Dodaj do ulubionych

Który to tydzień

07.07.11, 19:15
Witajcie, jestem w 34 tygodniu ciąży, kiedy byłam w szpitalu miesiąc temu na usg wyszło, że źle wyliczyłam ostatnią miesiączkę bo dziecko jest o 3 tygodnie do przodu. Mój gin stwierdził że to pomyłka. Dzisiaj miałam usg genetyczne i tam lekarz stwierdził, że to nie 34 a 36 tydzień a w opisie usg jest 37 tydzień, dziecko waży 3 kg. Zgłupiałam, który to tydzień bo w 36 tygodniu miałam mieć robione GBS i przygotowania do porodu, czy któraś z Was też tak miała? A jeśli tak to w którym tygodniu urodziła? Którego tygodnia się trzymać?
Obserwuj wątek
    • oliwia1936 Re: Który to tydzień 07.07.11, 19:36
      A kiedy miałaś ostatnią miesiaczke?
      • beatabr_sc Re: Który to tydzień 07.07.11, 20:03
        10 listopada ale pamiętam, że była jednodniowa skąpa i brązowa a u mnie zwykle są 3 dniowe i obfite
    • kasia_4646 Re: Który to tydzień 07.07.11, 21:23
      Powinnaś się trzymać tego co wyszło ci na pierwszym badaniu prenatalnym czyli tym wykonanym ok 12 tc.
    • wuika Re: Który to tydzień 08.07.11, 08:06
      Tak późne badanie nie wpływają na wiek ciąży i termin porodu, one tylko mówią, jak szybko rośnie dziecko, przecież jedno się urodzi z wagą 2500, a drugie 4400 i jedno i drugie będzie w porządku, trudno więc wymagać, żeby kilka tygodni przed porodem były wielkościowo identycznie. Po prostu masz większe dziecko i tyle.
    • gemmi18 Re: Który to tydzień 08.07.11, 16:28
      Uważam, że powinnaś wziąć pod uwagę fakt, że ostatnia miesiączka (10.11.) mogła być już plamieniem w ciąży, a nie zwykłą miesiączką.
      Kiedy w takim razie miałaś jeszcze wcześniej okres? I czy miałaś wykonane badanie USG do 10. tc. - jeżeli tak, to co pokazało, jaki wiek płodu wyliczyło? To istotne, bo do 10. tc. każdy płód rozwija się JEDNAKOWO, dlatego takie badanie daje prawie 100% pewność co do wieku ciąży.
      Ale w karcie ciąży powinnaś mieć zapisany termin porodu wyliczony wg ostatniej miesiączki - myślę, że tej przed 10.11.
      Acha - pamiętaj, że wiek dziecka wyliczany z USG w tak dojrzałej ciąży, czyli po 20., 30. tygodniu jest mało istotny, bo dzieci rodzą się z bardzo dużą rozbieżnością wagową, są maluchy urodzone w terminie z wagą 2500g, a są takie ważące 4000g, więc zapewne w 32. tygodniu również jedno było większe od drugiego.
      • gemmi18 Re: Który to tydzień 08.07.11, 16:30
        Dodam jeszcze, że wg ostatniej miesiączki (10.11.) jesteś w 35. tygodniu ciąży. Ale napisz, kiedy był poprzedni okres, który był taki, jak każdy inny.
    • fiszki Re: Który to tydzień 09.07.11, 10:32
      Pamiętaj, że dla lekarzy liczą się skończone tygodnie ciąży, i tak też powinno się je podawać, dziewczyny o tym zapominają, i często myslą, że jak są w 35 tygodniu i 2 dniu, to są w 36 tygodniu.
      Tak nie jest.
      Poród o czasie to taki między 36. a 42. tygodniem ciąży, gotowość porodową określa lekarz w badaniu wewnętrznym i USG.
      • monikaszymonz Re: Który to tydzień 09.07.11, 11:11
        Ja miałam identyczną sytuację wiek płodu wg miesiączki ni jak się miał do wieku płodu według usg będąc w 37 tygodniu wg miesiączki lekarz twierdził że wg usg jest to prawie 40 tydzień ponieważ wielkość płodu była taka a nie inna i mogło dojść do zapłodnienia wcześniej w 39 tygodniu położył mnie do szpitala i miałam dwa razy wywoływany poród przez oksytocynę za drugim się udałosmile urodziłam dzień przed planowanym terminem wg miesiączki mój synek miał 4380 kg więc twoje dzieciątko też jest pewnie dość sporych rozmiarów. Lekarz wywołał poród z kwestii bezpieczeństwa dla maluszka kazał mi obserwować ruchy przed pójściem do szpitala i takie tamsmile w każdym razie pamiętaj zawsze jest tak granica 2 tygodnie w tą 2 w tą i że nie zawsze wiek płodu zgadza się dokładnie z ostatnią miesiaczką ja miałam bardzo regularne i też wyszło jak u Ciebie, choć czasami faktycznie wiek z usg nie jest do końca trafny dlatego że jedno dzieciątko ma mniejszą masę ciałka i usg wskazuje wcześniejszą ciąże a jedno jest większe i pokazuje że to już czas a objawów na poród wg miesiączki brak tak jak to było u mniesmile Buziaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka