Dodaj do ulubionych

3 trymestr i zgaga

31.05.04, 13:16
Mam pytanko do dziewczyn w trzecim ptrymestrze ciąży. Jak sobie radzicie ze
zgagą?? Ja boję się brać jakiekolwiek leki, a innych sposobów nie znam.
Najgorsze jest to, że dopada mnuie ona w ciągu nocy, co powoduje z koleji
bezsenność. Czy mozecie mi podać jakieś domowe sposoby na tą przypadłość??
Kasia i 31-tygodniowa Julcia
Obserwuj wątek
    • larenata Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 14:38
      Cześć!
      Ja brałąm Rennie - bezpieczny w ciażysmile Z innych metod działają migdały - ich
      nie mogłam jesć w ciąży, bo mi nie smakowały - oraz mleko - działa na krótko,
      ale działasmile
      Powodzenia!
      Renata
      • dobra26 Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 14:47
        Mi od kilku tygodni pomagają migdały (wolno rozgryzane i "mamłane" w buzi) oraz
        od czasu do czasu szklanka mleka, ale taka z lodówki.Natomiast Rennie na mnie
        nie działa. Musisz znaleśc swój złoty środek na tą przypadłość.
        Pozdrawiam
        • maniusza Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 14:54
          ja mam częste problemy ze zgagą, moja lekarka (normalnie bardzo ostrożna z
          lekami) powiedziała że rennie można brać spokojnie, nawet co 2 godziny i ja się
          tego trzymam. ufam jej w pełni, poprowadziła moją pierwszą ciążę i teraz drugą.
          w pierwszej nie wiedziałam co to zgaga a teraz...
    • agrzys Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 15:03
      Postaraj sie unikac nadmiernego jedzenia (szczególnie smazonego i to na noc.
      Najlepiej sie napić na noc mleka (albo kakao,jak ci zapach przeszkadza).Nie
      spij w pizamie, tylko w obszernej koszuli nocnej. Generalnie zdaga moze sie
      pojawić po: kawie, czekoladce smile, alkocholu, mięcie, kiełbasa, bekon, potrawy
      pikantne i smazone lub tłuste... I nawet potrawy gorace (co mnie tez zdziwiło)
      Nie spij ze zgietymi kolanami. Ostatnio nawet śpie na dwóch poduszkach. (głowa
      powinna byc podniesiona na ok.20cm)
      Moze to zmniejszyc objawy...
      Pozdrawiam, Anżela...
    • marysia133 Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 15:08
      Mnie natomiast ratuje Maalox. Też mam zgagę dopiero w III trymestrze, wcześniej
      nie wiedziałam co to jest. I właśnie najgorzej jest w nocy co i u mnie powoduje
      bezsenność i męczarnie do 3-4 w nocy. Teraz ten Maalox w miarę pomaga. Migdałki
      też pogryzam. Staram sie jednak ograniczyc smażone, ciężkie potrawy z dużą
      ilością przypraw. Na szczęście do terminu zostało mi 10 dni więc i tak w nocy
      nie śpię ze strachu kiedy się poród zacznie.
    • magdziag Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 15:47
      czesc
      wiem co czujesz bo tez przes to przeszlam. zostalo mi tylko 2 tygodnie do
      porodu i ta dolegliwosc minie. bralam reni bo tak mi zalecila lekarz, jest
      naprawde skuteczny i pomaga w zasypianu. migdaly tez jadlam ale przy mocnym
      paleniu w ardle to nic nie pomagala a reni dziala. dobra jest tez mieta do
      picia bo to wlasnie dzieki miecie zgaga mija.

pozdrawiam magda g
      • danetdd Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 16:38
        Hej!
        Jestem dopiero w 16 tyg. ciąży, ale od kilku dni drapie mnie coś w gardle i mam
        wrażenie, że coś mnie dusi w szyi, nigdy nie miałam zgagi i zastanawiam się czy
        to może być ona? Może moje pytanie jest śmieszne, ale napiszcie mi prosze jak
        rozróżnić zgagę? Od kilku dni nie śpię po nocach, bo mnie tak drapie i nie
        wiem, czy to zgaga, czy coś innego...Proszę o odpowiedź.
        Pozdrawiam
        Aneta
        • elve Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 19:07
          zgaga do takie pieczenie w przełyku.
        • kasiali2 Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 19:20
          cześć,
          u mnie objawia się to pioeczeniem w całym przełyku oraz coś co jest najgorsze,
          cofaniem sie treści żołądkowej. Nie dzieje się to chyba dosłownie, ale mam
          własnie takie wrażenie.
    • anuchna1 Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 15:55
      A ja polecam wodę Wielka Pieniawa. Można ją kupić w dużych marketach np. Geant.
      Też wyczytałam o tym na forum i jest rewelacyjna. Pół szklaneczki i po 10
      minutach po zgadze nie ma śladu.
      Pozdrawiam. ania i 32tyg. Misia
      • tygrysek2004 Re: 3 trymestr i zgaga 31.05.04, 20:52
        I ETAP;wyższe ułożenie poduszek, migdały, mleko, kisiel, płyny ( zmniejszaja
        kwasotę żolądka) itd
        II ETAP; Reenie - dla mnie rewelacja, bezpieczny (sprawdzałam i u farmaceutów i
        ginekologow oraz w swoich medycznych książkach)
        III ETAP; Maalox - jak reenie nie wystarczy, ma gorszy skład ale działanie
        podobno silniejsze...ja do tego etapu nie dotarłam
        Pozdrawiam Kasia&tygrysek (39tc)
    • kasiali2 Re: 3 trymestr i zgaga 01.06.04, 08:00
      Wszystkim Wam bardzo dziekuję za rady. Zaczęłam od migdałów i pierwszą noc
      miałam spokojną smile Jeśli to nie poskutkuje na dłuższą metę to będę próbowac
      czegoś innego. Dzięki Wam mam wybór i mogę choć trochę sobie ulżyć.
      Pozdrawiam
      Kasia i 31-tyg Julka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka