Dodaj do ulubionych

stan przedrzucawkowy?!

23.06.04, 15:39
Któraś z was miała/była zagrożona? Co to za cholerstwo?!
Obserwuj wątek
    • olagruca Re: stan przedrzucawkowy?! 23.06.04, 17:33
      to najgrozniejsze powiklanie bedace skutkiem zatrucia ciazowego-gestozy, bardzo
      grozne dla zycia matki i dziecka, dlatego u kobiet, u ktorych stwierdzono
      gestoze wykonuje sie cesarskie ciecie, dla ratowania zycia. obecnie bardzo
      rzadko dochodzi do rzucawki, ale trzeba uwaznie sledzic objawy zatrucia:
      wysokie cisnienie-pow 140/90, bialko w moczu, obrzeki.
      zatrucie pojawia sie zwykle po 20tyg ciazy, jego geneza nie jest znana,
      wystepuje u ok 7-10% ciaż. czynnikami zwiekszajacymi ryzyko wystapienia
      zatrucia sa: choroby nerek-jak np u mnie, nacisnienie, itd
      ale jesli jestes zagrozona, to nic sie nie martw, trzeba sie uwaznie
      obserwowac, codziennie mierzyc cis, unikac soli, robic kontrolne badania i
      duzo, duzo wypoczywac.
      tak naprawde nie wiadomo, dlaczeg dochodzi do zatrucia????naszczescie jest ono
      dosc rzadkie i lekarze umieja sobie z nim radzic.
      ja prawie od poczatku ciazy jestem na zwolnieniu, troche mnie strasza ta
      gestoza, ale jak na razie-odpukac- wszystko jest ok, cisnienie mam raczej
      niskie, zadnych obrzekow, zyje troche w strachu, ale jestem dobrej mysli ze
      bedzie ok...
      • fey Re: stan przedrzucawkowy?! 24.06.04, 10:34
        Dzięki za odpowiedź!
        Ja mam termin na 27.06., czyli już końcówka i właśnie od paru dni mam strasznie spuchnięte nogi (ale
        okropnie!) i ciśnienie skoczyło mi do 145/80. Białko w moczu w normie, tyle, co przez całą ciążę. No,
        ale się stresuję ;/ A Mały wcale nie chce się jeszcze ewakuować z brzucha.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
        • olagruca Re: stan przedrzucawkowy?! 24.06.04, 12:33
          czesc, gratuluje, ze szczesliwie dobrnelas do konca!!!na pewno bedziesz miala
          slicznego dzidziusia!ja jestem dopiero na polmetku-20tyd...
          jesli moge ci cos radzic, to idz koniecznie do lekarza, albo po prostu zglos
          sie do szpitala w ktorym mialas rodzic. tych objawow nie nalezy lekcewazyc, bo
          one wlasnie moga doprowadzic do rzucawki.a w Twoim przypadku dzidzius juz jest
          gotowy, wiec nawet gdyby zlecili ci teraz cesarke, to nie ma dla niego
          zagrozenia...
          naprawde, biegnij do lekarza, bo po co ryzykowac???ale na pewno wszystko bedzie
          dobrze, wiec zycze leciutkiego porodu i rozowiutkiego bobaska, pozdrawiam, pa
          • fey Re: stan przedrzucawkowy?! 24.06.04, 15:06
            Ja właśnie po wczorajszej wizycie! Jakby było naprawdę tak bardzo źle to chyba by mnie gin nie
            wypuścił, mam nadzieję. Eh, panikara się zrobiłam na koniec! Ale lepiej dmuchać na zimne. Mam tylko
            nadzieję, że mnie Maluszek nie przetrzyma do lipca (a od 3 tygodni mówią, że JUŻ!)!
            Dzięki za wsparcie. Na razie ciśnienie w normie,a obrzęki mniejsze. Byle do terminu!

Mam nadzieję, że letnie temperatury nie dadzą Ci się we znaki.
            wszystkiego dobrego!
            Fey+Krzyś(ciągle w brzuszku)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka