wiki1976 25.06.04, 17:09 CO OZNACZA BADANIE PROLAKTYNY??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miniaxv Re: PROLAKTYNA??? 25.06.04, 17:49 Prolaktyna to tzw. hormon macierzyństwa, jego poziom znacznie wzrasta w ciąży. Pod jej wpływem wywoływana i podtrzymywana jest laktacja w okresie karmienia oraz działanie ciałka żółtego po owulacji, a tym samym wpływa on na produkcję hormonów płciowych: estrogenu i progesteronu.Jej za wysoki poziom prowadzi do zaburzeń w miesiączkowaniu, braku owulacji, a co za tym idzie bezpłodności. Wiem, że badanie to wykonuje się przy zaburzeniach miesiączkowych i problemach z zajściem w ciążę albo jej utrzymaniem. Ale może ktoś będzie wiedział dokładniej! Pozdrawiam - Monika&Emilka (sierpniowa) Odpowiedz Link Zgłoś
monia1000 Re: PROLAKTYNA??? 25.06.04, 17:52 To badanie poziomu hormonu wydzielanego przez przysadkę, który działa na macicę i gruczoły mleczne. Jej wysoki poziom powoduje trudności z zajściem w ciąże. Jeżeli poziom jest za wysoki to zazwyczaj przepisuje się leki obniżające prolaktynę. Ja brałam Bromergon przez prawie 7 miesięcy, po 4 miesiącach prolaktyna spadła, a teraz właśnie spodziewam się maleństwa. Proszę się nie martwić! Odpowiedz Link Zgłoś