Dodaj do ulubionych

Serduszko dziecka

27.03.11, 17:24
Jestem w ciąży i byłam u lekarza który to potwierdził,ale...nic mi konkretnego nie powiedział.Usłyszałm tylko ze to bardzo wczesna ciąża(ja liczę na jakieś 4-5 tc),dzidzia ma jakieś 7mm-jeśli jest i kazał mi przyjść za trzy tygodnie ponieważ w tej chwili nie widać bicia serduszka...(?!) Mało tego kazał mi odstawić witaminy które biorę od jakiś 5 lat(poprzedniej ciąży) i kazał brać tylko kwas foliowy,na pytanie:dlaczego?powiedział że nie ma co za dużo brać na zapas.Nie wiem co mam robić,od kiedy powinno bić serduszko dzidziusia?...
Do gabinetu weszłam szczęśliwa ponieważ bardzo czekałam na wiadomość o ciąży a wyszłam nieszczęśliwa bo nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć,wyniki badania usg to dla mnie czarna magia.Steruję się niesamowicie sad A może to tzw.puste jajo... i nie chciał tego powiedzieć sad
Obserwuj wątek
    • artdesign84 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 17:53
      a kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?
      te 7 mm to wyliczył lekarz na USG?
      • dagmaralodz77 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 17:59
        w 4-5 tc nie ma mozliwości bicia serca!!!
        • artdesign84 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 18:04
          zależy czy 4-5 tc od OM czy od zapłodnienia... przy 7 mm zarodku już może bić serduszko.
          • nglka 7 mm "jeśli jest" 27.03.11, 18:08
            Jak napisała autorka, słowa lekarza brzmiały: "zarodek POWINIEN mieć ok 7 mm jeśli jest", co znaczy, że albo sprzęt słaby albo jajo tak zagnieżdżone, że nie było do końca możliwości podejrzenia zarodka. Na tym etapie ciąży to jak najbardziej normalne.
      • mar-ago Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 19:57
        ostatnią miesiączkę miałam 15 lutego a te 7mm to lekarz wyliczył,dostaję już jakieś schizy sad
        mam czekać aż trzy pełne tygodnie sad Dziewczyny same wiecie jak to jest z czekaniem i niewiadomą-wszystkie myśli przychodzą do głowy...Dziękuję Wam za każde dobre słówko smile Fajnie ze jesteście smile
    • nglka Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 18:02
      Serce pojawia się ok 21 dni po zapłodnieniu, niektóre farciary widzą wtedy serce, inne muszą poczekać. Zakłada się że zarodek z bijącym sercem powinien być widoczny do 8tc i w sumie trafiłaś na całkiem normalnego lekarza.
      U mnie w 6tc nie było ani serca ani zarodka, tylko pęcherzyk. W 9 tc było całkiem dobrze widać już płd (głowa, rączki kikuty i kikuty nibynóżki smile ). Wtedy też widać było, jak bije serducho.
      Z witaminami nie ma co przesadzać, bo ich nadmiar szkodzi bardziej, niż niedobór. Jeśli odżywiasz się właściwie to nie ma konieczności przyjmowania witamin.
      • oregano29 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 18:12
        Nic się nie martw. U mnie w 7 tygodniu tez nie było widać bijącego serduszka. Tez miałam brac TYLKO kwas foliowy. A dlaczego? proste. Witaminy powoduję mdłości. teraz kończy sie 19 tydzien a serduszko maleństwa bije i jak na razie wszystko jest ok smile Także..bez stersu czekaj do kolejnej wizyty i daj znac co i jak smile
        • dagmaralodz77 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 18:25
          Przy 7 mm pęcherzu ciązowym nie obserwuje sie bicia serca!!!! Pytanie czy było echo zarodka??? Bo w 7mm pęcherzy ciążowym zazwyczaj jest zarodek, ale najczęściej nie widać akcji serca!!!
          • mar-ago Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 20:02
            "Pytanie:czy było echo zarodka?" Powiem szczerze że tego nie wiem bo wogóle bardzo mało zostało mi powiedziane przez lekarza,z gabinetu wyszłam z samymi znakami zapytania dlatego tak bardzo się boję bo nie wiem co mam myśleć...
    • czekolada85 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 21:11
      Ja też byłam na pierwszej wizycie w 5tc i serduszko nie biło... a ja przerażona czekałam na następną wizytę. Poszłam w okolicy 7tc i serduszko pięknie już biło.

Głowa do góry. Na następnej wizycie napewno usłyszysz już serduszko.
      • naftalka5 Re: Serduszko dziecka 27.03.11, 22:05
        Serduszko biło jak byłam na IP z powodu krwawienia w 5t6d od OM.
    • aga.1975 Re: Serduszko dziecka 28.03.11, 00:47
      U mnie serduszko bilo w 5t 6d przy dlugosci zarodka crl -2,7mm a wielkosci pecherzyka gs-16mm. 2 dni wczesniej byl widoczny tylko pecherzyk z pierscieniem zoltkowym.
      Popatrz moze masz w opisie czy te 7 mm to pecherzyk -gs czy zarodek -crl. Przy takim sporym zarodku 7mm powinien lekarz bijace serce zobaczyc.
      To juz 9tc liczac od OM, chyba ze owulacja sie opoznila co sie dosc czesto zdaza.
      • q_fla Re: ??? 28.03.11, 01:58
        Nie 9tydzień, tylko dokładnie 5t i 5dni.
        Na tym etapie ciąży nie widać serca, 7 mm to pewnie wielkość pęcherzyka, nie zarodka.
        Zupełnie nie rozumiem lekarzy, którzy w tak wczesnej ciąży robią usg, siejąc tym samym niepokój. Mój gin usg robi najwcześniej w 7tc.
        • dagmaralodz77 Re: ??? 28.03.11, 19:48
          w 9 tygodniu ciazy to zarodek ma najmniej 18 mm (a nie 7mm)!!!
          • ewio Re: ??? 28.03.11, 20:09
            Myślę, ze spokojnie możesz poczekać, na bicie serduszka jest zbyt wcześnie. Ja na usg w 7 tc zobaczyłam bijące serce, lekarka nastraszyła mnie, że coś za wolno bije, a okazało się, że dziecko jest zdrowe jak rydz, a wolnę tętno na początku to norma(dowiedziałam się tego z tego forum i okazało się to prawdą).
            Dziś ma 10 miesięcy. Nie martw się, rozumiem, gdyby był to 7, 8 tc ale jest sporo wcześniej. Nie ma co panikować. Daj dzidzi czas a sama zachowaj spokój.
            W tym czasie możesz sprawdzić przyrost bety jeśli się tak bardzo niepokoisz. Udanego przebiegu ciąży!
            • nati-5588 Re: ??? 29.03.11, 09:16
              ma moje tez nie ma sie co za duzo martwic na zapas ja u gin bylam w 4 tyg i na usg byla tylko mala kropeczka bez zarodka widocznego pozniej bylam w 7 tyg i 2 dniu i byl juz zarodek i serduszko, a slyszalam tez o przypadka i to nie rzadkich, ze dopiero w 9 czy 10 tyg bylo widac serduszko a dziewczyny juz na zabieg mialy isc!! tak ze radze czekac pozdrawiam
        • cheeringup Re: ??? 29.03.11, 11:31
          tak wczesne USG jest pomocne, aby wykluczyć ciążę pozamaciczną.
          Moja koleżanka trafiła z plamieniami w 6 tyg. do lekarza i ta zamiast jej zrobić USG przepisała dophaston na podtrzymanie...2 dni później, krwotok, pęknięty jajowód...operacja...
          Lepiej jednak sprawdzać.
        • aga.1975 Re: ??? 29.03.11, 19:10
          No tak cos mi jeden miesiac wiecej od lutego uplynalsmile Chyba myslenie zyczeniowe-bo leze od listopada i bardzo mi sie dluzywink
          W takim razie za wczesnie na nerwy-to pewnie jest pecgerzyk 7mm i bardzo wczesna ciaza.
          Trzeba poczekac.
          Choc jak jest dlugo wyczekana to ciezko.
    • tomelanka Re: Serduszko dziecka 29.03.11, 10:42
      ja bylam w 4 tyg. myslalam ze to 5 bo zle policzylam i NIC nie bylo widac, o serduszku nie wspominajac, wczoraj bylam 2 raz, lekarz powiedzial ze to 7 tydzien, maleństwo mam 11.1 mm i serduszko bije mu 158 razy na minute smile poczekaj jeszcze, idz tak w 7-8 tygodniu to na pewno wszystko zobaczysz
    • kobietka_29 Re: Serduszko dziecka 29.03.11, 13:43
      mar-ago, nie panikuj. W 4-5 tygodniu nie uslyszysz/zobaczysz bicia serca. Akcje serca mozna wykryc najwczesniej w 6tc.
      7 mm to na tym etapie wielkosc pecherzyka, a nie embrionu. na tym etapie ciezko jest wogole stwierdzic cos wiecej niz pecherzyk. I ta wielkosc pecherzyka jak na 4-5 tydzien ciazy jest absolutnie prawidlowa. Takwiec, nie martw sie, wszystko jest w normie. Pojdziesz na kontrole za 3 tygodnie, to zobaczysz wiecej.
      • mar-ago Re: Serduszko dziecka 29.03.11, 17:21
        Dziewczynki Bardzo Dziękuję Wam za słowa otuchy smile to dla mnie naprawdę bardzo dużo znaczy smile Już się trochę uspokoiłam i naprawdę mam zamiar poczekać i nie stresować się ym wogólesmile A jak tylko zaliczę już wizytę u lekarza za trzy tygodnie to zaraz napiszę co się dowiedziałam.Pozdrawiam Was cieplutko smile
    • kotkowa Re: Serduszko dziecka 30.03.11, 10:32
      W 4-5 tyg na pewno jeszcze serduszka nie slychac. Dzidzia nie moze miec 7 mm - przy tej wielkosci byloby slychac serce, byloby ja wyraznie widac. Dobrze liczysz wiek ciazy? Od ostatniej miesiaczki? A usg jak to wyliczylo? U mnie na poczatku 7 tc jeszcze serca nie bylo slychac, a dzidzia miala 3,4 mm. Moze te 7 mm to ma pecherzyk ciazowy? W tej chwili najlepiej jest badac bete hcg co 2 dni i porownac przyrosty. Jak przyrasta prawidlowo, to zapewne ciaza sie dobrze rozwija. Na bicie serca masz jeszcze czas.
      • kotkowa Re: Serduszko dziecka 30.03.11, 10:34
        Co do witamin, to w I trymestrze nie bierze sie witamin! Tylko kwas foliowy. Dopiero w II trymestrze bierze sie specjalne witaminy dla ciezarnych.
        • mar-ago Re: Serduszko dziecka 12.04.11, 21:34
          Witajcie smile tak jak obiecałam wcześniej teraz właśnie Was powiadamiam: Byłam u lekarza,poszłam a właściwie pobiegłam truchtem bo już nie wytrzymywałam tego napiecia i niepewności co tam na dole brzuszka słychać?Jest ok! Poszłam już do innego lekarza i była całkiem inna wizyta i inna rozmowa.Ale najważniejsze:Jest dzidzia!! Ma 1,5cm i serduszko które wspaniale bije smile Gdy zobaczyłam moje maleństwo i usłyszałam bicie jego serduszka to rozpłakałam się jak bóbr smile Naprawdę niesamowite uczucie gdy słyszy się bicie tak maleńkiego ludzika tuż pod swoim sercem smile Dzidzia jest zdrowa smile
          Dziękuję Wam Wszystkie za słowa otuchy i pocieszenia i za to że nie pozwoliłyście mi zwątpić w to co było tak oczywiste smile
          Nie wiem czy jeszcze zaglądacie na mój wątek ale ja zostawiam tą wiadomość dla Was smile
          • mewa000 Re: Serduszko dziecka 12.04.11, 22:34
            Super, gratuluję smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka