marzek2 19.05.04, 15:37 Hej! Moja lekarka dziś mi o nim co nieco wspomniała, ale jako "dodatek" nie konieczność. Co to jest i jakie wady wykrywa/wyklucza? Czy sądzicie, że jeśli nic się nie dzieje to warto go wykonywać? Ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
happy_em Re: Test Pappa, proszę o informacje 19.05.04, 16:29 Test PAPPA dotyczy zespołu Downa oraz Edwardsa. Nieczego nie wykrywa ani nie wyklucza, ale mówi o prawdopodobieństwie wystąpienia tych wad. Przy ocenie tegoż prawdopodobieństwa bierze się pod uwagę nie tylko wyniki samego testu ale też wiek matki i przezierność karkową. Jeśli się okaże, że prawdopodobieństwo wystapienia wady jest duże, to wtedy kolejnym etapem jest tzw. test potrójny. Jeśli i ten wskaże spore prawdopodobieństwo, to pozostaje amniopunkcja (ale to jest już badanie inwazyjne). Ja zdecydowałam się na test PAPPA, wyszło bardzo niskie prawdopodobieństwo, więc na tym zakończyłam badania w tym kierunku. Płaciłam (chyba) 500 zł. A czy to badanie jest potrzebne? To już zależy od Twojego podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
asiazak Re: Test Pappa, proszę o informacje 22.05.04, 17:10 Witam i zapraszam Cię do odwiedzenia strony, po przeczytaniu kórej nie będziesz miała żadnych wątpliwości i niejasności: www.genetyka.hg.pl/ Osobiście myślę, że warto. Na pewno po wykonaniu tego testy będziesz spokojniejsza. Łączę pozdrowienia, Joaśka Odpowiedz Link Zgłoś