Dodaj do ulubionych

wyniki badan

16.05.12, 11:38
Robiłam badania i widze że nie które parametry nie są w porządku. Do lekarza ide dopiero za 3 tyg,możecie mi coś powiedzieć czy faktycznie są złe czy w miare dobre? Jestem obecnie w 13 tyg ciąży. Przyjmuje Prenatal Classic.
WBC 9,9 NORMA 4-10
RBC 4,84 NORMA 4-5
HGB 12,4 NORMA 12-16
HCT 39,3 NORMA 37-47
MCV 81,2 NORMA 84-94
MCH 25,6 NORMA 27-34
MCHC 31,6 NORMA 31-37
RDW-CV 17,2%
OB 22mm.
Obserwuj wątek
    • lepsza.polowa Re: wyniki badan 16.05.12, 13:01
      To nie są złe wyniki, są całkiem ładne. Te dwa parametry, które masz lekko obniżone to średni rozmiar czerwonych krwinek i zawartość w nich hemoglobiny. Może to świadczyć np. o początkach anemii, ale niekoniecznie. Nie martw się na zapas, spokojnie poczekaj na wizytę u lekarza. A jak już tak strasznie się niepokoisz to przecież możesz zapytać nawet rodzinnego.

Pozdrawiam smile
    • ichi51e2 Re: wyniki badan 16.05.12, 13:10
      google nie masz?
      • katharin Re: wyniki badan 16.05.12, 13:15
        Mam ale na necie,dowiedziałam się tylko za co odpowiadają a nie czy te wyniki wymagają zmiany diety,innych tabletek z witaminami,a może nawet samo żelazo? Skoro mam google,to pomyślałam że tu się może dowiem,bo przecież nie ja sama mam takie wyniki,są dziewczyny które mają podobne. Kto pyta nie błądziwink
        • aaaniula Re: wyniki badan 16.05.12, 13:39
          To najprawdopodobniej niedobór żelaza. Niewielki. Ja bym sama nic nie suplementowała, tylko poczekała do wizyty, wyniki nie są złe.
    • schat-be Re: wyniki badan 16.05.12, 18:06
      Idzie to w stronę anemii wynikającej naprawdopodobniej z niedoboru żelaza. Następnym razem zbadaj też poziom żelaza i ferrytyny. No i porozmawiaj z lekarzem o suplementacji.
      • katharin Re: wyniki badan 16.05.12, 19:49
        Zażywam Prenatal Classic a tam jest żelaza ponad 400% dziennego zapotrzebowania,wiec nie wiem skad te wyniki takie wyszły. Pójdę zrobić badania pod koniec miesiąca,mam nadzieję że będą lepsze.
        • schat-be Re: wyniki badan 16.05.12, 21:04
          Aha, aha, a ja brałam 48mg (300% dziennego zapotrzebowania), miałam na koniec 3 miesiąca takie same lub lepsze wyniki od Ciebie i i tak skończyło się anemią i rozmowami o ewentualnej transfuzji krwi po porodzie sad Z anemii obecnie wychodzę (38tc) biorąc żelazo w dawce 1500% dziennego zapotrzebowania (nie, nie pomyliłam zer tongue_out ). Czego Tobie oczywiście nie życzę. Dlatego jedynie sugeruję, żeby się upewnić, że jednak taka dawka w takiej formie jest dla Ciebie wystarczająca (poziom żelaza i ferrytyny, czyli żelaza zapasowego). Tym bardziej, że - pomijając inne czynniki mające wpływ na wchłanianie - sama obecność innych witamin i minerałów w takich preparatach może obniżać wchłanianie żelaza (np. wapń i żelazo obniżają na wzajem swoje wchłanianie). Żelazo zasadniczo najlepiej czuje się w towarzystwie kwasu foliowego i wit. C, ewentualnie witamin z grupy B.
          • lepsza.polowa Re: wyniki badan 17.05.12, 06:58
            Oprócz dawki żelaza liczy się też przyswajalność danego preparatu. Są takie, przy których z tych 400% dziennego zapotrzebowania u danej osoby wchłania się 10%.
    • masak-rua Re: wyniki badan 17.05.12, 01:00
      naprawdę dobre masz te wyniki
      ciesz się i czekaj do wizyty
      • itobietaksamo Re: wyniki badan 17.05.12, 10:13
        Uzupełnij dietę w buraczki + kiwi.

Aby wchłaniać żelazo musisz brać również witaminę C. Najlepsze są owoce kiwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka