mama-w 03.08.11, 08:09 Witajcie. Jak sobie radzicie z bólem gardła? Boli mnie już jakiś czas,samo gardło nie tak bardzo co węzły na szyi i aż czasami coś w uszach poczuję. Płukałam szałwią i raz dziennie sokałam tamtum verde ale pomogło na parę dni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
od.czasu.do.czasu Re: ból gardła:( 03.08.11, 08:41 Ja ssałam Cholinex i Strepsils. Odpowiedz Link Zgłoś
stella_auditore Re: ból gardła:( 08.09.11, 10:20 Czemu niby nie wolno? Ja ssałam Strepsils, po konsultacji z lekarzem co dawki i czasu stosowania. Nawet w ulotce nie ma stricte przeciwskazań co do ciąży, jest napisane żeby stosować "ostrożnie". Odpowiedz Link Zgłoś
jantarowo Re: ból gardła:( 03.08.11, 09:15 ja sie ratuje plukaniem - pol szklanki wody i pol lyzeczki jodyny- odkaza rewelacyjnie, zawsze mialam problemy z gardlem, a po tym plukaniu nawet czopy po anginach ropnych mi sie pochowaly, a mialam je od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmagda_83 Re: ból gardła:( 03.08.11, 09:56 Ja pryskałam Hascoseptem ale co 2-3 godz, na trochę pomogło, ale za tydzień znów bolało, pani w aptece poleciła mi wodę z solą. Po 3 dniach nie było bólu i jak narazie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
oregano29 Re: ból gardła:( 03.08.11, 10:12 Jako "pani z apteki" zawsze polecałam ciężarnym płukanie gardła wodą z solą. jak najmniej leków w ciązy - taka byla i dalej jest moja dewiza sama zaszłam w ciąże w sezonie grypowym. na początku ciązy dopadło mnie paskudne przeziębienie. Kupilam syrop prenalen ( na gardlo moze srednio pomóc), i płukałam gardło wodą z solą. Przeszło. Życzę duzo zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: ból gardła:( 03.08.11, 10:28 Ja też już w ciąży zaliczyłam dwa razy przeziębienie z bólem gardła . Moja lekarka mówi, że na gardło można brać co się chce z tych specyfików bez recepty bo to działa tylko miejscowo a jakby pojawiła się gorączka to paracetamol Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: ból gardła:( 03.08.11, 10:49 Paracetamol przy gorączce dochodzącej do 38 st., a nie jest to do końca prawda, że mozna brać wszystko, bo np. Tymianek i Podbiał - pastylki są wyjątkowo niewskazane w ciąży. Jeden składnik może powodować wady u płodu, drugi wywoływać skurcze - nie działają tylko miejscowo, to cukierki do ssania, przecież w efekcie je połykamy. Ja akurat wiem, że z pastylek najbezpieczniejsze są Tantum Verde, można też używać sprayu - Hascosept jest tańszy, a skład podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: ból gardła:( 05.08.11, 14:30 otkowa napisała: > Paracetamol przy gorączce dochodzącej do 38 st., a nie jest to do końca prawda, > że mozna brać wszystko, bo np. Tymianek i Podbiał - pastylki są wyjątkowo niew > skazane w ciąży. Jeden składnik może powodować wady u płodu, drugi wywoływać sk > urcze - Przepraszam, czy dobrze zrozumiałam, że niby tymianek może wywoływać wady...? Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: ból gardła:( 03.08.11, 11:29 pewnie jestes ta pania z apteki ktora ODMOWILA mojemu facetowi sprzedzy nospy i apapu (przyznal sie,ze jestem w 4mies) Odpowiedz Link Zgłoś
oregano29 Re: ból gardła:( 03.08.11, 13:25 > pewnie jestes ta pania z apteki ktora ODMOWILA mojemu facetowi sprzedzy nospy i > apapu (przyznal sie,ze jestem w 4mies) pewnie nie, daruj sobie zlosliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: ból gardła:( 03.08.11, 13:48 akurat to bylo zartobliwe, troche dystansu...mamy w okolicy apteke z taka spiętą panią Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: ból gardła:( 04.08.11, 12:55 bardzo śmieszny żart, w Twoim stylu... Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: ból gardła:( 03.08.11, 10:46 Można ssać Tantum Verde i stosować w sprayu miejscowo, jak nie pomaga, to lekarz może zapisać antybiotyk miejscowo działający w sprayu, można płukać szałwią albo solą, no i nie przeziębiać węzłów, unikać zawiania, przeciągów, trzymać w cieple. Jednak jak nic nie pomaga, to lekarz musi zdecydować, czasem potrzebne są antybiotyki, są takie, które można brać w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: ból gardła:( 03.08.11, 11:23 Ja dostałam do psikania bioparox ale to już antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkropka Re: ból gardła:( 03.08.11, 11:32 kup sobie do ssania pastylki Isla + są z wodorostami i mogą być stosowane w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
mama-w Re: ból gardła:( 03.08.11, 12:56 dzięki za odpowiedzi. A ta woda z solą to w jakich proporcjach? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zofki Re: ból gardła:( 03.08.11, 13:08 Szczerze polecam Gargarin! To tani, bezpieczny i genialny lek Proszek do płukania gardła. Zawiera naturalne składniki. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: ból gardła:( 04.08.11, 14:13 tez jestem od tygodnia przeziebiona i najbardziej dokucza mi wlasnie gardlo. Szalwia nie plukam. W drugiej ciazy plukalam gardlo szalwia i ciaze stracilam. Oczywiscie nie na kazdego ziola dzialaja. I na 100% nie moge powiedziec, ze winna byla szalwia. Ale wole nie ryzykowac. Nie biore zadnych lekow ani ziol na wlasna reke. Ostatnio zaczyna mnie tez bolec ucho, wiec chyba przejde sie do lekarza. A na razie mam z apteki tabletki do ssania Isla Moos. Do tego w ciagu dnia ciagle ciepla herbata z duza iloscia soku z cytryny i miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zofki Re: ból gardła:( 04.08.11, 20:59 Wiem, że to nie powód do śmiechu, ale Twój "przesąd" o szałwii mi poprawił humor Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: ból gardła:( 04.08.11, 21:09 no ja też oczom uwierzyć nie mogę, ale kiedyś kobietka mnie zakasowała 10 miesięczną ciążą więc eeee ... spoko Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: ból gardła:( 05.08.11, 13:44 Po pierwsze, jezeli to przesad, to powinno sie odebrac licencje wszystkim aptekarzom. Bo to od nich ten "przesad" znam. A tego, ze ciaza trwa 10 a nie 9 miesiecy tez sama sobie nie wyliczylam, panienko. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: ból gardła:( 05.08.11, 14:21 oczywiście masz rację wszystkim aptekarzom bo wszystkich aptekarzy (mgrów i techników) pytałaś a taka dycha i to co powyżej świadczy o tym ze zamykasz się na jedną możliwość i wierzysz tylko w jedną odpowiedź, trafną czy nie, i będziesz pisać że napewno to nie to i napewno tak nie jest itd. a moja Panna z brzucha także Cię pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: ból gardła:( 05.08.11, 14:27 Masz swieta racje, zapewne w przeciwienstwie do Ciebie, nie pytalam wszystkich... Dlatego Ty masz pelne prawo obstawac przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: ból gardła:( 05.08.11, 14:34 Rozmawiałam na temat szałwii z 2 ginekologami - ona nie ma wpływu (a już tym bardziej że to po prostu płukanie) Odpowiedz Link Zgłoś
bikamo28 czosnek górą 11.08.11, 02:34 ja parę dni temu też chciałam załóżyć tego typu watek, gdyż dopadła mnie dosyc ostra infekcja, a ze jestem akurat z dala od domu, lekarza itd.pomęczyłam się z jeden dzień a na drugi wieczór zjadłam czosnek, pomidor, chlebek z masełkiem, następnego dnia powtórka nawet z samego rana i wieczorem również, na deser miód i przeszło..tzn. jeszcze mam końcówkę kataru i coś w gardle, ale to juz pikuś.. No a i HASCOSEPTEM też psikałam... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: ból gardła:( 11.08.11, 12:55 Nie wiem czy wiecie ale miod tez jest w jakims sensie lekarstwem i bardzo pomaga na bol gardla. Do litra zagotowanej, jeszcze cieplej-absolutnie nie goracej wody, bo ta zabije wszystkie najlepsze jego wlasciwosci, dodac 3 lyzki miodu, sok wycisniety z 1 cytryny i po prostu pic, oczywiscie jesli ktos nie ma alergii na miod. Odpowiedz Link Zgłoś
langolier_maximus Re: ból gardła:( 11.08.11, 17:21 Mnie w 36 tygodniu dopadl straszny bol gardla az myslalam,ze to nagina.Trwalo to tydzien ale go wyleczylam: plukaniem gardla sodą, tantum verde, ktore zamienilam na neo angin i duzo chrzanu.Jakby cos, to bioparox mozna stosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mykejla Re: ból gardła:( 07.09.11, 19:19 oj mnie też gardło pobolewa - w pracy pijam ciepłą herbatę za herbatą. Ale wiadomo jakie to ma skutki - częste wizyty w WC. Dlatego dzisiaj idę do lekarza aby sprawdził czy aby napewnonic tam nie ma. Jeśli potwierdzi, to spróbuję płukanki woda+ sól. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nicole369 Re: ból gardła:( 07.09.11, 20:35 Zawsze lepiej naturalne domowe sposoby niż chemia....Jak temp to spróbować najpierw chłodne kompresy i kąpiel, w ostateczności paracetamol. Jak katar to czosnek do nosa, jak gardło to płukanki, jak ogólne rozbicie i grypa to do łóżka i herbatka z maliną i lipą, albo duże ilości cytryny. Na leki zawsze przyjdzie czas, kiedy wszystko inne zawodzi. Zresztą organizm najlepiej sam się broni, tylko że zajmuje to trochę więcej czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
mykejla Re: ból gardła:( 12.09.11, 11:47 No i po wizycie u lekrza dostałam L4 plus pakiet leków na wzmocnienie: wapno, rutovit, na ból gardła orofar oraz zalecenie żeby robić inhalacje. Gdyby pojawiła się gorączka, to apap. Ale juz coraz lepiej jest Odpowiedz Link Zgłoś