Dodaj do ulubionych

Zgaga!! Pomocy!!!

25.04.12, 14:24
dziewczyny, pomozcie! Moze ktos zan jakis sposob na zgage, ktorego jeszcze nie stosowalam.. A stosowalam juz chyba wszystko: siemie lniane, migdaly, mleko, zsiadle mleko.. Pomaga mi Rennie ale tez chwilowo.. W poprzedniej ciazy tez sie strasznie meczylam, zwlaszcza pod koniec ciazy. Teraz koszmar zaczyna sie od nowa. Zgaga piecze wlasciwie po wszystkim. Moj lekarz powidzial mi, ze jak nie bede juz dawala rady tylko z Rennie to moze mi przepisac lek na bazie Omeprazolu (w PL Polprazol). Podobno bezpieczny w ciazy. Juz mialam do niego dzwonic zeby mi to przepisal, bo sie mecze ale przeczytalam wlasnie, ze ten lek w ciazy wcale nie jest taki bezpieczny. Nie przeprowadzano badan na ludziach ale badania na szczurach wykazaly "dzialanie embriotoksyczne, wzrost liczby resorpcji plodow i poronien, zaburzenia rozwoju plodu..." Przeciez to okropne!! Dlatego nie mam jednak zamiaru go stosowac. No ale co robic? Macie jakies pomysly?
Obserwuj wątek
    • tym08 Re: Zgaga!! Pomocy!!! 25.04.12, 14:51
      Wszedzie pisza o imbirze, moze byc w postaci naparu lub herbatniki/ciastka imbirowe. Mi w pierszej ciazy pomagaly soki cytrusowe - pomaranczowe, grejfrutowe, lemoniada. Obecnie srednio mi pomaga cokolwieksad
      • misiazutrechtu Re: Zgaga!! Pomocy!!! 25.04.12, 15:19
        Imbir absolutnie.. Tylko jeszcze bardziej drazni umeczona sluzowke.. Tak samo cytrusy, soki..
        Nie no ja wysiadam.. Doraznie pomaga zsiadle mleko ale tylko na chwile.. i juz mi sie niedobrze robi na mysl o nim..
        • wielorak Re: Zgaga!! Pomocy!!! 25.04.12, 17:20
          świeży zielony ogórek -sprawdzony sposób
          • misiazutrechtu Re: Zgaga!! Pomocy!!! 25.04.12, 17:36
            o, o tym jeszcze nie slyszalam. Jak tylko bede w domu to wyprobuje. A czy moze byc ewentualnie mizeria z ogorkow ze smietana ;-P
            A moze jakies sposoby na wzdecia? bo wlasnie dzisiaj to katastrofa: najpierw niesamowita zgaga przez pol dnia a potem, jak napilam sie zsiadlego mleka dolaczyly bolesne wzdecia... Normalnie dzisiaj padne na pysk....
            • seidhee Re: Zgaga!! Pomocy!!! 25.04.12, 18:23
              Ja przy wzdęciach biorę Espumisan. Lekarka mi pozwoliła, w ulotce jest napisane, że nie ma przeciwwskazań w ciąży. Trochę pomaga. Staram się też nie siedzieć, bo wtedy jest mi najgorzej, tylko położyć się albo pochodzić.
    • pacia.2 Re: Zgaga!! Pomocy!!! 25.04.12, 20:42
      Omeprazol i polprazol to dwie zupełnie inne substancje chemiczne. Inne współdziałanie z lekami, inne wchłanianie. Obie to Inhibitory Pompy Protonowej. Świetne na zgagę, ale... absolutnie nie stosuje się ich w ciąży.
      Pracuję w firmie farmaceutycznej i sprzedaje leki na bazie tej substancji. Tak jak piszesz nikt badań nie robił na kobietach w ciąży, ale te na zwierzętach wypadają fatalnie. Nasz specjalista zdecydowanie odradza stosowania w ciąży.

Ja polecam Reni. O mnie pomaga też picie pepsismile
      • misiazutrechtu Re: Zgaga!! Pomocy!!! 27.04.12, 11:42
        Pacia.2- to nie do konca prawda co piszesz, czy raczej wcale nie prawda. Omeprazol jest substancja czynna leku o nazwie Polprazol. Czyli to tak naprawde to samo. czytalam o tym duzo i juz nie wiem co myslec. Na polskich stronach czytam ze nie wolno stosowac w ciazy a na holenderskich ze wolno.. Na angielskojezycznych czytam rozne opinie ale wiekszosc ze lek jest bezpieczny....
        Nie wiem co robic.. Mecze sie i biore Rennie codziennie a wiem ze bedzie jeszcze gorzej jak brzuch bedzie wiekszy. W pierwszej ciazy tez strasznie sie meczylam..
    • asikol Re: Zgaga!! Pomocy!!! 26.04.12, 08:47
      Mi trochę pomagał sok marchewkowy a zgage miałam taką ze czasami beczałam i brałam tabletki
    • dominikanj1 Re: Zgaga!! Pomocy!!! 26.04.12, 09:39
      wzdęcia - espumisan
      zgaga - kilka łyków PEPSI smile
      • wielorak Re: Zgaga!! Pomocy!!! 26.04.12, 10:27
        nie wiem czy może być mizeria smile jak ja miałam zgagę to po prostu jadłam całego ogórasa i mi pomagał, może lepiej nie mieszaj ze śmietana a spróbuj samego
        • aniulka8503 Re: Zgaga!! Pomocy!!! 27.04.12, 11:46
          A może kisiel? mi raz ulżyło...
    • pistacja01 Re: Zgaga!! Pomocy!!! 27.04.12, 13:07
      Moj gin na zgage polecil mi Gastrotouss, taki syrop stosowany przy refluksie. Podobno dziala rewelacyjnie, ale jeszcze nei probowalam, narazie rennie wystarcza. W ciazy zgaga jest wywolywana przez mechaniczny ucisk bardziej, wiec te leki refluksowe sa jak najbardziej ok.
      • misiazutrechtu Re: Zgaga!! Pomocy!!! 27.04.12, 14:01
        U mnie zgaga to niestety juz troche przewlekla, nie tylko w ciazy, pod wplywem ucisku rosnacej macicy. Odziedziczylam to chyba po moim tacie, ktory praktycznie cale zycie leczyl sie na nadkwasote z wrzodami na zoladku wlacznie. Az wreszcie wyleczyl sie wlasnie Polprazolem. Uzywal go kilka lat i w tej chwili juz nie musi bo zgaga calkowicie zniknela. Moj tatko jest wniebowziety!! ja tez bym tak chciala. Nigdy nie leczylam tego tak na serio (choc pewnie powinnam) tylko stosowalam doraznie leki dostepne bez recepty. Bywalo lepiej lub gorzej. Niestety w ciazy jest zdecydowanie gorzej!!!! Codziennie zgaga, bol zoladka i refluks. Oszalec mozna!
    • dahme Re: Zgaga!! Pomocy!!! 28.04.12, 21:31
      Hej,
      mi na zgagę zawsze pomagało mleko, ale w tej ciąży niestety nawet ono nie dawało efektów, ale z głupoty kupiłam cukierki miętowe i one mnie ratowały w ciężkich chwilach smile

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k62viflss.png

https://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhjdt5ww5h.png
    • yoku Re: Zgaga!! Pomocy!!! 28.04.12, 21:43
      Ja na zgage polecam dużo nabialu ale nie kwasnego i Refluxin-M, to takie saszetki z zelem na refluks ale na zgage tez pomagają. W skladzie prawie same naturalne sladniki i lekarze pozwalaja stosować od 1 trymestru ciąży.
    • masak-rua Re: Zgaga!! Pomocy!!! 28.04.12, 22:54
      Manti - miałam spokój na cały dzień/noc
      • misiazutrechtu Re: Zgaga!! Pomocy!!! 29.04.12, 21:17
        niestety Manti na mnie nie dziala.... Probowalam. Jak juz pisalam probowalam juz w zyciu wszystkiego. Przy wrednych atakach zgagi pomaga tylko Rennie jeden za drugim i niejedzenie i niepicie. Po kazdym nastepnym posilku zgaga wraca..
        • masak-rua Re: Zgaga!! Pomocy!!! 30.04.12, 00:02
          o kurcze.., to sobie nie wyobrażam ;/ barrdzo współczuję ;/ a może gastrolog by Ci coś przepisał ?
    • schat-be Re: Zgaga!! Pomocy!!! 30.04.12, 04:33
      No to skoro wszystkiego próbowałaś, to raczej nic nie wyczarujesz w ciąży. To po prostu mechaniczna sprawa i już.

Po ciąży sugerowałabym sprawdzenie, czy nie masz przypadkiem przepukliny rozworu przełykowego przepony. No i leki niestety - ja brałam w PL controloc.
    • quesuerte Re: Zgaga!! Pomocy!!! 30.04.12, 11:39
      Może wypróbuj Gaviscon?
      • niuniusia210284 Re: Zgaga!! Pomocy!!! 10.05.12, 21:22
        Ja przed ciążą chorowałam na przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka i od początku ciąży biorę ranigast. Lek daje radę, ja bym nie ryzykowała z inhibitorami pompy protonowej. Lekarz zabronił brać mi leków z tej grupy. Rennie biorę doraźnie zanim zacznie działać ranigast.
    • mykejla Re: Zgaga!! Pomocy!!! 10.05.12, 21:42
      mleko 3,2 %, żadne inne. Piłam po 2 litry dziennie, głównie w nocy. Rennie na mnie nie działał uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka