Dodaj do ulubionych

wyprawka- ale dla MAMY :)

25.06.11, 12:22
co kupić do dzidziusia powszechnie wiadomo-ale czego potrzebuje przyszla mamusia? wkladki? podklady? jakies inne akcesoria? specjalne majtki lub pasy- jakie?
niektore przedmioty nie sa tak oczywiste, a mogą okazac się wyjątkowo przydatne- proszę o wskazowki smile WIELKIE DZIĘKI!
Obserwuj wątek
    • gosia152 [...] 25.06.11, 12:38
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • lukrecja34 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 13:00
        tantum rosa-rewelacja
        i gacie jednorazowe hartmanna-groszowa sprawa a jaki komfort i wygoda..
        • gazeta_mi_placi Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 20:19
          One wyglądają paskudnie, jak pieluchomajtki dla babć z nietrzymaniem moczu...
          • lukrecja34 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 07:50
            no wyglądają-i co z tego? oddział noworodkowy to nie rewia mody i eleganckie majteczki z delikatnej koronki raczej się tu nie sprawdzą uncertain kilka dni da się wytrzymać
      • kasiak37 gosia152 zapoznaj sie prosze 25.06.11, 13:18
        z watkiem na szpilce dot.sygnaturek i ich wielkosci.
    • gemmi18 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 13:38
      Zbliżam się do trzeciego porodu, szykuję trzecią wyprawkę - swoją i dla dziecka - i już piszę, co dla mnie jest niezbędne, a co niekonieczne:
      Z kosmetyków:
      -żel pod prysznic, szampon, gąbka, mydło w kostce, patyczki i waciki higieniczne
      -żel do higieny intymnej, ja biortę laktacyd
      -coś do odświeżenia miejsc intymnych, ja mam tantum rosa, dla mnie niezbędny
      -coś do odświeżenia twarzy, np. tonik, mleczko

Z ciuchów:
      -piżama (koszula rozpinana, nadająca się do karmienia)
      -koszula z funkcją odsłaniania piersi do karmienia, ale ja ją biorę tylko do porodu, bo zdecydowanie źle się czuję w szpitalu, chodząc w podomce, wolę dresy i zwykłe topy
      - kilka koszulek odpinanych na guziczki na wysokości piersi (nie kupuję specjalnych dla mam karmiących, bo są drogie i brzydkie, wzięłam w zarze na wyprzedażywink)
      -kilka par spodni dresowych, krótkich spodenek
      -biustonosze do karmienia, ja biorę 3
      -majtki (tym razem nie biorę specjalnych jednorazowych, bo są okropne - nie trzymają nasiąkniętych wkładów i wiszą w połowie ud, nawet przy dobrym rozmiarze. Kupuję równie brzydkie dla starszych pań za 2,50zł, są duże na tyłku, więc zmieszczą się wkłady, a cena niewysoka, więc po zabrudzeniu pójdą do kosza)
      -szlafrok

Pozostałe:
      -ręcznik duży i mały
      -wkłady
      -wkładki laktacyjne
      -maść na pękające brodawki MALTAN - niezbędna przy karmieniu piersią, samruj od początku, a unikniesz okropnego bólu podczas ssania krwawiących brodawek
      -woda w butelce z dziubkiem do picia podczas porodu

To chyba wszystko, jak przypomnę sobie o czymś istotnym, to dopiszę, pozdrawiamsmile
      • lopezka26 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 13:47
        Wiadomo że kosmetyki- szampon, żel pod prysznic, balsam itd. Ja nie chcałam targac wielkiej kosmetyczki pod prysznic dlatego kupiłam takie fajne miniaturki szamponu, balsamu, żelu w Rossmanie. Po 2-3 sztuki z każdego i w zupełności wystarczyło.
      • lukrecja34 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 15:05
        "-majtki (tym razem nie biorę specjalnych jednorazowych, bo są okropne - nie trz
        > ymają nasiąkniętych wkładów i wiszą w połowie ud, nawet przy dobrym rozmiarze." -kurczę te hartmanna naprawdę są dobre,skutecznie trzymają to co mają trzymać,są lekkie,przewiewne,szybko schną i są wygodne.może jakieś inne miałaś ?
        • gemmi18 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 23:14
          Nie pamiętam, jakie miałam wtedy, ale sprawdzę jeszcze, jakie ma hartmann, może faktycznie będą spełniały zadanie.
    • gochalek82 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 15:52
      Dorzuciłabym do powyższych koniecznie klapki pod prysznic, krem przeciwgrzybiczy do stóp (u mnie w szpitalu łazienki były fatalne uncertain) i kółko dmuchane do pływania, żeby na nim siedzieć po porodzie sn smile
    • katriel Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 19:08
      Taki wątek był dwa lata temu, przeczytaj.
    • shakina Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 19:24
      dziękuję za odp smile ale wiekszosc z Was pisze o wyprawce do szpitala- tym czasem ja mialam glownie na mysli to co bedzie potrzebne mlodej mamie po porodzie juz w domu, zeby poradzic sobie z wlasnym cialem i jego niedomaganiem wink
      • esr-esr Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 25.06.11, 20:08
        dla mnie najważniejsze był wysprzątany dom (moja mama, mąż i pani do sprzątania wyszorowali wszystko na pół roku z góry) i zapas lekkostrawnego jedzenia - gotowych obiadów (znowu zasługa mamy). z dzieckiem sobie poradziłam, byłam po cesarce i dobrze się czułam, ale ten komfort czystego domu i szafy pełnej słoików z pyszną zupą, lodówki pełnej kotletów, itp był naprawdę ogromną pomocą (nie mówiąc juz o tym, że po szpitalnym jedzeniu byłam w stanie zjeść wszystko).
        jeśli chodzi o mnie osobiście to zdecydowanie przydał się ogormny zestaw książek do czytania podczas karmienia (pół doby w sumie karmisz i masz wtedy masę czasu), jakieś filmy i inne zapychacze czasu. z kosmetyków nie potrzebowałam w sumie nic ponadstandardowego, ale ja miałam cesarkę po której bardzo szybko doszłam do siebie.
        • lopezka26 to co napisała poprzedniczka + 26.06.11, 07:16
          duzo cierpliwości i spokoju wink
    • kijek82 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 06:44
      duzo ksiazek, dostawa gazet, laptop z filmami smile
    • pagaa Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 09:21
      hmm, po porodzie, to polecam zakupić tantum rosa po sn przynosi wielką ulgęsmilekoleżanka nawet zakupiła do tego malutki spryskiwacz-jak do kwiatków i sobie kilka razy dziennie pryskaławink podkłady duże na łóżko, majtek specjalnych nie użyłam, ani koła do siedzenia-nie potrzebowałam.dużo wody do picia przy karmieniu piersią. rogal do karmienia bardzo wygodny,
      • julita165 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 11:32
        pagaa napisała:

podkłady duże na łóżko

Oświeć mnie co masz na myśli bo zupełnie nie wiem co to są te podkłady na łóżko ???
        • pagaa Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 28.06.11, 09:51
          w aptece za grosze takie nie wiem no, ceratka z chłonną wkładką watową, duże takie, o-jak dla niemowląt podkład np.na przewijak, czy do łózeczka. kładziesz sobie na łóżko i wtedy nie zaplamisz calego, wystarczy zmienić podkład i czysto.
    • quick-share Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 11:08
      tak już w domu to napewno przydadzą sie podpaski, szare mydło do mycia okolic intymnych (w rossmannie jest w płynie, z dozownikiem), wkładki laktacyjne do stanika
      a poza tym to nie przychodzi mi nic do głowy smile

przecież kobieta po porodzie nie jest "uziemiona", może sobie wyjść na zakupy jak wymyśli że czegoś potrzebuje, specjalnych ubrań do karmienia tez bym nie kupowała, w większości bluzek da sie karmić (jedne mozna rozpiąć, inne odchylić od góry albo od dołu)

książek, gazet hmmm może nie rób zapasów, zobaczysz ze już po porodzie z przyjemnością wyrwiesz sie z domu choćby na pół godziny żeby poprzeglądać książki/gazety i wtedy sobie kupić to na co bedziesz miała ochote a i zyskasz chwile wytchnienia od noworodka wink
      • quick-share Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 11:11
        a i jeszcze odnośnie obiadów to tez bym nie przesadzała z tym zapewnianiem sobie zapasów wink dobrze żeby mąż czy ktoś tam zadbał o to aby lodówka była pełna smile
        ale przygotowywanie sobie obiadów (i to jeszcze jakichś specjalnych) to bym sobie naprawde darowała..
        • julita165 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 11:32
          Pewnie, że nie...po porodzie to trzeba się odchudzać smile
        • kijek82 Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 11:58
          1.jest mąż-ojciec dziecka,ktory tez ma rece i nogi i w razie w pojdzie do sklepuwink
          2.fajnie miec przygotowane obiady (ja juz sie pytam dietetyczki o jadlospis pociazowy, bo jak moj gin stwierdzil to nie ciaza powoduje spustoszenie a okres PO ciazy-uzupelnic skl.odzywcze itp.) - na czas karmienia, pelnowartosciowe dla mamy a nie bele co sie nawinie
          3.gazety,lapka to bardziej do szpitala
    • kotkowa Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 14:39
      Na pewno laktator w pierwszej kolejności (wszelkie zastoje, albo niedobór pokarmu), wkładki poporodowe ew. duże podpaski (w sumie wkładki u mnie nawet w szpitalu okazały się za duże, wystarczyłyby większe podpaski, bo miałam cc i nie krwawiłam mocno). Majtki poporodowe jednorazowe - kup duże. Ja kupiłam rozmiar M i byłyby ok, gdyby nie to, że miałam cc i uciskały na ranę. Albo kup od razu takie wyższe, w razie cc, nigdy nie wiadomo jaki będzie poród. Staniki do karmienia - jak kto lubi, ja mam mały biust i generalnie mi się nie przydały, raczej utrudniały karmienie. Koszula do karmienia - miałam z rozcinanymi bokami, ale w domu najlepsze okazały się koszulki, które łatwo podnieść. Ja miałam też poduszkę do karmienia - mi się nie przydała, ale niektórym pomaga. No i koło do siedzenia po porodzie, myślę, że po sn się przydaje, ale ja miałam cc, więc się nie przydało.
      Do szpitala koniecznie dużo wody! Chce się pić, a w szpitalu ciężko czasem o takie proste rzeczy. Minimum kosmetyków, do higieny intymnej dobry jest płyn z kory dębu, octenisept na ranę. I warto mieć czopki glicerynowe, zwłaszcza po sn bywają problemy z wypróżnianiem.
      • vanilia_cz Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 22:40
        o tak!!! laktator uratował mi zycie!! na poczatek moze pozyczyc albo najtanszy kupic bo w sumie nie mozna byc pewnym czy na pewno sie przyda, ale jesli bedzie potrzebny to jest to chyba najcenniejszy skarb!!! tantum rosa towarzuszyło mi od samego porodu do czasu kiedy nie przestala mnie bolec rana po nacieciu czyli gdzies tydzien po porodzie. kupilam sobie wlasnie taki spryskiwacz i uzywalam go i w szpitalu i w domu. rozrabialam to cudenko i poprostu szlam z tym do ubikacji, wystarczyl caly taki spryskiwacz na caly dzien. szczegolnie pomocny byl jak rano byl obchod a ja zasnelam i wszystkie prysznice byly zajete to poprostu sobie napryskalam, wytarłam recznikami papierowymi - tez przydatne, i bylam czysta. podpaski juz w domu, najlepsze byly rumiankowe z biedronki, są zielone, bo maja taką delikatną powłokę a nie taką "plastikową" ktora normalnie przyklejala mi sie do rany, a przynajmniej mialam takie wrazenie? fajne te miniaturki zelu, szamponu do wladow w rosmanie. ja kupilam jeden zel, i dwa szampony po czym jeden zuzylam a w buteleczke nalalam zelu do chigieny intymnej z korą debu. pojedyncze sztukki zdecydowanie wystarcza na trzy kompiele bo na wiecej to nawet nie macie co w szpitalu liczyc - brak czasu. hmmm co w domu? na pewno duuuzo cierpliwosci i osoby ktora Ci pomoze czasem cos przyniesc, przytrzymacsmile to juz 7 miesiecy a ja mam wrazenie ze dopiero co rodziłamsmile
        • vanilia_cz Re: wyprawka- ale dla MAMY :) 27.06.11, 22:42
          o matko!! DO HIGIENY big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka