Dodaj do ulubionych

ciaza a depresja

01.06.04, 15:31
Od mniej wiecej roku biore antydepresanty, w tej chwili Effectin. Planuje
jednak odstawic leki i zajsc w ciaze. Moj psychiatra stwierdzil, ze wystarczy
odczekac jakies dwa tygodnie i po odstawieniu i starac sie o dzidziusia. Mimo
ze strasznie chce miec dziecko (i planujemy je od dluzszego czasu) troche sie
boje jak ciaza wplynie na moje samopoczucie, i oczywiscie czy te dwa tygodnie
po odstawieniu lekow to nie za krotko.
Dziewczyny, jesli macie podobne doswiadczenia bardzo prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • bazylea1 Re: ciaza a depresja 01.06.04, 21:45
      ja odstawiłam ok. miesiąc przed zajsciem. myslę że 2 tyg powinno wystarczyc, te
      leki szybko usuwają sie z organizmu. powodzenia!
      • maanna Re: ciaza a depresja 03.06.04, 11:29
        dziekuje za odpowiedz.
        Mam jescze pytanko: nie mialas nawrotow depresji w ciazy?
        • bazylea1 Re: ciaza a depresja 03.06.04, 13:43
          nie, czułam sie dobrze ale przed ciążą przeszłam skuteczną terapię. miałam za
          to depresję poporodową ale mineła sama po 3 miesiącach.
          • maanna Re: ciaza a depresja 03.06.04, 15:26
            bardzo dziekuje za odpowiedz. musze przyznac, ze mnie pocieszylas. mam
            nadzieje, ze wszystko bedzie ok.
            pozdrawiam serdecznie
    • miriam_30 Re: ciaza a depresja 04.06.04, 10:37
      Witaj,

ja też po odstawieniu Efectinu chciałam szybko zostać mamą. Lekarz zaproponował
      by był to min. miesiąc. Nie ze względu na uwalnianie się leku z organizmu (2-3
      tyg), ale dletego, że Efectin koniecznie trzeba odstawiać stopniowo (tzn. co 7-
      10 dni - zmniejszać dawkę). I tak był to szok dla organizmu; przez 2-3 tyg
      czułam się fatalnie, najgorzej było gdy odstawiłam lek zupełnie (zawroty głowy,
      nudności, zmęczenie, pocenie się, etc). Niestety te dolegliwości nie sprzyjają
      próbom zajścia w ciąże. Myślę,że lepiej poczekać jakiś czas abyś w pełni doszła
      do siebie. Mnie udało się zajść w ciąże po 3 miesiącach od odstawienia leku,
      ale ważne jest by się nie nastawiać, że to musi być już za wszelką cenę.
      Relaks, spokój, no i obustronna przyjemność najbardziej pomagają zajściu w
      ciąże. Teraz jestem w 30 tyg., sterasznie się cieszę, chociaż często jest mi b.
      ciężko. Staram się jednaknie poddawać dla dobra maleństwa, bo wiem, że moje
      nastawienie i kondycja mają na niego ogromny wpływ. Podobnie po porodzie - jak
      się poddam znowu chorobie to będę musiała wrócić do leków a maluch zamiast pić
      mleko z piersi bedzie dostawał mieszanki. Zamiast widzieć uśmiechniętą i
      pogodną mame zobaczy ... (wiadomo jak wygląda i zachowuje się chory na
      depresję).

Nie wiem czy coś pomogłam, ale wiedz, że nie jesteś sama,

pozdr,
      M
      • maanna Re: ciaza a depresja 05.06.04, 01:13
        Bardzo dziekuje za odpowiedz i za pomoc. Skutki uboczne odstawienia
        antydepresantow to jeden z moich problemow. Mam nadzieje, ze jakos uda mi sie
        wytrzymac jeszcze troche czasu. Naprawde chce byc szczesliwa mama.
        Pozdrawiam Ciebie i Twoje 30 tygodniowe malenstwo i zycze Ci powodzenia. Nie
        poddawaj sie!!!!
        Pozdrawiam
        A
        • hexe3 Re: ciaza a depresja 05.06.04, 11:33
          Ja nie zabezpieczałam się przed ciążą, jak tylko odstawiłam Effectin- nie
          robiłam żadnych przerw po odstawieniu- nigdy bym nie podejrzewała, że tak
          szybko zajdę w ciążę, jak do tej pory z dzidzią wszystko ok.(27 tydz.)ale
          cierpiałam bardzo wskutek odstawienia leków- to był koszmar- zawroty głowy bóle
          głowy nudności, potem w I ym trymestrze totalny dół, nie do wytrzymania schizy
          w drugim trymestrze, no dopiero od 22 go tyg lepsze samopoczucie, nie wiem jak
          bedzie dalej, ale szkoda, że nie ma dla mnie "bezpiecznych" leków do
          przyjmowania w trakcie ciąży, bo i kobieta i dziecko nie powinno być narażone
          na depresję...
          • bazylea1 Re: ciaza a depresja-do hexe3 05.06.04, 13:12
            są leki które można przyjmowac w czasie ciąży. tzn oczywiscie wyłączni w
            przypadku gdy korzysc dla matki przeważa nad ryzykiem dla dziecka (tzw grupa
            C). doświadczony psychiatra przepisałby Ci takie. jest sporo amerykanskich
            badan na ten temat, wynika z nich ze dzieci matek ktore brały w ciąży te leki
            są tak samo zdrowe jak tych co nie brały (odsetek wad wrdzonych i innych
            problemow był taki sam). chyba tu cos można znalexc:
            www.mentalhealth.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka