Dodaj do ulubionych

opuchnięte stopy

30.04.12, 12:50
Jestem w 38 tyg...od 2 tyg mam ciągle spuchnięte stopy. Moczę je w soli, smaruję Ziają z kasztanem, układam w miarę możliwości wysoko...ale nic nie pomaga...macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? dodam, że nie potrafię usiedzieć na miejscu i ciągle mnie nosi...nie umiem po prostu leżeć i nic nie robić...
Obserwuj wątek
    • mam_ochote_na_cos_dobrego Re: opuchnięte stopy 30.04.12, 13:01
      mam to samo... a u mnie dopiero 28 tydzień leci sad przeraża mnie myśl, że to dopiero początek i do rozwiązania jeszcze trochę.
      chyba niestety nic nie poradzimy, taki nasz urok i już sad

pozdrawiam
    • archeopteryx Re: opuchnięte stopy 30.04.12, 13:53
      Mi strasznie stopy spuchły wczoraj i przedwczoraj, ale to od upału. Jestem aktualnie w trakcie 31 tc. Po nocy odpuściło, mam natomiast wrażenie, że nogi (łydki) mam nadal trochę opuchnięte.
      • ichi51e2 Re: opuchnięte stopy 30.04.12, 17:12
        tu sa rozne rady - mnie pomagaja. Dodam ze sporo pije i rano hartuje nogi zimna woda.
        www.we-dwoje.pl/wplyw;ciazy;na;nogi,artykul,6431.html
    • nowedding Re: opuchnięte stopy 30.04.12, 19:28
      Jestem w 36 tc, ostatnio też mnie dopadło puchnięcie. Pomaga najbardziej - maksymalne ograniczenie soli w diecie. Poza tym spacery, zimne prysznice, trzymanie nóg w górze.
      Mój lekarz polecił też zwiększyć ilość spożywanego nabiału. Białko pomaga usunąć obrzęki.
      • lalalab Re: opuchnięte stopy 30.04.12, 22:34
        ja dużo spaceruję...myślałam że właśnie to nie do końca jest dobre dla opuchniętych stóp...ale schłodzenie ich rano w fontannie na chwile przyniosło sporą ulgę smile no cóż...byle do rozwiązania. Potem ponoć opuchlizna znika jak za dotknięciem różdżki smile
        • nowedding Re: opuchnięte stopy 30.04.12, 23:27
          Chodzenie pobudza zastawki w żyłach, krew jest wtedy lepiej odprowadzana.
          Dlatego jeśli prowadzisz siedzący tryb życia, co godzinę trzeba wstać i pospacerować kilka minut. Z moich ostatnich obserwacji wynika, ze nogi mi puchną, gdy za dużo siedzę przy biurku. I gdy zapominam o "higienie" żylnej i np. zakładam nogę na nogę. Tydzień temu miałam gości i siedzialam jakoś dziwacznie na kanapie. W pewnym momencie okazało się, że prawa kostka spuchła jak balon. Wystarczyła godzina siedzenia na jednym pośladku.
          • lalalab Re: opuchnięte stopy 01.05.12, 00:53
            ma to sens...dzięki za te uwagi. Postaram się zwracać większą uwagę na to jak siedzę i więcej chodzić! chociaż nie ukrywam, jest co raz trudniej, ale dobrze, że mozna już zakladać japonki smile
    • tomelanka Re: opuchnięte stopy 03.05.12, 15:26
      ja mialam od polowy ciazy okropnie opuchniete nic nie pomagalo, bralam nawet cyclo3fort i dupsko, dopoki moglam chodzilam w klapkach, potem balerinki r. 42 uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka