katharin 10.04.12, 16:01 Jestem w 7 tyg ciąży a temperature mam 36,77 czy to jest normalna temperatura? przejmować sie nią jeśli czuje się ok,choć zmeczenie,zawroty i mdłości są lekkie. nie mam żadnych plamień a do lekarza ide teraz w 9 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miacasa Re: Temperatura 10.04.12, 17:38 w ciąży utrzymuje się minimalnie podwyższona ciepłota ciała, wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: Temperatura 10.04.12, 18:21 Po co w ogóle mierzysz temperaturę? Wyrzuć termometr i będzie po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Temperatura 10.04.12, 19:35 Autorce chodzi chyba o to czy nie za niska ta temperatura, bo skoro termometr z 2 miejscami po przecinku,to rozumiem że mierzysz rano w pochwie, albo ustach? A wcześniejsze pomiary jak wyglądały? U mnie temperatura poranna utrzymuje się w granicach 36.93 - 37.06. Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: Temperatura 10.04.12, 20:14 Ale i tak nie rozumiem jaki jest sens mierzenia temperatury. Po co komu to potrzebne? Chyba do generowania problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Temperatura 10.04.12, 21:00 Mnie to osobiście uspokaja jak widzę te 37. Nie namawiam przecież nikogo do pomiarów, mi pozostał ten nawyk po obserwacji cyklu przy staraniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kami-66 Re: Temperatura 10.04.12, 22:51 katharin napisz jaką miałaś temperaturę przed ciążą. Twoja temperatura w ciąży powinna być wyższa o min 0,2 st od podstawowej temperatury ciała z przed ciąży. Jeśli nie mierzyłaś tempki wcześniej to teraz też nie mierz bo ta wartość nic nie znaczy będziesz się tylko denerwować. Ja przed ciążą mierzyłam temperaturę i moja PTC to 36,6 jak zaszłam w ciążę od początku miałam 36,8 lub 36,9 zdarzała się 36,7, no ale mój termometr mierzy tylko 1 miejsce po przecinku. Znalazłam dobre wyjaśnienie Re: temperatura na początku ciąży [i]chrumpsowa 18.10.06, 14:03 zarchiwizowany Temperatura owszem jest podwyzszona, ale po pierwsze: 1. liczy sie PTC czyli podstawowa temp. ciala mierzona o stalej porze, przed wstaniem z lozka, caly cykl tym samym termometrem w blonach sluzowych czyli w pochwie, ustach, odbycie ale NIE POD PACHa 2. temp. po owulacji powinna byc podwyzszona w stosunku do temperatur przedowulacyjnych o min. 0,2 stopnia. Jesli kobieta miala na pocz. cyklu 36,2 to dla takiej kobiety podwyzszona temp. jest juz 36,6. Zalezy po prostu od organizmu. Wiele kobiet po owulacji ma podwyzsz. temp. takze pod pacha - w okolicach 37 stopni, ale to nie jest regula. 3. Temp. utrzymuje sie podwyzszona ok 100 dni czyli przez ok. 3 pierwsze miesiace ciazy - dopoki w pelni nie wytworzy sie lozysko. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Temperatura 11.04.12, 14:58 dokładnie, pomiar ma sens tylko, jeśli mierzysz wg zasad npr i mierzyłaś przez cały cykl - wtedy można porównać, czy ta jest powyżej linii podstawowej. Sama w sobie nic nie mówi, normalna jest. Odpowiedz Link Zgłoś