Dodaj do ulubionych

33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód młodszy

02.09.11, 19:19
Witam! Mam ogromny problem. Dotychczas moje dzieciątko rozwijało się prawidłowo. Wymiary główki, brzuszka itp. były takie jak powinny być na dany tydzień ciąży. Lekarka zmierzyła jak zwykle najpierw główkę i tu mój szok: główka ma rozmiary na 30 tc! A usg robiłam w 33t 4d. Czyli rozpoczęty 34tc. Dostałam taką karteczkę: imageshack.us/photo/my-images/823/img2011083100186.jpg/ W pozycji BPD, tam gdzie wyskoczyła mi lampa błyskowa uncertain jest wartość 7,5cm, OFD 9,80cm, HC (Hadlock) 28,8cm. Reszta jak widać na zdjęciu. Tylko brzuszek (AC) i kończyny FL i HL odpowiadają wielkością tygodniowi ciąży. Bardzo mnie to martwi. Zwłaszcza ta maleńka główka. Bobas waży też tylko 2kg. Cała reszta generalnie w normie. Ginka powiedziała, że nie trzeba się martwić, bo po obliczeniach z wszystkich pomiarów ciąża wyszła "tylko" tydzień młodsza... ale jak się tu nie martwić? sad Taka maleńka główka sad mózg pracuje prawidłowo, jest dotleniony. Jestem po dwóch poronieniach i po prostu nie umiem być spokojna, zwłaszcza, że dotychczas wszystkie pomiary były ok sad Proszę poradźcie coś. Rozumiem, że dziecko może być lekkie, ja też ważyłam 2500 i urodziłam się w 40tc. Ale, ta główka mnie męczy... sad Tym bardziej, że czytałam, że może to oznaczać np. niedorozwój umysłowy, albo nawet autyzm uncertain Bardzo proszę spójrzcie na tą fotkę, może któraś z was miała podobną i potrafi znaleźć jakoś wykrzesać z tego coś pozytywnego sad Porównując moje wyniki sprzed 4 tygodni w 30t 3 d BPD czyli obwód główki miał 7,1cm czyli właściwie, zakładając że ginka nie pomyliła się w pomiarach to urosła ledwo 4 mm uncertain Chciałam dodać że nie ma szans pójść do kogoś innego, bo ona w moim mieście już jest najlepsza i nie ma lepszych uncertain Miała któraś z was tak??
Obserwuj wątek
    • madziab83 [...] 02.09.11, 19:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • tomelanka Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 02.09.11, 19:51
      słuchaj, ja sie nie znam na wymiarach, ale u mnie bylo tak, ze na kontroli prawie w 30 tc tez byla malenka głowka-na 2 tyg. wczesniej a dziecko wazylo ledwo kilogram!
      tydzien pozniej nagle cudownie uroslo az o 600 g! takze moze to bledy w pomiarze suspicious?

wczesniej wszystkie pomiary tez mialam ok, a nawet lepiej niz ok, ale ja sie nie martwie, choc jak pojechalam na ip z podejrzeniem przedwczesnego porodu to akurat dyzur mial moj prowadzacy i mowi do mnie:"zobaczymy, bo ja pamietam, ze tam hipotrofia byla" a wczesniej mowil, ze waga co prawda w dolnej granicy ale w normie, az tu nagle dziecko "uroslo"
      • daisy_2810 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 02.09.11, 20:39
        Mały jest już ułożony główką w dół. Generalnie wagą się tak nie martwię, co tą główką za małą, to prawie 4 tygodnie różnicy mimo, że po połączeniu wszystkich pomiarów ciąża wychodzi "tylko" o tydzień młodsza. I pewnie dlatego ginka powiedziała, żeby się nie martwić, bo wzięła pod uwagę ten uogólniony już wynik, a nie te poszczególne pomiary. Następną wizytę mam 20 września i chyba do głowy dostanę do tego czasu uncertain Jedyne co mnie pociesza, to na samym dole są 2D Calculations i generalnie wszystkie są w normie wg tego co tam jest napisane. Już sama nie wiem sad Do porodu już tylko miesiąc został... sad
    • gosiarkar Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 03.09.11, 09:56
      Ja też mam podejrzenie hipotrofii - bo tak to się zwie. Jestem pod koniec 32 tyg.
      Ale .................
      mój lekarz dał mi i mojemu synusiowi czas 2 tyg. żeby podrósł i potem ponowna wizyta.
      Od razu zmieniłam dietę (jem więcej i dołożyłam słodycze, których do tej pory nie jadłam). Tydzień już minął. Waga skoczyła mi o 1,5 kg, obwód brzuszka o 3 cm.
      Mój lekarz powiedział, że jak po 2 tyg nic się nie zmieni to niestety szpital - więc wzięłam się do "roboty".
      Mój mały fika jak szalony - chyba wpływ słodyczy.
      Jestem dobrej myśli choć z gabinetu wyszłam załamana.
      Poczytaj w necie troszkę a myślę, że się uspokoisz smile
      Postaraj się zmienić coś w dotychczasowym postępowaniu smile
      Czekam na wizytę kontrolną i oboje z mężem mamy nadzieję, że malutki urósł smile
      Trzymam kciuki smile
      • lady_iris Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 03.09.11, 13:29
        U mnie było podobnie - mała z wizyty na wizytę stawała się coraz "młodsza", aż mnie wysłali w 32tc na badania do szpitala, bo generalnie całościowo wychodziła 3tyg młodsza... A główka z tego wszystkiego była najmniejsza, co tez mnie martwiło, bo sie naczytałam o małogłowiu...
        Badania wyszły ok, dali mi białko na podtuczanie dziecka, rodzina zaczęła mnie dokarmiać schabowymi itp. Teraz przytyła i już się mieści w normach, choć nadal jest drobna i widać taka jej uroda...
        Więc wiem jedno - nie warto martwić się na zapas, bo dzieci rosną w swoim tempie, a poza tym, dość często USG się myli... Lekarz powiedział mi, ze margines błędu sięga niekiedy nawet 20%(!). Takze głowa do góry, odżywiaj się dobrze, jedz mięso i jajka na twardo, ryby, i na pewno będzie ok.
        • daisy_2810 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 03.09.11, 14:43
          Myślę, że jeśli byłoby podejrzenie hipotrofii to lekarka by mi o tym powiedziała. Odżywiam się dobrze. Nie szczędzę sobie niczego, słodyczy też nie, chociaż nie jem ich w nadmiarze, ze względu na słabe zęby smile Poza tym wyczytałam, że są dwa rodzaje hipotrofii i właściwie do żadnej się nie zaliczam uncertain "Hipotrofia asymetryczna (najczęstsza forma hipotrofii, która występuje najczęściej po 20 tygodniu) ma miejsce w sytuacji, kiedy wymiary główki i nóżek płodu są prawidłowe, ale zmniejszeniu ulega przede wszystkim obwód brzucha." U mnie właśnie nóżki są dużo do przodu, a główka 3 tyg. do tyłu. I Hipotrofia Symetryczna (do jej powstania dochodzi, jeżeli czynniki patologiczne działają na płód we wczesnym okresie ciąży, tj. do około 20 tygodnia) - tu też odpada choćby ze względu na fakt że do 28tc wszystkie wymiary były "do przodu" włącznie z głową. Jem wszystkie wymagane witaminy. Magnez - teraz jeszcze więcej ze względu na skurcze. Jedynie co... i może to jakoś na to wpłynęło, ale nie wiem czy jest to efekt odwracalny... od około miesiąca nie brałam żadnych witamin. Mieliśmy poważny kryzys finansowy, a ja mogę brać tylko Femibion Natal 2 dlatego, że jedynie te tabletki nie zawierają selenu, a selen biorę ze względu na tarczycę w innych dawkach i gdybym go brała jeszcze w witaminach to byłoby tego za dużo uncertain W tym miesiącu kupiłam znów te witaminki i biorę je codziennie. Może od tego że zaprzestałam ich brania, mały zaczął rosnąć wolniej? Badania ogólnie też mam ok. Lekka anemia, ale nie specjalnie się tym przejmuję. Mały dokazuje codziennie nawet bardzo. Także, z tego co czytam o hipotrofii to raczej nas nie dotyczy. Zwłaszcza, że czytając o podłozu choroby: "Wśród przyczyn powodujących hipotrofię asymetryczną, których jednak najczęściej nie można jednoznacznie zidentyfikować (do 50% przypadków), można wymienić między innymi: zaburzenia w wymianie krwi między matką a płodem, palenie czynne i bierne, ciążę mnogą, a także wiele chorób przez które może przechodzić przyszła mama w czasie ciąży, np.: nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, wady serca, niedokrwistość, cukrzycę. Hipotrofia symetryczna powstaje tymczasem w wyniku infekcji wirusowych (różyczka, wirus opryszczki, ospa wietrzna, cytomegalia), pierwotniakowych (toksoplazmoza), zaburzeń genetycznych (zespół Downa i inne), czynników teratogennych (niektóre leki, w tym sulfonamidy i antybiotyki) oraz palenia." Nic mnie z tego nie dotyczy. Do tego na zakrzepicę biorę profilaktycznie heparynę 0,40mg także... może po prostu taka natura mojego Bąbla? Co do jedzenia, to w tym właśnie problem też, że mnie ostatnio nic nie smakuje uncertain Jem bo wiem, że muszę uncertain ale najchętniej to nie jadłabym nic uncertain Ehhh....
          • lady_iris Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 03.09.11, 17:03
            A Ty i Twój partner duzi byliście po urodzeniu? Jakiej jesteś postury? Bo te czynniki też nie pozostają bez wpływu. Lekarzem nie jestem, ale wydaje mi się, że wszystko jest ok i taka natura Twojego malucha. Mi właśnie kazali robić wszystkie te badania na choroby zakaźne, o których napisałaś powyżej, i wszystko wyszło prawidłowo.
            • daisy_2810 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 03.09.11, 18:02
              Mój mąż jest wysoki 182cm ja mam 162cm. Niestety co do jego genów to nie wiemy "co tam siedzi" bo jest z Domu Dziecka i nie znamy jego rodziny. Nie wiem ile ważył jak się urodził, a już tym bardziej nie wiem ile mierzył. Ja miałam 53cm i 2500g głowę miałam normalną. Tzn. normalną jak na noworodka smile Chyba nie pozostaje mi nic innego jak poczekać ten miesiąc do porodu i modlić się, żeby miały "nie zmalał" jeszcze bardziej... uncertain
          • judyta227 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 08:38
            zadajesz pytani i sama sobie odpowiadasz, skoro wszystko wiesz to po do innym zawracasz d..?
      • kijek82 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 09:00
        co konkrtenie daja dobrego slodycze w rozwoju plodu?
        • jeza_bell Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 11:43
          > co konkrtenie daja dobrego slodycze w rozwoju plodu?

Słodycze może nic, ale sama glukoza wpływa zdecydowanie in plus na zwiększenie masy płodu, a tym samym jego wzrost- patrz olbrzymie noworodki matek z niestarannie prowadzoną cukrzycą ciążową.
          • kijek82 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 05.09.11, 10:53
            aha,dzieki.Bo trovche mnie to zdziwilo...A to idzie w mase=miesnie,kosciec czy w tluszczyksmile?
    • yuppiki Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 09:53
      skoro glowka jest juz w dole- lekarz nie jest w stanie zmierzyc dokladnie jej obwodu!!!! nie martw sie, nie czytaj, ciesz sie ciaza i tym, ze niedlugo urodzisz zdrowe dziecko.
      • daisy_2810 Do Judyty 04.09.11, 13:09
        Judyta skoro coś ci nie pasuje w moim pytaniu i moich wątpliwościach, a nie masz zamiaru ani pomóc, ani nawet wesprzeć dobrym słowem to po g... wchodzisz i czytasz moje posty? Jak ci nie pasuje to nie pisz i nie czytaj.
        • mola_84 [...] 04.09.11, 17:32
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • kasiak37 mola_84 04.09.11, 18:20
            zapoznaj sie prosze z watkiem na szpilce u gory forum.Skrot w mojej sygnaturce.
      • mamapabla1 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 19:48
        Głowa do góry, skoro lekarka się nie martwi, to ty też tego nie rób na zapas. USG często się myli. Mój synek przez większość ciąży miał za małe kości udowe, poza tym miał ważyć ponad cztery kilo. Jako że jestem drobnej budowy zalecono mi cesarkę. Jak się okazało całkiem niepotrzebnie, bo maluch miał o cały kilogram mniej (3080), no i nóżki były ok. Tak więc ciesz się ciążą, nie martw się i wyśpij się na zapas, bo jak maleństwo się urodzi dłuuugo nie zaznasz porządnego snu smile. Powodzenia
        • daisy_2810 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 20:47
          Żeby to się tak dało nie martwić... to od razu bym przestała smile Nawet jeśli uspokoi mnie myśl, że ginka powiedziała, że nie ma tragedii i jest ok... to boję się tej najbliższej wizyty. Boję się tego, że okaże się że główka nie podrosła uncertain Albo, że różnica między głową a resztą ciała jeszcze bardziej się zwiększy uncertain Staram się nie myślec o tym na razie, ale gdzieś tam w środku się obawiam... uncertain
          Bardzo Wam dziękuję za ciepłe słowa smile I tak dużo mi to dało kiss
          • balladyna20 Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 04.09.11, 23:33
            daisy_2810, z tego co widzę na opisie usg to dzieciaczek mieści sie w normach (z boku po prawej stronie masz podane), nie martw sie tak, naprawdę. Moja dzidzia też miała "niby" opóźnienie a urodziła sie normalnych wymiarów i trzy dni przed terminem. Teraz jest największa w klasie i ogólnie super dziewczynką była od urodzenia
    • kotkowa Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 05.09.11, 10:47
      U mnie też główka wychodziła młodsza, reszta ciała różnie - niektóre częście w normie, inne młodsze. Okazało się na następnym usg, że wszystko się wyrównało, na tym etapie różnice o miesiąc w każdą stronę są w normie! Gdyby coś było nie tak, lekarka by Ci powiedziała, dziecko nie rośnie równomiernie, pewne części szybciej, inne doganiają później. Gdyby miała podejrzenie hipotrofii, zaleciłaby bardzo częste kontrole. Na pewno wszystko jest ok.
      • karlibartki Re: 33tc za mała główka,mała waga,ogólnie płód mł 06.09.11, 07:15
        witaj w pierwszej ciąży też moja gin powiedziała że po zbadaniu kości udowej wychodzi jej że dzidzia jest o jakieś 1,5t młodsza,ja że jestem nadwrażliwa poszłam do innego lekarza który pomierzył i stwierdził że jest wszystko w jak najlepszym porządku.Gdy poszłam na kontrol moja gin też stwierdziła że wszystko jest ok,
        w 31t4d trafiłam do szpitala po odejściu wód ,wzieli mnie na USG które wskazało że dzidzia waży 1300g i jest młodsza ,niestety ciązy dalej utrzymać się nie dało i poprzez cc wyszedł zdrowy i ważący 1860g synek.więc nie martwmy się na zapas te USG czasem mylą i my jesteśmy tego przykładem.

głowa do góry!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka