Dodaj do ulubionych

za duże bpd

17.02.12, 12:45
Jestem po usg. Sprzęt nie cudownej jakości, ale lekarz dobry. Martwię się wymiarami:
Jestem na początku 30 tygodnia:
BPD:83mm (31t0)
FL:59mm (30t6)
AC:234mm (27t6)
Nie zmartwiłabym się bardzo gdybym tych wymiarów nie wpisała w kalkulator internetowy wdł. którego BPD wskazuje NIE na 31 tygodni tylko ponad 33! Bardzo się boję, że coś jest nie tak. Wdł. kalkulatora internetowego główka dużo za duża, brzuszek jakiś małysad
Obserwuj wątek
    • gosiapatrycja Re: za duże bpd 17.02.12, 12:57
      Dziewczyno nie nakręcaj się i nie patrz na te kalkulatory internetowe. Jeżeli lekarz nic nie powiedział że jest coś nie tak to zapewne tak jest. Wierzysz bardziej lekarzowi czy kalkulatorowi internetowemu??
      • katekate17 Re: za duże bpd 17.02.12, 13:10
        Otóż zestresowałam się bo AC i FL pokrywało się i na usg i na tym kalkulatorze internetowym, różnica pojawiła się tylko przy wymiarze główkisad i to o 2tyg.to kalkulator na noworodek.pl, który podobno jest bardzo dokładny, dlatego się nakręciłam.
    • toya666 Re: za duże bpd 17.02.12, 13:11
      Jeśli lekarz dobry, to mu zaufaj, skoro nie wszczął alarmu. Drugą sprawą jest jakość sprzętu USG, który wg Ciebie nie jest najlepszy. Pomiar może się różnić od stanu faktycznego. Moja gin ciągle mi to powtarza, że to są tylko 'estymacje', lekarz stara się jak najlepiej uchwicić płód i go pomierzyć, ale nie zawsze to się super udaje.
      • ziarenko-piasku Re: za duże bpd 17.02.12, 19:30
        Dysproporcje do 3 tygodni to norma...wyluzuj!
        • oregano29 Re: za duże bpd 17.02.12, 20:14
          Wiem, że łatwo powiedzieć: nie denerwuj się. Mi takie cuda wyszły, ze z usg termin porodu z rozmiaru główki przesunął się o 3tyg. do przodu. I mały miał ważyć ok 4 kg...urodziłam dzien przed terminem a główka ani za duża ani za mała. W sam raz smile Powodzenia
          • katekate17 Re: za duże bpd 17.02.12, 21:01
            Dziękismiletrochę mi lepiej. Za 3 tygodnie będę miała usg na lepszym sprzęcie w prywatnym gabinecie gina, takie dokładniejsze z przepływami, mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.
            • mewa000 Katekate 18.02.12, 16:21
              sorry ale wejdź jeszcze raz na ten kalkulator i tym razem przeczytaj uważnie co tam pisze, bo widać teraz tego nie zrobiłaś.

BPD=83mm co odpowiada 33 tyg 3 dni Odchylenie standardowe: +/- 22 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka