Dodaj do ulubionych

Psychiatra ( nie o CC )

24.04.12, 16:41
Witam Was. Zastanawiam się nad wizytą u psychiatry z powodu mojej trudnej psychicznie sytuacji. Jestem teraz na przełomie I/II trymestru. Czy jest sens ? Czy wogóle jakieś leki można brać, które nie szkodzą dziecku ? ? ? Może kogoś polecicie, jestem z Warszawy.
Obserwuj wątek
    • ognista998 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 24.04.12, 18:53
      jak najbardziej jest sens. jeśli stan psychiczny tak się pogarsza że szkodzi to matce i dziecku to i nawet leki można brać, dobry psychiatra dobrze doradzi i jak będzie widział mus to da takie leki które nie będa wykluczać się z ciążą i nie będą szkodliwe. są pewne grupy leków które można brac w ciąży jeśli stan zdrowia matki tego wymaga

z Warszaw nie jestem, wiec nikogo konkretngo nie polecę, ale popieram twój pomysł bo jest sens
      • delvita Re: Psychiatra ( nie o CC ) 24.04.12, 20:40
        A może okaże się, że wystarczy sama psychoterapia? Bez leków. Ja też miałam trudną ciążę i od II trymestru zaczęłam chodzić do psychologa. Byłam też na konsultacji i psychiatry. Ale udało się uniknąć leków.
        Ja chodziłam tu. I polecam.
        • 2-aleksandra1981 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 24.04.12, 21:29
          ja nie z powodu ciąży, bo tu jest ok, ale prócz swojej już dwójki dzieci zajmuję się chorą teminalnie babcią, która jest już praktycznie przykta do łóżka. W tej chwili czekamy na hospicjum domowe... jest mi psychicznie bardzo ciążko, nerwy mam napiete do granic, nie mogę spać, nie mam siły, no i się martwię
          • stardusts Re: Psychiatra ( nie o CC ) 24.04.12, 22:10
            Ja chodzę do S.Fornala na NFZ na Elbląskiej 35A do PZP. Polecam z pełną odpowiedzialnością, tylko trzeba odstać w kolejkach. Czy przyjmuje prywatnie nie wiem niestety. U wielu lekarzy byłam, ale dopiero do dr. Fornala mam zaufanie. Pozdrawiam.
          • masak-rua Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 00:56
            no my Ci nie powiemy, czy jest sens ... Ale skoro o tym myślisz to pewnie jest...
            Leki psychotropowe w ciąży są dozwolone, ale tylko jeżeli dobro matki przewyższa potencjonalne zagrożenie dziecka ... A myślę, że u Ciebie tak nie jest...
            • ichi51e2 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 01:00
              Gratuluje diagnozy na podstawie jednego zdania. Rozwazalam napisanie książki?
            • 2-aleksandra1981 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 11:00
              a czemu tak myslisz ? może miałam już załamanie nerwowe, nie pomyślałaś ?
              • ichi51e2 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 16:03
                (><wink daj spokoj - to nie do ciebie tylko do tekstu ze dobro dziecka w twoim wypadku najwazniejsze... Oczywiscie ze idz do lekarza i bierz to co ci przypisze. Leki to nie trutka (chemia ha ha ha) wiekszosci lekow "nie mozna uzywac w ciazy" bo nie ma badan - takie badania byly by po prostu nie etyczne i nikt ich nie robi. Szansa ze zaszkodza w jakikolwiek sposob jest minimalna - a stres w ciazy moze zaszkodzic dziecku i na tobie sie odbija. Czasem samo poczucie ze cos robisz w kierunku zeby sobie pomoc (i ze inni widza ze wszystko NIE JEST ok) bardzo pomaga.

Ja tam cie swietnie rozumiem. Staraj sie byc asertywna nie agresywna czy pasywna w stosunku do najblizszych - kazdy ma prawo do pewnego minimum. Wiem ze to ciezko ale musisz byc dobra dla siebie - kochaj blizniego swego jak siebie samego - nie bardziej. Masz prawo byc zla, smutna, czuc sie gorzej.
                • masak-rua Re: Psychiatra ( nie o CC ) 26.04.12, 01:25
                  a kto tak napisał?
    • grace907 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 10:43
      Domyślam się, że jesteś bardzo przytłoczona obowiązkami i trudnościami. Zachęcałabym Cię przede wszystkim do wizyty psychoterapeuty (może to być psycholog ale też lekarz psychiatra) - może się okazać, że kilka/kilkanaście spotkań wystarczy i leki nie będą potrzebne. Jeśli w trakcie pierwszych spotkań okaże się inaczej to zostaniesz wysłana na konsultacje do psychiatry i tak. Terapia wymaga jednak większego zaangażowania czasowego niż leki.
      Zastanawiam się czy myślałaś o udziale w jakichś grupach wsparcia dla bliskich osób terminalnie chorych - to może być cenną pomocą w najtrudniejszych chwilach.
      • 2-aleksandra1981 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 10:59
        no fajna sprawa, ale problem w tym ,że nie mam czasu na to , dlatego myślałam o lekach
        • grace907 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 12:14
          Może dobrym doraźnym sposobem radzenia sobie w najtrudniejszych chwilach byłby kontakt z jakimś telefonem zaufania. Zupełnie bezpłatny jest telefon wsparcia emocjonalnego 116123. Takie wygadanie się może bardzo dużo dać. Leki to naprawdę duży kaliber ale oczywiście są mogą być również rozwiązaniem.
          Twoja sytuacja jest obiektywnie bardzo trudna i odnoszę wrażenie, że zmagasz się z tym sama. Nic dziwnego, że wyczerpują Ci się baterie i masz dość. Dobrze, że zaczynasz szukać dla siebie pomocy smile
    • d.o.s.i.a Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 12:36
      Jest caly szereg lekow, ktore sa bezpieczne, wiec nawet bym sie nie zastanawiala na Twoim miejscu.
      Na psychoterapie to jest czas jak juz sie farmakologicznie czlowiek "naprostuje". Poza tym psychoterapia sluzy rozwiazywaniu konkretnych problemow - nie sadze, zeby pomogla w przypadku terminalnie chorej babci, bo niby jak?
      • grace907 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 12:57
        W tym przypadku kwestią do rozwiązania w psychoterapii lub kontakcie interwencyjnym nie jest oczywiście chora babcia a sposób reagowania autorki wątku na tę sytuację i strategie radzenia sobie w sytuacji przedłużającego się stresu. W takiej rozmowie można też odreagować napięcie, zastanowić się skąd brać wsparcie.
        • d.o.s.i.a Re: Psychiatra ( nie o CC ) 25.04.12, 18:11
          > jnym nie jest oczywiście chora babcia a sposób reagowania autorki wątku na tę s
          > ytuację i strategie radzenia sobie w sytuacji przedłużającego się stresu.

Nobla dla tego, kto psychoterapia potrafi nauczyc kogos radzenia sobie ze stresem w takich warunkach big_grin
          • stardusts Re: Psychiatra ( nie o CC ) 26.04.12, 12:11
            A ja jeszcze raz napiszę spróbuj się przejść na Elbląską do PZP, czy do psychologa, czy też do lekarza. Polecałabym jeszcze lekarza Maciej Moskwa w CPP przy Rondzie Babka, ale to już za kasę, więc nie każdego stać.
            • magda31101986 Re: Psychiatra ( nie o CC ) 29.04.12, 10:08
              witam. ja mam silna nerwice w ciąży. chodzę do psychiatry. jestem w 21 tyg ciąży i biorę HYDROXYZINUM VP 25 mg 3 razy dziennie. sam powiedział że silne nerwy w ciąży są o wiele gorsze dla matki i dziecka niż branie dozwolonych leków na lepszy stan psychiczny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka