Dodaj do ulubionych

Do mam z wadą wzroku

13.01.12, 20:00
Dziewczyny byłam dziś na wizycie u okulistki, która stwierdziła że nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu (a mam wadę -6,5 i - 7,0 dioptrii oraz +1 cylinder ze względu na astygmatyzm). Siatkówka jest w porządku i ciśnienie w oczach też. Jednak znajoma nastraszyła mnie że poród naturalny znacznie pogorszy mój wzrok - ona sama też przy wadzie -4,0 miała cesarkę. Czy rzeczywiście tak jest? Czy któraś z was rodziła siłami natury mimo wady wzroku?
Obserwuj wątek
    • karolka500 Re: Do mam z wadą wzroku 13.01.12, 22:03
      Mam - 4 i - 4,5 dioptrie. Urodziłam dwoje dzieci siłami natury. Przed każdym porodem konsultowałam się z okulistą, sprawdzał ciśnienie i stan siatkówi, nie było przeciwskazań do SN. Porody nie miały żadnego wpływu na wadę wzroku, od kilku lat jest na tym samym poziomie. Powodzenia smile
    • bezak25 Re: Do mam z wadą wzroku 13.01.12, 22:05
      tak, ja rodziłam dwa razy siłami natury przy wadzie nieco większej niż Twoja. Siatkówka i ciśnienie w oku miałam ok, więc lekarz nie widział przeciwwskazań. Po porodach wada jest taka jaka była.
      Ważne, żeby zbadał Cię porządny okulista.
    • kasia12_2 Re: Do mam z wadą wzroku 13.01.12, 22:07
      Sama krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cc, tylko degeneracja siatkówki. Oczywiście poród może pogłębić wadę, tak samo jak ciążą.
      Kwestia, czy masz zaufanie do okulistki, bardzo niewiele okulistek potrafi zbadać siatkówkę.
      Ja byłam u dwóch okulistek. Pierwsza zobaczyła śliczną różową siatkówkę, druga po tygodniu odwarstwienie siatkówki, już zabliźnione i obecne przynajmniej od pół roku.
    • giekana Re: Do mam z wadą wzroku 13.01.12, 22:35
      Mam wadę -11 na jedno oko. Rodziłam siłami natury. Konsultowałam to wcześniej z okulistką. Mówiła, że chodzi właśnie o stan siatkówi a nie samą wielkość wady. Ale na wszelki wypadek dostałam wskazanie do skrócenia ostatniej fazy porodu. Po porodzie wada się nie zmieniła.
    • papryczka.chili Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 08:15
      ja mam - 7 i za chiny nie chcę cesarki miałam badany wrok i nie mam przeciwskazań tak że zostaje mi SN
      • mag1982 Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 09:45
        Ja mam -8 i -5,75 + cylinder, ale niestety stan siatkówki kiepski (w kilku miejscach cienka + zwyrodnienia) i dlatego miałam cesarkę.
    • mamalgosia Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 10:38
      Mam mniejszą wadę - minus 5 na obu oczach. Ale ważny jest stan siatkówki.
      Po żadnym porodzie nie pogorszył mi się wzrok
      • sposobuzycia Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 13:11
        Bliska kuzynka miała -5, wskazanie do cc tylko ze względu na wadę wzroku, ale lekarz stwierdził, że guzik go to obchodzi i zmusili ją do porodu SN. Efekt - wada -11 tuż po porodzie.
        Ja mam -7 i -6 w tym momencie, w srodę idę do okulisty, moja gin powiedziała, że już cesarka w takim przypadku. I ja też chcę cc, w ciaży wada mi wzrosła, nie chcę ryzykować niemal całkowitej ślepoty bo komuś się bardziej sn podoba niż cc. To ja potem będę z tym żyć i się męczyć, a powyżej jakiejś wady nawet nie można zrobić korekty wzroku laserem. Dziękuję bardzo.
    • nives1 Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 13:48
      Rodziłam naturalnie przy -7 na obu
      Poród niepogorszył wzroku - miałam troche gorszy wzrok na końcówce ciaży ale po porodzie to sie cofneło.
      Siatkówkę i cisnienie tez miałam ok wiec nikt nie widział powodu do cc.

Czasami z tego co wiem jest koniecznosć skracania fazy parcia ale o tym juz nie wiem za dużo.
    • anetchen2306 Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 14:06
      Mam wade prawie -5dpt. Obydwoje dzieci rodzilam sn, dzieci spore (4150g i 4200g). Przeciwwskazan z powodu wady wzroku nigdy nie bylo.
      Mialam przed porodem oceniany stan siatkowki i ciesnienie srodgalkowe. Wszystko bylo ok.
      Sama krotkowzrocznosc nie jest powodem do porodu przez cc.
      Wada sie nie poglebila ani na skutek ciaz, ani na skutek porodu.
      Do -5dpt. doszlam w wieku ok .20 lat i tak juz zostalo.
    • basiulka999 Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 15:39
      moje wada przy twojej to pikuś. mam -3. ale przy pierwszym porodzie sn miałam -1,5. w ciagu bodajże miesiąca poszło mi o kolejne -1. Idź do innego okulisty a po porodzie proponuje operacyjną korekcję wzroku. Ja pomimo swojej wady zdecyduję się na to
      • notoczo Re: Do mam z wadą wzroku 14.01.12, 21:41
        ja miałam wadę -0.75 i -1.5 po porodzie naturalnym spadło do -3.25 i -3.75, na drugi poród na pewno wybieram cesarkę smile mnie zresztą nie wystarczą zapewnienia innych że im nic się wzrok nie pogorszył, bo sama jestem dowodem że może. Z tym jest chyba tak jak z przebiegiem porodu dla jednych jest to ciężki ale znośny ból dla innych (czytaj: mnie) koszmar z ulicy wiązów big_grin
        • mamanr1 Re: Do mam z wadą wzroku 16.01.12, 11:20
          Ja moje bliźniaki rodziłam SN. Miałam dużą wadę, do tego kiepski stan siatkówki i, choć według mnie, kwalifikowałam się do CC to okulista twierdził inaczej. Urodziłam więc naturalnie, a po porodzie wzrok mi się pogorszył tak, że bez okularów miałam problemy z rozpoznaniem które dziecko jest które. wink Kiedy wada mi się ustabilizowała poddałam się laserowej korekcji w klinice Okolaser. Jestem bardzo zadowolona z efektów tej operacji, ostrość widzenia jest niesamowita. Obecnie jestem w piątym miesiącu ciąży i zapewne będę rodzić ponownie siłami natury, tym razem bez strachu i z mężem u boku. Trzymajcie za mnie kciuki! smile
    • banika2 Re: Do mam z wadą wzroku 16.01.12, 16:40
      Ja na tą chwilę mam wadę wzroku -5,5+3,5 astygmatyzm; -1,5 +4,5 astygmatyzm, przed pierwszym porodem miałam sporo mniejszą wadę. Mimo, ze nie rodziłam sn wzrok mi się pogorszył. Okulistka wydała zaświadczenie, ze nie widzi przeciwwskazań do porodu sn, cc było z innego porodu. Po porodzie poszłam do innej okulistki, która stwierdziła, ze miałam szczęście z tym cc, bo mam spore zwyrodnienia na siatkówce lewego oka. Moja rada, skonsultuj się jeszcze z jakimś dobrym okulistą, nie zakładaj jak ja, ze ten do którego chodzisz od lat zbada Cię najlepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka