Dodaj do ulubionych

guzek w piersi

13.03.12, 13:43
Dziewczęta, jestem w 25 tygodniu drugiej ciąży. w piersiach mam wiele wyczuwalnych kanalików, malych , wielkosci ziarnka grochu zgrubień i jeden dośc spory i gruby włeczek z boku prawej piersi. Wałeczek jest w górnej części boku w kierunku pachy. Z drugiej strony nie czuję takeigo wąłeczka a tylko kanaliki. Zaczelam sie martwić. Wizyta u ginekologa dopiero w piąteksad
Czy ktoraś ma podobne nieregularne lub regularne guzki, zgrubienia? Robiłyście usg piersi w ciąży? Czy sa one wirygodne? Nie potrfię o niczym innym myśleć.
Obserwuj wątek
    • mamanowa16 Re: guzek w piersi 13.03.12, 13:50
      Spokojnie,miałam podobny problem jak Tysmile. Pod pachą wyczułam zgrubienie, taka mala kuleczke,poszlam z tym do gina, on dal mi prewencyjnie skierowanie na usg piersi ,na usg wyszlo ze to wcale nie jest w obrebie piersi jak sugerował gin ,tylko to juz pacha i piersi ok,lekarz na usg- zreszta mega przemiły i pozytywnie nastawiony do świata powiedzial ze to wygląda na torbiel, bądż powiekszony wezeł chlonny,co sie w ciazy zdaza, powiedzial zeby z tym nic nie robić i tylko kontrolowac czy sie nie powieksza i ogólnie wrzucic na luzwink i tak zrobiłam....A i powiedzial zeby tego nie obmacywac co 15 minut bez potrzeby bo jesli to np. wezel to od takiego ciaglego ucisku niepotrzebnie sie powiekszy a ty wpadniesz w jeszcze wieksza panike.Więc idz do gina po skierowanie i głowa do gorysmile
      • alissa1981 Re: guzek w piersi 13.03.12, 13:57
        le u mnie to jest ewidentnie w piersi w w prawym górnym kwadracie z boku- taki wałeczek- jakby w kanaliku był jakis kamień- trudno mi powiedziedzieć czy ma regularny czy nie regualrny kształt. Nie boli.
        Dzięki w każdym razie za post , bo umieram z niepokojusad
        • mamanowa16 Re: guzek w piersi 13.03.12, 14:12
          To moze byc zapchany gruczol mleczny co w ciazy z przyczyn jasnych ma miejsce,wiec naprawde spokojnie , prawdopodobnie to zmiana fizjologiczna wiec odetchnij a przy najblizszej wizycie dopytaj lekarzasmile
          • alissa1981 Re: guzek w piersi 13.03.12, 14:19
            no mam taka nadzieję, zwłaszcza,że od co najmniej miesiąca mam siarę w piersiach i jak je naciskam to leci sporo kropli.Dzięki wielkiesmile
            • mamanowa16 Re: guzek w piersi 13.03.12, 14:21
              No to sama widzisz ze jest to naprawde bardzo mozliwa przyczynasmile
              Jak wrocisz od gina to daj znac co powiedzialsmile
              • alissa1981 Re: guzek w piersi 14.03.12, 09:36
                juz żadna mam nie ma podejrzanych zgrubień w piersiach?
                • mama_nova Re: guzek w piersi 14.03.12, 11:10
                  Ja mam, ale miałam przed zajściem w ciążę. Do tego pod wpływem hormonów najprawdopodobniej na początku ciąży włókniak się powiększył i pojawiły się nowe skupiska torbieli, tyle, że lekarka nawet ich nie liczyła. Nagle zniknęły, wchłonęły się. Idź do lekarza, usg nie zaszkodzi ciąży, a lepiej mieć wszystko pod kontrolą. Nie bój się na zapas. W razie czego można skonsultować z onkologiem. Jeśli zmiana jest podejrzana w drugim czy trzecim trymestrze można usunąć w znieczuleniu miejscowym. Głowa do góry, to nie musi być nic złego.
    • kobietka_29 Re: guzek w piersi 14.03.12, 12:15
      Guzki zaczely sie u mnie tworzyc juz na poczatku ciazy, zanim wogole wiedzialam, ze sie udalo. Do tego powiekszyly sie brodawki. Dlugo sie staralismy o ciaze i juz sie poddalam, wiec wcale nie przypuszczalam, ze to ciaza moze byc powodem. Zaczelam panikowac, ze jestem na cos chora. Na szczescie u mnie to byla tylko ciaza. Guzkow pozniej przybylo. Byly nieregularne- jedne mniejsze, inne wieksze. Nie liczylam, ale na oko w jednej piersi wyczuwalam tez ich wiecej niz w drugiej. po zaprzestaniu karmienia piersia wszystko wrocilo do normy. Koniecznie zapytaj o swoje guzki lekarza. trzymam kciuki.
      • alissa1981 Re: guzek w piersi 14.03.12, 14:26
        jestem po usgsad
        i jestem zrozpaczonasad w jednej i drugiej piersi mam torbiele, w jednej jedną, w drugiej kilka. Jedna torbiel jest uanczyniona. Poza tym mam włókniaka.
        Najbardziej podejrzana jest ta unaczyniona torbiel.
        Pani jest cenionym radilogiem jednak sama przyznaal,ze kobiet w ciązy mam bardzo neiwiele i nie wie cyz miała jakaś kora juz w ciazy miała pokarm.
        Napisała,ze ona by za 3-4 tyg powtórzyła usg, albo zrobiła biopsję, jeśli chcę sie szybciej uspokoić. Jeśli to rak to biopsja moze go rozsiac- lepiej usunąć cała torbiel od razu. Ale Pani nie wiem....Widziąłm,że była zagubiona dosyć. i co ja mam zrobić....jaki obraz piersi z siarą jest prawidłowy.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka