeństwo. jak odciskamy swój ślad na strukturze społecznej, jak się w tą strukturę wpasowujemy. stąd - nazywa się go domem "kariery", gdyż każdy ma to minimum ambicji, aby coś pokazać światu, nawet jeśli byłby to wyciągnięty środkowy palec i F.U.

tak więc co do pytania o pracę - zależy co chcesz. jeśli chcesz pracować - patrz dom 6. jeśli chcesz zaistnieć - patrz dom 10. jeśli chcesz coś mieć - patrz dom 2.
        teoretycznie jest to sekwencyjny trygon, ale przecież każde może istnieć bez innych. kasa bez kariery i "realnej" pracy. etc,
        • aarvedui Re: Praca itp. 14.09.12, 22:44
          c.d. sam dom drugi. władca - Ryby, dom IX.
          co robić ? ano, podróżuj, pij, pisz książki, publikuj, zostań na uczelni i zdobądź granty przez kieliszek. albo na smutne oczy wink
          albo opublikuj skandaliczne opracowanie o absyntowych malarzach
          etc, itp, itd
          • keira-upon-tyne Re: Praca itp. 15.09.12, 09:25
            hehe, dobre. na uczelni raczej nie zostane, bo choc uwielbiam zdobywac wiedze nie potrafilabym grzebac ciagle w jednej dziedzinie. swoja droga wladca domu VI tej jest w rybach i i IX. chyba nie mam wyjscia. ;/
            • lwi2 Re: Praca itp. 15.09.12, 11:26
              Skończyłaś historię sztuki, a teraz będziesz studiować tłumaczenia, jaki język? I jakie miasto?
              Z danych wynikałoby, że Wrocław i może język niemiecki? Czy kilka języków? Jak niemiecki to koniecznie dodaj sobie Ceres do horoskopu, chyba nie dałaś jej, dużo dobrego robi Ci w horoskopie ta planeta, czyli jak niemiecki to OK.
              Sama piszesz, że uczelnia jednak nie, chociaż dużo wskazuje w horoskopie na to, nie wskazuje tylko brak żywiołu powietrza, a to ważna podstawa.

Kilka dni temu oglądałam ofertę Uniwersytetu Otwartego i były tam wykłady chyba nawet z historii sztuki w obcych językach, czyli jest na to zapotrzebowanie, to taka dygresja.

Masz coś takiego:
              Wenus/Ceres - punkt aktywny w Bliźniętach,
              Księżyc/Ceres punkt pasywny w Skorpionie,
              czyli "sprawczość" na ten linii dużą. Wenus i Księżyc na osiach, a Ceres silna w swoim znaku w III domu.
              Ceres jest również w konfiguracji bisekstylu, a to ważne dla pracy, taka konfiguracja (łatwość).
              No i Księżyc mówi jednoznacznie, że praca z ludźmi, a Merkury, że pokazujesz się światu "mówiąc" na przykład. Jaki język, jakie miasto, podpowiedzą komu oraz co i jak mówisz.
              Chyba za dużo popisałam..

Lwi
              • princesswhitewolf Re: Praca itp. 15.09.12, 11:28
                Sama piszesz, że uczelnia jednak nie, chociaż dużo wskazuje w horoskopie na to,

no wlasnie. to by moglo nawet pracowac dla niej..
              • keira-upon-tyne Re: Praca itp. 15.09.12, 15:45
                miasto Wrocław, język, cóż na razie angielski, za dwa lata też hiszpański. A dlaczego jak niemiecki to Ceres?
                • lwi2 Re: Praca itp. 15.09.12, 20:11
                  Ceres to jest teraz mój "konik", pewnie dlatego, na blogu ostatnio o niej pisałam. Masz rację, że teraz wszyscy mówią po angielsku, ale we Wrocławiu niemiecki byłby chyba przydatny? Znajoma lektorka niemieckiego uczy się angielskiego, na wszelki wypadek, może i masz rację, że wkrótce "tylko angielski".
      • uranity Re: Praca itp. 15.09.12, 14:31
        Wszelkie neptunowe oraz jowiszowe zawody, ponieważ:
        - MC w rybach;
        - Neptun w domu 6;
        - Strzelec na wierzchołku domu 6;
        - Jowisz, władający domem 6, w domu 9;
        - wladca domu 2 w rybach w domu 9;

Dodać do tego można Wenus, która jest na szczycie MC.

Jakie to są jowiszowo-neptunowe (+ ew. wenusowe) zawody? To już temat rzeka smile
    • princesswhitewolf Re: Praca itp. 15.09.12, 11:26
      Skończyłam właśnie studia na kierunku ciekawym, choć niestety nie dającym wielu perspektyw (historia sztuki)

Lomatko wspolczuje jesli studiowalas to w Polsce. Krew sie na tym kierunku leje calymi strumieniami bo to bardzo trudne studia ( porownywalne z medycyna, wykladowcy tamze sa stuknietymi snobistycznymi megalomanami... a po tym kierunku pracy ani dudu.... Wyrazy wspolczucia. Na zachodzie sa to studia mile latwiejsze o niebo i przyjemne i tez na nic nie przydajace sie za bardzo poza ozdoba na CV. Poza jakimis szalonymi pasjonatami osobiscie nie polecalabym nikomu takowego kierunku.

Zaocznie będę teraz studiować tłumaczenie, z któ
      > rym chciałabym związać przyszłość.

Wiesz wielu ludzi po filologiach bez pracy siedzi bo kierunkow tego typu bo namnozylo sie jezykoznawcow. Chyba ze TLUMACZENIE SYMULTANICZNE, ale do tego znajomosc jezyka musi byc wybitna by w ogole kierunek zaczynac. Zakladam ze wiele lat spedzilas poza Polska i tak znasz jezyk tez.

Twoj 9 dom jest napakowany wiec mysle ze jeszcze postudiujesz... Troche tez jestes idealistka i marzycielka edukacyjna ( zakladasz iz kierunek jaki skonczysz da ci zawod) ale ambitna.
      Moja rada jest taka, abys dokladnie wypytala ludzi co robia w swoim zawodzie i czy ty sie do tego nadajesz osobowoscia. Zastanow sie czy siedzenie w domu samej calymi godzinami i tlumaczenie calymi godzinami jest Twoja pasja. Czy statyczny tryb zycia dlubaka jest ok? Merkury ma harmonijny aspekt do Saturna wiec moze jestes szczegolowa ale... Ty raczej dynamiczna jestes i sprawna bardzo werbalnie.
      Ten Merkury w 10 domu w Baranie to raczej dla mnie jakis przepis na "pijarowke" ( PR) czy cos w ten desen. Jakis dynamiczny zawod zwiazany ze slowem pisanym czy wymawianym. Moze wlasnie jakis symultaniczny tlumacz co bywa tu i tam... Ale to taki zawod bycia " w tle" , bycia nikim w sumie, narzedziem do tlumaczenia dla jakichs slaw wiec.... czy to ci odpowiada ? No wladca 10 domu jest w zywiolowym znaku ognia Strzelec. Jak calymi godzinami bedziesz przykuta do biurka sleczac na tlumaczami to mozesz sie poczuc uwieziona.

• keira-upon-tyne Re: Praca itp. 15.09.12, 16:02
        akurat we wrocławiu te studia nie przypominały rzeźni, choć nie do końca wyglądały tak, jak sobie wyobrażałam.
        z tłumaczeniem jest tak, że jak się wciągnę w jakiś tekst to mi to daje dużo satysfakcji. w idealnym świecie chciałabym tłumaczyć książki o sztuce i programy historyczne itp., gdzie za każdym razem uczyłabym się nowego słownictwa i nowych rzeczy. wiem oczywiście,że to mało realne. nad PR też się zastanawiałam, nawet wysłałam parę aplikacji na staż, ale tam też nie jest łatwo bez doświadczenia.
        a zawody neptunowo-jowiszowe to jakie? ksiądz-misjonarz? smile
        • princesswhitewolf Re: Praca itp. 15.09.12, 17:18
          w Poznaniu hist sztuki to byla to istna rzez, przynajmniej jak ja studiowalam. Zaczynalam w 1991. Na jedno miejsce bylo 12 kandydatow. Przyjeli 70 osob. Po pierwszym roku wywalili 40 osob bo do autobusu miesci sie 30 + 2 wykladowcow ( objazdy). W terminie z nas po 5 latach 12 osob ( w tym i ja odbieralo dyplom). Nikt na piatkach, reszta warunki i dziekanki.
          Jeden zostal naukowcem i to slynnym inny dyrektorem muzeum w Gnieznie, moze 2 osoby jeszcze wykladaja i doktoraty robily- reszta w tym i ja zajely sie czyms inym
        • sarna34 Re: Praca itp. 19.09.12, 16:49
          U wielu świeckich teologów i filzozofów występują podobne aspekty neptuniczno-jowiszowe. Moja znajoma ma też coś podobnego w natalu, zajmuje się pomocą humanitarną dla ubogich i potrzebujących (nie tylko w Polsce). Również szkoli wolontariuszy.
          • keira-upon-tyne Re: Praca itp. 19.09.12, 16:57
            No, ja się od dawna zarzekam, ze kiedyś napisze traktat filozoficzny, ale jeszcze się nie czuję wystarczająco mądra big_grin o czymś charytatywnym też czasem myślę, ale najpierw wolałabym mieć coś bardziej dochodowego, chociażby po to, żeby móc założyć rodzinę smile
            • naumma Re: Praca itp. 20.09.12, 20:56
              A ja mam wierzchołek II domu w Pannie. I właśnie sobie uświadomiłam, że mam pełne szafki leków i suplementów diety. Moja mama jest zodiakalną Panną i to samo wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka