Dodaj do ulubionych

Pierwsze USG

01.09.11, 11:46
jestem przyszla mama (mam nadzieje, ze wszystko tym razem bedzie dobrze) po dwoch poronieniach. Obecnie 5 tydzien. Na pierwsze USG chce isc najpredzej pod koniec 7 tygodnia. Jednak dzis mam wizyte u lekarza ogolnego z innych powodow i przy okazji chce poprosic o skeirowanie na bete z powtorka plus inne badania. Wlasnie chodzi mi o te inne badania, na co lekarz powinien dac skierowanie? Zawsze mialam wysoka prolaktyne ja tez badac?

Drugie pytanie: od ginekologa (szpitalnego, z drugiego poronienia, dostalam recepte na Utrogestan, 200mg, mowil, w razie czego jakbym byla znow w ciazy to brac po 1 tabletce dziennie), wiec biore ta 1 tabletke dziennie. Moje pytanie jest takie, czy jezeli cos pojdzie zle, a ja nadal bede brac ten progesteron syntetyczny to moge chodzic tak do tego 1-szego USG z obumarlym zarodkiem czy i tak dostane okres (poki co testy sa pozytywne i ladnie mnie mdli smile
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Pierwsze USG 01.09.11, 12:01
      Ja bym już była po wizycie u ginekologa na Twoim miejscu, on zleca badania hormonów, betę i inne. Prolaktynę bym sparwdziła i progesteron bo jeżeli jest w normie nie masz się co faszerować lekami /badałaś wcześniej - brałaś coś na zbicei tej prolaktyny?/
      • koo-lka Re: Pierwsze USG 01.09.11, 12:17
        Lidek, tylko, ze ja mieszkam w Belgii, tutaj nic nie mozna sobie samemu badac, na wszystko trzeba miec skierowanie od lekarza (i nie ma czy laboratorium prywatne czy panstwowe). Do ginekologa tez mnie nie wezma predzej jak (najwczesniej) na poczatku 7 tygodnia, no chyba, ze naplacze przez telefon. Oni uwazaja, ze dwa poronienia to nic wielkiego... Najszybciej dostane sie do swojego rodzinnego. Ginekolog najszybciej wyznaczy wizyte za 2 tygodnie.... Jakbym chciala sie na szybko dostac do ginekologa to chyba tylko przez sciemnianie, ze mam bole i to do szpitala, a tam pewnie powiedzieli by ze nic nie widac i odeslali do domu, na odchodne/odczepne dali progesteron i tyle. No coz, co kraj to obyczaj, a tutaj poprostu tak jest...

Ide dzis do rodzinnego, on mi da skierowanie na badania z krwi, bete, hormony i morfologie.
        Juztro zrobie pierwsza bete a poprawke w poniedzialek.
        Zreszta poprzednio przyczyny poronien nie znalezli, pomimo, ze wszystko badali.

Prolaktyne zbijalam bromergonem (1 tab dziennie), odstawilam jak zobaczylam dwie krechy.
        • lidek0 Re: Pierwsze USG 01.09.11, 20:58
          Słyszałam, że tabletek na obniżenie prolaktyny pomimo ciąży nie powinno sie tak szybko odstawić. Tak czy inaczej naściemniałabym, że mam bóle i muszę dostać sie do gina n a CITO.
    • kotkowa Re: Pierwsze USG 01.09.11, 12:10
      Po poronieniach też bym poszła szybciej do gina. Z tego co wiem, rodzinny nie moze dac skierowania na hormony plciowe. Zbadalabym bete, TSH, progesteron, prolaktyne. Nie wiem co jeszcze zalecilby gin, tak samo nie wiem co z Utrogesanem, na wlasna reke chcesz brac? Ja bym to wszystko skonsultowala. Generalnie w razie poronienia leki na podtrzymanie nie powinny go hamowac, poziom progesteronu i tak bedzie za niski, ale moga troche opoznic oczyszczanie sie organizmu. Nie wiem dokladnie jaka dawke ma Utrogesan, to silniejszy lek. Idz do gina, masz przeciez ciaze "szczegolnej" troski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka