Dodaj do ulubionych

WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM

18.06.04, 23:53
jeśli nie miałyście nigdy problemów z tarczycą przyjmujcie witaminy z
jodem !!! to bardzo ważne dla układu nerwowego płodu !!! niestety nie
wszystkie witaminy mają gfo w swoim składzie (zapotrzebowanie to ok. 200
mikrogramów na dobę - nadmiar wydala się z moczem)niestety prawie wszyscy
mają niedobór jodu a zwłaszcza ciężarne!!!!
Obserwuj wątek
    • iperz Re: WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM 19.06.04, 14:06
      popieram
    • bb1 Re: WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM 19.06.04, 14:11
      Chciałam kupić jakieś tabletki z jodem w aptece, lecz pani powiedziała, że jod
      jest tylko na receptę. W ciąży nie jestem, ale planuję więc chciałam troszkę
      podjeść tego jodu. Nic, zaczekam na wizyte u lekarza, choć nie wiem dlaczego
      jod jest na receptę?
      • iperz Re: WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM 19.06.04, 14:18
        u osób z chorą tarczycą podawanie jodu nie jest zwykle pożądane a w
        dzisiejszych czasach ludzie jedzą wszystko co im wpadnie w ręce(chrom,
        karnitynę, witaminy itp. i pewnie dlatego). Możesz brać feminatal lub maternę
        tam jest 150 ug + dieta = wystarczy. niestety samą dietą trudno tyle zjeść
        (chyba że będziesz miała ponadprzeciętny apetyt na śledzie i inne morskie rybki
        albo będziesz jadła sól wiadrami - hihihi)
    • roxana2001 Re: WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM 19.06.04, 14:33
      nie zawsze kobiety w ciązy muszą brać witaminy z jodem. Jestem w ciązy i mam
      nadczynność tarczycy- dlatego musze uważać żeby nie łykać witamin z jodem.
      • 123polka Re: WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM 20.06.04, 00:03
        tak , jest to oczywiste (patrz pierwsze zdanie mojej wypowiedzi) nalezy jeszcze
        odróżnić nadczynność powstałą przed ciążą - wymaga zwykle leczenia podczas
        ciąży od FIZJOLOGICZNEJ nadczynności kobiet ciężarnych. Znakomita większość
        ciężarnych ma hormony tarczycy nieco powyże górnej granicy normy i jest to
        prawidłowy a nawet pożądany stan !!!! Nie wymaga on leczenia. Piszę to bo gdyby
        jakaś mama chciała sobie oznaczać na własną rękę hormony będzie wiedziała że
        jest w porządku i nie poleci do ginekologa żeby się leczyć(a nie daj Boże on
        rozpocznie leczenie) pozdrawiam i jedzcie jod - jeśli możecie oczywiście smile
    • ka_wier Re: WAŻNE DLA PRZYSZŁYCH MAM 20.06.04, 16:53
      jod- 150 mcg jest w wigorze, feminatalu i materne.
      pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka