Dodaj do ulubionych

alkohol w cukierkach

17.01.12, 23:09
Witam, wiem, że żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna i nie piję.Jestem w 16 tyg ciąży i w gościach przez przypadek zjadłam cukierka solidarność wisnia w likierze, czy taka ilość powtarzam jeden cukierek może zaszkodzić?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: alkohol w cukierkach 17.01.12, 23:15
      Tak, masz zapewniony FAS uncertain
      Ech...no pomyśl logicznie i sensownie nie wpadając w głupią panikę?
      Czy po jednym cukierku coś będzie?
    • artdesign84 Re: alkohol w cukierkach 18.01.12, 02:49
      tak - matce (czyli Tobie) na mózg
      • paliwodaj Re: alkohol w cukierkach 18.01.12, 05:11
        koniecznie spowoduj wymioty, nawet po 2 dniach moze jeszcze cos sie da zrobic
        • bladamery Re: alkohol w cukierkach 18.01.12, 08:25
          Matko jedyna.......nie wierzę.........
          • bladamery Re: alkohol w cukierkach 18.01.12, 08:26
            Nie no....to musi być PROWOKACJA! Powiedzcie, że tak.
            • oregano29 Re: alkohol w cukierkach 18.01.12, 09:11
              no comment
              • andzi-a233 Re: alkohol w cukierkach 18.01.12, 12:27
                big_grinbig_grinbig_grin
                daj se spokój i ciesz się ciążą
                • celik Re: alkohol w cukierkach 07.02.12, 16:12
                  O rety... Ale powiem Wam, że jak ja chcę zjeść chociaż kawałek tiramisu, najmniejszy nawet, posmakować, to jestem traktowana po pierwsze jak alkoholiczka, która nie może się powstrzymać chociaż pzrez te 9 miesiecy, po drugie jak wyrodna matka, która koniecznie chce, żeby jej dziecku coś się stało. Ile się nasłuchałam o FAS... Nawet jak w ramach żartu wezmę do ręki kieliszek z winem, żeby powąchać... Ostatnio teść mało zawału nie dostał. Ja za to dostałam wykład i kupę ulotek nt. zdrowego żywienia w ciąży ...
    • memphis90 Re: alkohol w cukierkach 07.02.12, 17:03
      To nieprawda, że żadna ilość alkoholu nie jest bezpieczna. Nie znamy dawki bezpiecznej, a to jednak różnica. Setki lat doświadczeń pt ciąża i alkohol świadczą o tym, że do pewnej dawki alkohol nie jest szkodliwy, inaczej ludzkość by wyginęła. Co tam cukierek, kefir ma 1.5% alkoholu, a nie słyszałam dotąd o FAS po wypiciu kefiru...
      • sellaronda Re: alkohol w cukierkach 07.02.12, 18:10
        ja zjadłam szarlotkę polaną gorącym sosem karmelowym przyrządzonym z użyciem łychy - o czym wcześniej nie wiedziałam, ale pycha było!
    • ni24 Re: alkohol w cukierkach 07.02.12, 19:33
      to pytanie na serio czy zart???
      zakladam ze to drugie
      • nati_28 Re: alkohol w cukierkach 07.02.12, 19:48
        Młode mamy pytają o różne sprawy. Czasem dla niektórych śmieszne, ale dla pytającej niekoniecznie. Miło by było aby zamiast złośliwych, zbędnych komentarzy pojawiały się merytoryczne odpowiedzi. A jeśli pytanie wydaje się niedorzeczne, to przecież nie trzeba na nie odpowiadać.
        Kiedyś ktoś zadał pytanie o farbowanie włosów w ciąży. Pojawiły się od razu złośliwe komentarze. Po czym, w mediach zaczęły pojawiać się artykuły o szkodliwości farb, zwłaszcza ciemnych na organizm kobiety.
        Jakiś czas temu spotkałam się z opinią (zresztą na tym forum), że pracując przy tipsach na początku ciąży można poważnie zaszkodzić dziecku (dziewczyna podawała konkretny przypadek). A przecież takie pytanie mogłoby być równie dobrze wyśmiane.

Co do cukierków z alkoholem, z pewnością nie zaszkodzą, bo i alkoholu w nich jest niewiele. Ale gdyby się któraś pokusiła o zjedzenie kg wiśni w spirytusie, to już nie jestem taka pewna. Dlatego nie ma pytań głupich.
        • coronella Re: alkohol w cukierkach 09.02.12, 06:47
          z tą złośliwością jest trochę tak- czytasz jedno takie pytanie- odpowiadasz. Drugie-odpowiadasz. Trzecie- odpowiadasz, już z małym komentarzem- no pomyśl,....itd.
          "spędzam" trzecią ciążę na forum, i jestem już w fazie, że przestałam pisać, bo czasem ręce opadają... Ja wiem, że każdy się boi o własne dziecko, ale na litość....bez wpadania w paranoję!!
          jeden cukierek.... krem do twarzy z czymśtam.... stałam w tramwaju obok wyperfumowanej kobiety-czy mogę zaszkodzić dziecku....zjadłam tatar- poronię??.....itd.
          Czasem wystarczy odrobinę zdrowego rozsądku, ciąża to całe 9 długich miesięcy, nie wyobrażam sobie przeżyc ich z ciągłym wymyślaniem problemów.
    • 18_lipcowa1 padłam!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.12, 15:30
      artphorma napisała:

> Witam, wiem, że żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna i nie piję.Jes
      > tem w 16 tyg ciąży i w gościach przez przypadek zjadłam cukierka solidarność wi
      > snia w likierze, czy taka ilość powtarzam jeden cukierek może zaszkodzić?
      • madziulaz Re: padłam!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.12, 20:04
        ja teżsmile)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • coronella Re: padłam!!!!!!!!!!!!!!! 10.02.12, 06:21
          przy tym:
          forum.gazeta.pl/forum/w,585,133189561,133189561,Plytka_owadobojacza_a_ciaza_.html
          ten cukierek już nie jest taki straszny big_grin
          • ni24 Re: padłam!!!!!!!!!!!!!!! 10.02.12, 11:25
            cornella no nie wiemwink jak dla mnie nr jeden to jednak "cukierek " , ale zgadzam sie nr dwa "plytka" wink a "tatar" spada na miejsce trzeciewink
            • coronella Re: padłam!!!!!!!!!!!!!!! 10.02.12, 21:53
              ja pamiętam kiedyś tu na forum post pisany w panice- stałam w tramwaju obok bardzo wyperfumowanej kobiety!! wąchałam ją przez 3 przystanki! Umieram ze strachu-czy mogłam zaszkodzić dziecku??

To było 9 lat temu, ale utkwił mi w pamięci big_grin
    • konikmorski1976 Re: alkohol w cukierkach 14.02.12, 19:09
      Jedż na izbę natychmiast. Dziecku grozi FAS. Ja się raz upiłam śliwkami w czekoladzie, film mi się urwał. takze jest to bardzo możliwe. Nie zwlekaj!!!!!!
    • samapatt6hibhyam Re: alkohol w cukierkach 19.02.12, 17:29
      Będąc we Francji widziałam ciężarne, które do każdej kolacji piły wino i rodziły zdrowe dzieci. Myślę, że ta odrobina likieru nie zaszkodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka