21.03.12, 20:05
Witam,

5 tygodni temu zaszłam w ciąże mając zespół policystycznych jajników. Od kilku dni plamię na brązowo. Byłam u ginekologa i otrzymałam Duphaston, nospę i kwas foliowy.
Na USG wszystko wygląda ok ale ja wciąż plamię i w dodatku dzisiaj poleciało mi troszkę krwi.
Bardzo się stresują bo chciałabym donosić ciążę sad
Czy niektóre z Was też miały takie objawy jak ja?

Kolejną wizytę mam dopiero 28 marca… sad
Obserwuj wątek
    • mysza1_2005 Re: Plamienie 21.03.12, 21:40
      plamilam w 5 tyg ciazy, okres ten przypadal na swieta, wiec lekarz nie mogl przyjac mnie na wizyte, kazal lezec na lozku z nogami uniesionymi ku gorze, bez lekow. Przeszlo, plamienie ustapilo. Corka ma 5 latsmile
    • basia_8791 Re: Plamienie 21.03.12, 21:53
      Powiedz to ginekologowi, jesli nie wie jeszcze o krwawieniu, jak najszybciej.
      • lady_iris Re: Plamienie 22.03.12, 00:38
        Oczywiście każda taka sytuacja wymaga konsultacji lekarskiej! Ale... Ja też tak miałam - w 7tc. Lekarka dopatrzyła się, że kosmówka stykała się z ujściem wewnętrznym szyjki, i stąd plamienie. Uprzedziła mnie też, że moze ono potrwać ok 3 tygodni, aż kosmówka przesunie sie na skutek wzrostu macicy, oraz ze może wystąpić niewielkie krwawienie, jeśli po drodze uszkodzi się jakieś naczynie krwionośne. Miałam się nie martwić, jeśli krwawienie będzie niewielkie i nie będzie towarzyszyć mu ból. Kilka dni później dokładnie tak się stało. Brałam duphaston, dużo odpoczywałam, i po paru tygodniach plamienia ustały. Córka ma pół roku.

No ale nalezy pamiętać, że przyczyn plamień moze być wiele.
        • lady_iris Re: Plamienie 22.03.12, 00:39
          Aha, ja też mam PCO. smile
    • panna.sarabella Re: Plamienie 22.03.12, 10:41
      daj znać lekarzowi że do plamienia dołączyło krwawienie - nawet jeśli jest delikatne.
      • bialasek75 Re: Plamienie 22.03.12, 18:03
        Koniecznie wszystko sprawdź i zbadaj, i skonsultuj z lekarzem. Ale jeśli wszystko wygląda prawidłowo, to odpoczywaj, nie przemęczaj się i bądź dobrej myśli. Ja plamiłam prawie non stop przez 4 tygodnie ciąży. Od 6 do 10 tygodnia. Najczęściej na brązowo, ale 2 razy była czerwona krew. Przestałam 2 tygodnie temu. Dziś jestem w 13 tygodniu i właśnie wróciłam z USG genetycznego. Maluszek się prawidłowo rozwija i jest nawet większy niż wynika z OM. Jestem dobrej myśli.
    • lidek0 Re: Plamienie 22.03.12, 20:31
      Idź do lekarza bez kolejki, nie ważne na kiedy masz wizytę, ja chwili bym się nie zsatanawiałą i zmaiast pisać na forum poszła do lekarza.
    • kotkowa Re: Plamienie 23.03.12, 14:57
      Tak, też plamiłam, dopiero w 9tc ostatecznie plamienia się skończyły. Nie wszystkie plamienia są niebezpieczne, często są poza tym właśnie po badaniu. Oczywiście nie możesz współżyć, musisz prowadzić oszczędny tryb życia. Możesz zbadać progesteron dla pewności, dobrze, że lekarz zalecił leki. Jeśli kosmówka się nie odkleja, nie ma krwiaka, a progesteron wysoki, to pewnie plamienie minie. Endometrium w ciąży też potrafi się złuszczać w części, której nie zajmuje pęcherzyk ciążowy - w którymś wątku było to wyjaśnione. W miarę jak rośnie pęcherzyk i zajmuje większą powierzchnię, plamienia ustają.
    • taka_sobie_2 Re: Plamienie 26.03.12, 21:31
      Przyczyn plamienia może być wiele, m.in. po stosunku, po wysiłku, w terminie, w którym normalnie wystąpiłaby miesiączka itp. Ja miałam plamienie 2 dni najprawdopodobniej po tym jak podniosłam cięższą rzecz i wniosłam ją po schodach. Dodatkowo miałam obolały brzuch, który utrudniał mi poruszanie się. Na 3 dzień plamienie ustąpiło ale ból jeszcze był. Wystraszyłam się i zadzwoniłam do mojej lekarki, kazała mi leżeć cały dzień i powiedziała, że całkiem prawdopodobne, że objawy te spowodowane są podniesieniem cieżkiej rzeczy. 2 razy pytała czy na pewno już plamienie ustąpiło. Podejrzewam, że w innym przypadku konieczna by była interwencja lekarza. Myśle, że gdy plamicie a zwłaszcza występuje krwawienie, macie jak najbardziej prawo do skorzystania z szybkiej pomocy choćby w szpitalu, bez czekania na termin wizyty u swojego lekarza.
      • najma78 Re: Plamienie 26.03.12, 23:44
        Krwawilam w obu ciazach, w obu zanim wiedzialam, ze jestem w ciazy, myslalam ze mam.miesiaczke. Krwawienie ustepowalo potem pojawialo sie plamienie potem znowu wracalo. Trwalo do 9 tyg. Mialam wykonywane usg ktore zadnych nieprawidlowosci nie wykazywalo. Prowadzialam normalne.zycie. Nikt nie zalecal lezenia ani zadnych lekow. Dzieci urodzily sie w terminie, zdrowe i rozwijaja sie swietnie. Maja 9 i 4.5.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka